Τράπεζες

Κρατικοποίηση της Isbank ετοιμάζει ο Ερντογάν με φόντο τις δημοτικές εκλογές


Τον Μάιο θα πραγματοποιηθούν οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία και ο πρόεδρος της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, ανακινεί το θέμα της Turkiye Is Bankasi, εμμένοντας στην κρατικοποίηση της μεγαλύτερης εγχώριας τράπεζας.

Ο Ερντογάν, μιλώντας στην Άγκυρα ενώπιον μελών του κυβερνώντος κόμματος, επεσήμανε πως «με τη θέληση του Θεού, η τράπεζα Isbank θα περιέλθει στον έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών», ρίχνοντας κατά 6% τις μετοχές της τράπεζας.

Το 28% της Isbank ανήκει στο αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το οποίο ιδρύθηκε από τον Κεμάλ Ατατούρκ, καθώς και η εν λόγω τράπεζα, με τον Τούρκο ηγέτη να δώρισε στο κόμμα το παραπάνω ποσοστό επί των μετοχών. 

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν εισπράττει μέρισμα από την Isbank και τα όποια κέρδη πηγαίνουν σε ιδρύματα.

Ο Ερντογάν, τον τελευταίο καιρό, έχει ζητήσει να ελεγχθούν τα τέσσερα μέλη του κόμματος που έχουν έδρα στο Δ.Σ. της τράπεζας, προκαλώντας πτώση 5,8% στην Isbank.

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Τουρκίας, από την άλλη πλευρά, δεν σκοπεύουν να παραχωρίσουν το μερίδιό και τις έδρες της τράπεζας.

Η Isbank τονίζει πως οποιαδήποτε προσπάθεια κρατικοποίησής συνιστά με οικονομικό έγκλημα, ζητώντας να τεθεί το θέμα σε δημόσιο πολιτικό διάλογο και έχει επικαλεστεί την ανάγκη να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα της Τουρκίας, προκειμένου να μην απειληθεί η σταθερότητα της οικονομίας.

Αξίζει να αναφερθεί πως οι τουρκικές αρχές κατέσχεσαν περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας Bank Asya την οποία έχουν ιδρύσει οπαδοί του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Το κόμμα του Ταγίπ Ερντογαν, όπως σημειώνει το kathimerini.gr, δεν διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της χώρας, ώστε να προβεί σε αλλαγές που μπορούν να οδηγήσουν σε κρατικοποίηση της Isbank, με το Εθνικιστικό Κίνημα της Τουρκίας, γνωστό ως κόμμα των «Γκρίζων Λύκων», να προβαίνει σε στήριξη του Τούρκου προέδρου, ώστε να αλλάξει η νομοθεσία που διέπει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εν λόγω τράπεζας.