Πολιτική

Κρίση στο ΚΙΝΑΛ- Έκτακτη συνεδρίαση της ΚΟ  


Τα υποβόσκοντα εσωτερικά προβλήματα του ΚΙΝΑΛ, με διάσταση απόψεων για σημαντικά ζητήματα, αναδείχθηκαν κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Χάρη Καστανίδη τελικά να λάμπουν δια της απουσίας τους από την ψηφοφορία, αγνοώντας την κεντρική γραμμή υπερψήφισής του.

Μετά από την εξέλιξη η Φώφη Γεννηματά συγκάλεσε τη νύχτα εκτάκτως την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ για σήμερα (στις 2 μετά το μεσημέρι). Πρόκειται ασφαλώς για μια κρίσιμη συνεδρίαση που είναι άγνωστο πως θα εξελιχθεί, ενώ οι πληροφορίες αναφέρονται από προεδρική επίπληξη στους διαφωνούντες έως και διαγραφή τους από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ. 

Κατά την χθεσινοβραδυνή ομιλία του στη Βουλή ο πρώην πρωθυπουργός διαφοροποιήθηκε από την τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά, η οποία δήλωσε ότι το Κίνημα Αλλαγής θα στηρίξει επί της αρχής το σχέδιο νόμου, καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο

“Το νομοσχέδιο όπως εισήχθη περιόριζε και περιορίζει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και οδήγησε σε διχαστικές αντιπαραθέσεις. Παρά την γενναία διάθεση του Κινήματος Αλλαγής και της Φώφης Γεννηματά να επιδιώξει δημιουργικές προτάσεις και αλλαγές, το νομοσχέδιο παραμένει στην βάση του αντιδημοκρατικό” είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, για να προσθέσει σε άλλο σημείο: “Με αυτές τις σκέψεις, σας καλώ να σκεφτείτε ξανά το θέμα αυτό. Έστω την ύστατη στιγμή, σας προτείνω -σας προτρέπω- να το αποσύρετε και να υπάρξει διάλογος σε βάθος”.

"Υπάρχει διαφορά αντίληψης μεταξύ μας. Μια δημοκρατική πολιτεία δεν υποχρεούται να περιορίσει το δικαίωμα, αλλά να το διαφυλάξει. Αυτή είναι μια διαφορά αρχής. Σε μια χώρα με κουλτούρα η διαφορετική άποψη είναι αναγκαία για να προχωρήσει μπροστά η χώρα και να αναδειχθούν νέες καινοτόμες και πολλές φορές προκλητικές ιδέες, που καμιά φορά μπορεί να ενοχλούν και να πονάνε. Μήπως όμως η ενόχληση είναι το δικαίωμα έκφρασης της διαφορετικής γνώμης; Το δικαίωμα να εκφράζει κανείς τον πόνο, την αδικία ή το αίσθημα ελπίδας, που αντί να ποινικοποιείται πρέπει να είναι γόνιμος σπόρος” ανέφερε  ο κ. Παπανδρέου.

"Πρέπει αυτές τις φωνές να τις ακούσουμε και όχι να τις πνίξουμε. Κατανοώ και τις φωνές όσων ταλαιπωρούνται. Αυτές οι φωνές δείχνουν την ανάγκη κάποιας ρύθμισης. Αρα, αν θα έπρεπε να υπάρχει νόμος, θα έπρεπε πρωτίστως να προστατεύει τον ειρηνικό διαδηλωτή. Το νομοσχέδιο, αντί να προστατεύει την ειρηνική διαδήλωση, νομίζω την περιορίζει και την ποινικοποιεί. Ας δεχθώ ότι δεν είναι στις προθέσεις του σημερινού υπουργού ή της σημερινής κυβέρνησης. Αυτό θα φανεί. Ομως οι νόμοι μένουν και αποτελούν το πλαίσιο εντός του οποίου κινείται η εξουσία. Δίνονται υπερεξουσίες που υπονομεύουν βασικά δικαιώματα. Το νομοσχέδιο μπερδεύει την βία με τις ειρηνικές διαδηλώσεις” πρόσθεσε. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα