Διεθνή

Κρίσιμες εκλογές σήμερα στην Αυστρία - Ισχυρή παραμένει η ακροδεξιά


Κανένα κόμμα δεν πρόκειται να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που γίνονται σήμερα στην Αυστρία. Ομως οι συσχετισμοί δυνάμεων που θα προκύψουν από τις κάλπες θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό τη σύνθεση και το πολιτικό προφίλ της νέας κυβέρνησης συνασπισμού, ή οποία θα αποτελείται από δύο ή τρία κόμματα.

Τα δημοσκοπικά ποσοστά δείχνουν ότι κυβέρνηση δεν μπορεί να συγκροτηθεί  χωρίς το Λαϊκό Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Σεμπάστιαν Κουρτς, το οποίο θα καταλάβει την πρώτη θέση, χωρίς να εξασφαλίσει πλειοψηφία. Το ζήτημα είναι αν τελικά θα συνεργασθεί με τους σοσιαλδημοκράτες  για το σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας πλειοψηφίας, ή θα συμμαχήσει με το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων ή με κάποια μικρότερα.

Στις δημοσκοπήσεις το Λαϊκό Κόμμα¨συγκεντρώνει 34%, αυξάνοντας αισθητά τη δύναμη του από το 31,5% που είχε πάρει στις εκλογές του 2017. 

Το Σοσιαλοδημοκρατικό υφίσταται μικρές απώλειες, κερδίζοντας περίπου 24% (από 26,9% στην προηγούμενη αναμέτρηση).

Το Κόμμα των Ελευθέρων, που ο αρχηγός του Χάιντς Στράχε βρίσκεται στο επίκεντρο δικαστικής έρευνες για μεγάλο σκάνδαλο, χάνει μικρό μέρος της δύναμης του και εμφανίζετια να πάιρνει 21% (από 26% το 2017).

Μεγάλοι κερδισμένοι οι Πράσινοι, που αναδεικνύονται τέταρο κόμμα με 11%, ενώ στις προηγούμενες εκλογές δενκατόρθωσαν να πιάσουν το όριο του 4% και έμειναν εκτός Βουλής.

Στην πέμπτη θέση το χαρακτηριζόμενο ως νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) με 8% (5,3% το 2017).

Τα τρία σενάρια

Με βάση τα αποτελέσματα αυτά, φαίνεται ότι το Λαίκό Κόμμα δεν θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και θα πρέπει να συμμαχήσει είτε με το Σοσιαλοδημοκρατικό Κόμμα είτε με το Κόμμα των Ελεύθερων.

Στην πρώτη περίπτωση, η συμβίωση κρίνεται πολύ δύσκολη λόγω των μεγάλων διαφορών απόψεων σε ζητήματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, αν και τα δύο κόμματα είχαν συγκυβερνήσει επί δέκα χρόνια στο πρόσφατο παρελθόν.Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα και ο ηγέτης του Σεμπάστιαν Κουρτς προτιμούν τη συμμαχία με τους Ελεύθερους του Στράχε. Ομως το γεγονός ότι ο ηγέτης αυτού του κόμματος βρίσκεται υπό κατηγορίαν,  δυσκολεύει τα πράγματα.

Υπάρχει τέλος και το σενάριο μίας συγκυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος με τους Πράσινους και το ΝΕΟΣ.

Οι πρόωρες εκλογές προκηρύχθηκαν μετά την πτώση κυβέρνησης συνασπισμού Λαϊκού κόμματος -Ελευθέρων, λόγω της εμπλοκής  του ηγέτη των Ελευθέρων σε σκάνδαλο με πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις.

Το σκάνδαλο διαπλοκής

Ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από όλα τα αξιώματά του στις 18 Μαΐου,  έπειτα από συνταρακτικές αποκαλύψεις της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung και του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, με δημοσιοποίηση αποσπασμάτων βίντεο.

Στο βίντεο, ο ηγέτης των Ελευθέρων εμφανίζεται να συνομιλεί με υποτιθέμενη εκπρόσωπο μεγάλης ρωσικής εταιρείας, η οποία δηλώνει ότι ο επιχειρηματικός όμιλος που εκπροσωπεί, ενδιαφέρεται να εξαγοράσει την μεγαλύτερη σε κυκλοφορία αυστριακή εφημερίδα, την Kronen Zeitung. Ο Στράχε υπόσχεται ότι θα εξασφαλίσει στον ρωσικό όμιλο αναθέσεις μεγάλων δημόσιων έργων στην Αυστρία, εάν δώσει χρήματα στο κόμμα του και το στηρίξει προεκλογικά μέσω της εφημερίδας που θα αγοράσει.

Ωστόσο, τα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκεται ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε φαίνεται ελάχιστα έχουν επηρεάσει τους ψηφοφόρους τους κόμματος του. Αναλυτές στη Βιέννη αναζητούν εξήγηση για το παράδοξο ότι αυτή η σκανδαλώδης υπόθεση δεν επέφερε καθίζηση στην εκλογική δύναμη των Ελευθέρων. Μικρή επίδραση φαίνεται ότι είχαν και τα πάμπολλα περιστατικά ξενοφοβίας, ρατσισμού, αντισημιτισμού, ισλαμοφοβίας, ακόμη και ναζιστικής δραστηριοποίησης από πλευράς στελεχών και αξιωματούχων του κόμματος.

Διαβάστε επίσης