Διεθνή

Κρίση στην Κολομβία: Χιλιάδες διαδηλωτές στον δρόμο


Χιλιάδες Κολομβιανοί βγήκαν ξανά στον δρόμο χθες Τρίτη για να διαδηλώσουν εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Ιβάν Ντούκε και να αξιώσουν από το κοινοβούλιο, το οποίο ξεκίνησε νέα περίοδο και αναμένεται να εξετάσει νέο αμφιλεγόμενο κυβερνητικό σχέδιο για τη φορολογία, μεταρρυθμίσεις για να υπάρξει περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και να μπει τέλος στην αστυνομική καταστολή.

«Ελπίζω ότι το κοινοβούλιο θα νομοθετήσει επιτέλους υπέρ των συμφερόντων όλου του κολομβιανού λαού, όχι μόνο λίγων που πλουτίζουν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ιβάν Τσαπάρο, 46χρονος οδοντίατρος, εν μέσω κινητοποίησης σε ατμόσφαιρα γιορτής στην Μπογοτά, την πρωτεύουσα, στην οποία συμμετείχαν περίπου 5.000 άνθρωποι.

«Αγωνιζόμαστε για να διεκδικήσουμε να αναγνωριστούν τα δικαιώματά μας σε ό,τι αφορά την υγεία, την παιδεία, τη μη βία», συμπλήρωσε η Νοέλια Κάστρο, 30χρονη δασκάλα.

Η κυβέρνηση μέτρησε κάπου 195 διαδηλώσεις σε 95 δήμους της Κολομβίας. Ξέσπασαν επεισόδια ανάμεσα στις δυνάμεις επιβολής της τάξης και ριζοσπαστικοποιημένους διαδηλωτές, οπλισμένους κυρίως με ματσέτες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες πολίτες στη Μεδεγίν και στην Κάλι. Τραυματίστηκαν επίσης 21 αστυνομικοί, ανάμεσά τους ένας στο μάτι, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ντανιέλ Παλάσιος πάντως έκρινε ότι «οι ειρηνικές διαδηλώσεις υπερίσχυσαν των πράξεων βίας».

Η Εθνική Απεργιακή Επιτροπή, η οποία πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις που άρχισαν στα τέλη του Απριλίου, πάντως δεν εκπροσωπεί όλες τις συνιστώσες του κινήματος, κάλεσε να ξαναρχίσουν μαζικές διαδηλώσεις έπειτα από αναστολή ενός μήνα και πλέον.

Οι συμμετέχοντες στις συγκεντρώσεις αξιώνουν περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία, η οποία κατηγορείται για βάρβαρη καταστολή των κινητοποιήσεων, και πιο αλληλέγγυο κράτος μπροστά στον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Το 42% των 50 εκατομμυρίων Κολομβιανών έχει πλέον περιπέσει στη φτώχεια.

«Δεν γίνεται να αδιαφορείς για την αδικία, για το ότι σκοτώνουν φοιτητές επειδή διαδηλώνουν, για ότι τους επιτίθενται λες κι είναι τρομοκράτες», έκρινε Τζανέτ Γκόμες, 59χρονη δασκάλα.

Αποτελούμενη από φοιτητές, οργανώσεις αυτοχθόνων, συνδικάτα και κοινωνικές συλλογικότητες, η Επιτροπή είχε αποφασίσει να ανασταλούν οι διαδηλώσεις την 15η Ιουνίου. Αρκετές εβδομάδες συνομιλιών με την κυβέρνηση δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα.

Τις διεκδικήσεις της Επιτροπής «θα τις παρουσιάσουμε στο κοινοβούλιο αφού η κυβέρνηση δεν θέλησε να τις διαπραγματευτεί», είπε ο Φάμπιο Αρίας, ηγετικό στέλεχος συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας, στον ραδιοφωνικό σταθμό W.

Κύματα αμφισβήτησης

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης απέκλεισαν τις προσβάσεις στις έδρες της προεδρίας και του κοινοβουλίου.

Την προηγουμένη, η κυβέρνηση ανακοίνωνε την ανάπτυξη 65.000 στρατιωτικών και αστυνομικών ενόψει των διαδηλώσεων, στις οποίες διατείνεται πως έχουν παρεισφρήσει αποστάτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) και αντάρτες του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), επισήμως της τελευταίας οργάνωσης η οποία συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στο κράτος των Άνδεων.

Πάνω από 60 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και αρκετές χιλιάδες έχουν τραυματιστεί από την 28η Απριλίου, σύμφωνα με το γραφείο του Συνηγόρου του Λαού, ανεξάρτητης δημόσιας αρχής αρμόδιας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση του Ιβάν Ντούκε, στην εξουσία από το 2018, έχει αντιμετωπίσει αρκετά κύματα αμφισβήτησης. Αυτό που άρχισε στα τέλη Απριλίου το πυροδότησε το σχέδιο αύξησης του ΦΠΑ και διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, που πολύ γρήγορα αποσύρθηκε.

Χθες Τρίτη ο πρόεδρος της δεξιάς, με δημοτικότητα 76%, εγκαινίασε τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο που θέλει να προωθήσει νέα φορολογική μεταρρύθμιση.

«Τις φωνές στον δρόμο τις ακούμε και πρέπει να δώσουν τροφή στον διάλογο, αλλά εσείς καλείστε από την ιστορία να γίνετε οι εκπρόσωποι μιας χώρας που βρίσκεται εν μέσω μεταμόρφωσης», είπε.

Με τη νέα μεταρρύθμιση, από την οποία η κυβέρνηση αφαίρεσε τα στοιχεία που προκαλούσαν τις μεγαλύτερες πολεμικές, η κυβέρνηση θέλει να μπουν στα ταμεία του δημοσίου 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το προηγούμενο σχέδιο προέβλεπε αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 6,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Αποτέλεσε τον πυροκροτητή της οργής των Κολομβιανών και ανάγκασε τον πρώην υπουργό Οικονομικών, τον Αλμπέρτο Καρασκίγια, να υποβάλει την παραίτησή του.

Το σχέδιο μεταρρύθμισης της αστυνομίας, που ανήγγειλε ο Ιβάν Ντούκε στα μέσα Ιουνίου, αναμένεται επίσης να τεθεί σε συζήτηση στο κοινοβούλιο. Αλλά θεωρείται ανεπαρκές από τους διαδηλωτές, οι οποίοι αξιώνουν ιδίως η αστυνομία να πάψει να υπάγεται στο υπουργείο Άμυνας.

Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Κολομβία προγραματίζεται να διεξαχθούν τον Μάρτιο και οι προεδρικές τον Μάιο του 2022.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις