Επιχειρήσεις

Κρίσιμες ώρες για Thomas Cook - πιθανότητα χρεοκοπίας 60% δίνουν τα CDS


Έντονες είναι οι ανησυχίες για τον μεγαλύτερο ταξιδιωτικό πράκτορα, Thomas Cook, καθώς το ύψος των χρεών της (η δυνατότητα αποπληρωμής για την ακρίβεια) και η τελευταία προειδοποίηση για τα κέρδη της, έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο. Αυτό αποτυπώνεται άλλωστε από την πορεία την ομολόγων αλλά και το  πενταετές CDS της εταιρείας, το οποίο αντανακλά το κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας των πενταετών ομολόγων της.

Το εν λόγω CDS σκαρφάλωσε επικίνδυνα στις 1.071 μονάδες βάσης, με τους αναλυτές να σημειώνουν πως αντικατοπτρίζει την πιθανότητα χρεοκοπίας στο 60%

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη, η S&P υποβάθμισε το outlook σε «αρνητικό» από «σταθερό». 

«Το ίδιο το χρέος, όταν οι λειτουργικές επιδόσεις ήταν σχετικά καλές όπως πέρυσι, ήταν σε ανεκτά επίπεδα. Όταν η λειτουργική επίδοση αποδυναμώνεται, τότε φυσικά σε συγκριτική βάση το χρέος γίνεται υψηλότερο» σημείωσε αναλυτής της S&P.

Ένα άκρως απογοητευτικό έτος

Ο Thomas Cook ανακοίνωσε απώλειες ύψους 163 εκατομμυρίων λιρών για το οικονομικό έτος 2018, που έκλεισε στις 30 Σεπτεμβρίου, το οποίο ο διευθύνων σύμβουλος Peter Fankhauser το περιέγραψε ως «απογοητευτικό έτος». 

Επισημαίνεται, πως η ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου για αναθεώρηση των προβλέψεων, ήρθε δύο μέρες μετά τη δεύτερη ανακοίνωση, εντός του έτους, του Thomas Cook για μείωση των κερδών, την οποία αποδίδουν στον καλοκαιρινό καύσωνα, που επιδείνωσε τις οικονομικές επιδόσεις. 

Ο όμιλος ανέφερε, ότι αναπτύσσει νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη και βελτίωση της αποδοτικότητας, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων διακοπών στα ξενοδοχεία. Ακόμη, σημείωσε, πως οι προτεραιότητες για το 2019 περιλαμβάνουν καλύτερη διαχείριση ικανοτήτων και βελτιωμένη επιχειρησιακή ευελιξία.