Πολιτική

Kρίσιμη Δευτέρα για την Αθήνα


Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό - Eurogroup για την αξιολόγηση

Χαμένοι στις κουβέντες και τον διάλογο Ελλάδα και Ευρώπη με τους αρμόδιους να δυσκολεύονται να συνεννοηθούν από τα μικρά έως και τα μεγάλα και σημαντικά. Η Αθήνα τη Δευτέρα έχει να κερδίσει διαφορετικά στοιχήματα αντιμέτωπη με διεργασίες στο παρσκήνιο και δραματικές εκκλήσεις. Αξιολόγηση και προσφυγικό μαζί, χωριστά αλλά συνεδεόμενα με... χρήμα.  

Η κακοδιαχείριση κοινός παρονομαστής και των δύο θεμάτων που βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα.  Αυτό που αναμένεται από το Eurogroup της Δευτέρας είναι η επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης επί του ασφαλιστικού και δημοσιονομικού. Ζητούμενο να γεφυρωθεί το χάσμα των απαιτήσεων ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και τελικά τα μέτρα όπως πάντα θα εξαρτηθούν από τις προθέσεις των δανειστών.

Πάντως τα μηνύματα που έστειλαν μέσω της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν πως πραγματοποιήθηκαν βήματα προόδου στις συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος με τις ελληνικές αρχές.

Οπως σημείωνε το sofokleousin κατά το ΔΝΤ το δημοσιονομικό κενό διαμορφώνεται στο 4%-5% του ΑΕΠ, κάτι που αντιστοιχεί σε νέα μέτρα περίπου 9 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση ετοιμάζει  «γραμμή άμυνας» βασιζόμενη στα νεότερα στοιχεία που δείχνουν μικρότερη ύφεση το 2015 (0,3%) και πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ. Ανοικτό με πιέσεις να κλείσει και το θέμα των κόκκινων δανείων.

Το πιθανότερο πάντως είναι οι πιστωτές να ανεβάσουν τον πήχυ των απαιτήσεων τους, ώστε να πιέσουν όσο το δυνατόν την Αθήνα για αποδοχή τους χωρίς φύρα.

Την ίδια ώρα για πρώτη φορά Ουάσιγκτον και Ευρώπη παραδέχθηκαν πως το προσφυγικό έχει οικονομικές, δημοσιονομικές επιπτώσεις για την Ελλάδα. Τη Δευτέρα στην έκτακτη σύνοδο μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου θα αναζητηθούν τρόποι για την αντιμετώπιση των επειγουσών ανθρωπιστικών αναγκών των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα και την Τουρκία, για την εφαρμογή του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας, και για την αποκατάσταση της κανονικής λειτουργίας του χώρου Σένγκεν, όπως σημειώνεται στις τυπικές ανακοινώσεις.

 Στόχος της Ελλάδας τόσο στην Σύνοδο Ε.Ε.-Τουρκίας όσο και στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας είναι να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για την αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, με μείωση των ροών στην Τουρκία, αλληλεγγύη στους πρόσφυγες στην Ελλάδα, δίκαιη κατανομή βαρών και ευθυνών εντός της Ε.Ε., και συνέπειες για όσους δεν τηρούν τις κοινές αποφάσεις.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας και της Ιταλίας έστειλαν μια επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία καλούν να υπάρξει ένα κοινό σύστημα σε όλη την ΕΕ για την καταγραφή των προσφύγων και των μεταναστών καθώς επίσης να προωθηθεί η εναρμόνιση των διαδικασιών επιλογής και των δικαιωμάτων που απολαύουν οι αιτούντες άσυλο, όπως αναφέρει γερμανική εφημερίδα.

Η ΕΕ προσπαθεί να εγκαθιδρύσει ένα Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου από το 1999, όμως οι διαστάσεις απόψεων ανάμεσα στα κράτη μέλη της παραμένουν, παρά τις κοπιώδεις προσπάθειες εναρμόνισης του νομικού πλαισίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι προτεραιότητες της ΕΕ για τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, έθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στην πρόσκληση που απέστειλε  στους 28 Ευρωπαίους ηγέτες.

Η «επιστροφή στη Σένγκεν». Όπως αναφέρει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τουσκ το οριστικό τέλος της πολιτικής «προώθησης των μεταναστευτικών ροών» και των ανοιχτών συνόρων πρέπει να επαναβεβαιωθεί απ' όλους. «Με αυτόν τον τρόπο θα κλείσουμε τη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία αποτελούσε είσοδο για 880.000 μετανάστες το 2015 και 128.000 το 2016», σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την «ευρωπαϊκή συναίνεση».

Η συνεργασία με την Τουρκία, καθώς, παρ όλα τα βήματα προόδου, ο αριθμός των αφίξεων παραμένει υψηλός. Αναφερόμενος στις επαφές που είχε με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, σημειώνει πως υπάρχει «πολιτική βούληση» για μείωση των ροών μέσω «μεγάλης κλίμακας και ταχείας επιστροφής από την Ελλάδα όλων των μεταναστών που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας». «Ο Τούρκος πρωθυπουργός επιβεβαίωσε επίσης, την ετοιμότητα της Τουρκίας να πάρει πίσω όλα τα μετανάστες που συλλαμβάνονται στα τουρκικά ύδατα», προσθέτει.

Η ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα, αλλά και η ενδυνάμωση του σχήματος μετεγκατάστασης, έτσι ώστε να μειωθεί η πίεση στην χώρα.

Μάλιστα στο ΕΚ η Jeanine Hennis-Plasschaert, εξ ονόματος της ολλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου, και ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Valdis Dombrovskis θα παρουσιάσουν στην ολομέλεια τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής ΕΕ-Τουρκίας για την κρίση στο μεταναστευτικό την Τετάρτη το πρωί. 

 

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις