Οικονομία

Κραχ στα έσοδα του τουρισμού, -83,5% φέτος!


Πλησιάζοντας στο πρόωρο κλείσιμο της τουριστικής περιόδου, μετά και την αναζωπύρωση του κορονοϊού, οποία επέφερε την εφαρμογή έκτακτων περιοριστικών μέτρων σε αρκετούς τουριστικούς προορισμούς, αναδεικνύεται το δυσθεώρητο εύρος των επιπτώσεων της κρίσης στον ελληνικό τουρισμό, που κινούνται στα επίπεδα του κραχ!

Η σεζόν, που ξεκίνησε με κάποιες ελπίδες, έπειτα από το lochdown, κλείνει χειρότερα και από τα δυσμενέστερα σενάρια, υποχρεώνοντας τουριστικούς παράγοντες να μιλήσουν για μαύρο καλοκαίρι. 

Ενδεικτικές της τεράστιας ζημιάς που υπέστη ο τουρισμός και συνακόλουθα η ελληνικό οικονομία είναι οι εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) όπως διατυπώθηκαν σε επιστολή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς: «Η αρχική μας εκτίμηση για έσοδα από το εξωτερικό μεταξύ 4-5 δισ.ευρώ, δυστυχώς διαψεύδεται, κυρίως λόγω των εξελίξεων της πανδημίας διεθνώς και ο πήχης πλέον έχει τοποθετηθεί στο επίπεδο των 3-3,5 δισ. ευρώ για όλο το 2020»

Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες εκτιμήσεις και δεδομένου ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το 2019 διαμορφώθηκαν στα 18.17 δισ. ευρώ (στοιχεία της ΤτΕ), προκύπτει ότι τα συνολικά έσοδα του τουρισμού το 2020 θα κινηθούν στο 1/6 (πτώση κατά περίπου 83,5%) των αντίστοιχων περυσινών, εφόσον βεβαίως επιτευχθεί ο νέος, χαμηλότερος στόχος. 

Στις ζοφερές εκτιμήσεις συνηγορούν και τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για καθίζηση κατά 87,5% των ταξιδιωτικών εισπράξεων την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2020 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 διαμορφούμενες μόλις στα 678 εκατ. ευρώ. Η κατάρρευση έφθασε το 97,5% τον Ιούνιο με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, να διαμορφώνονται στα 64 εκατ. ευρώ, έναντι 2.558 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019. 

Ο  Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας χθες (21/8) στον ΣΚΑΙ έκρουσε τον κώδωνα ειδικά για τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, αναφέροντας: «Η εποχικότητα τελειώνει έτσι κι αλλιώς με 35 – 40% μέση πληρότητα για Ιούλιο και Αύγουστο. Μεγαλύτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν τα δωδεκάμηνης λειτουργίας ξενοδοχεία από το Σεπτέμβριο καθώς ματαιώνονται εκθέσεις και συνέδρια. Οι πληρότητες που κάνουν σήμερα οι μεγάλες πόλεις δεν αγγίζουν ούτε το 10%».

Οι προτάσεις του ΣΕΤΕ 

Ο ΣΕΤΕ στην επιστολή του προς τους παράγοντες κυβέρνησης και εκτιμώντας ότι «τα προβλήματα θα οξυνθούν περαιτέρω το Q4 2020 και το Q1 2021», προτείνει τα ακόλουθα μέτρα για την προστασία της απασχόλησης: 

  1. Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών: Το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων παρουσιάζουν εποχικότητα στη λειτουργία τους, η οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν «επικεντρώνεται» στο γ’ τρίμηνο του έτους, όπως προβλέπεται στην ψηφισθείσα ρύθμιση. Επομένως, η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών θα πρέπει να επεκταθεί και στις υπόλοιπες τουριστικές επιχειρήσεις και να παραταθεί, ώστε να καλύπτει σε πρώτη φάση την χρονική περίοδο από 1-9-2020 έως 31-12-2020, με δυνατότητα περαιτέρω παράτασης έως 31-3-2021.
  2. Αναστολή συμβάσεων εργασίας: Παράταση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας και κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο 2020. Ταυτόχρονα και από 1-9-2020, παροχή του δικαιώματος στον εργαζόμενο σε αναστολή, να εργάζεται έως 16 ώρες την εβδομάδα σε άλλον εργοδότη, ώστε να μπορεί να συμπληρώνει το εισόδημα του χωρίς να χάνει την αποζημίωση των 534 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, περιορίζεται η ζημιά που υφίστανται  τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς θα εισπράττουν ασφαλιστικές εισφορές για την απασχόληση αυτή του εργαζομένου, αλλά και ο εργαζόμενος θα ενισχύει το εισόδημά του. Είναι προφανές επίσης, το πλήγμα στην εισφοροαποφυγή και στην «μαύρη απασχόληση».
  3. ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Επέκταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως και τις 31-3-2021, με τη μορφή που σήμερα έχει (κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό του μη μισθολογικού κόστους για την περίοδο που ο εργαζόμενος δεν εργάζεται), με την προσθήκη της τροποποίησης του άρθρου 1.
  4. Ρυθμίσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία: Πάγωμα των δόσεων των ρυθμίσεων προς τον ΕΦΚΑ (στις οποίες οι επιχειρήσεις είχαν προβεί πριν τη κρίση του Covid-19)  έως και τις 30 Απριλίου 2021, με ισόχρονη παράταση της διάρκειας της ρυθμίσεως, ώστε να είναι σε θέση οι επιχειρήσεις να καταβάλλουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.
  5. Κάλυψη αδειών και δώρου Χριστουγέννων των εργαζόμενων στις εποχικές επιχειρήσεις των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή. Με τις συνεχόμενες αλλαγές στις διαδικασίες εισόδου στη χώρα μας, τις οποίες επέβαλε η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και η δυσμενής εξέλιξη της πανδημίας, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στις οδικές αφίξεις, αλλά και τα τοπικά lockdown προορισμών, ο προγραμματισμός πολλών επιχειρήσεων ανατράπηκε εκ νέου και υποχρεώθηκαν ή θα υποχρεωθούν να υπολειτουργούν, απασχολώντας πολύ μικρό ποσοστό του προσωπικού που επαναπροσέλαβαν ή και να διακόψουν πρόωρα τη λειτουργία τους. Δεν θα πρέπει, λοιπόν, να επιβαρυνθούν με τις άδειες και την αναλογία Δώρου Χριστουγέννων του προσωπικού που επαναπροσέλαβαν για το χρόνο που αυτό δεν εργαζόταν.
  6. Τηλε-εργασία-ασφαλιστικό πλαίσιο: Αλλαγή στην ασφαλιστική κάλυψη όσων εργαζομένων απασχολούνται με τηλε-εργασία – μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Η ρύθμιση αυτή θα πρέπει να έχει άμεση εφαρμογή και συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα έως 31-3-2021.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις