Οικονομία

Κρατικό χρέος και NPEs στο μικροσκόπιο του ΔΝΤ


Στη συνάρτηση ανάμεσα σε δημόσιο χρέος και χρηματοπιστωτικό τομέα, αναφέρεται η σημερινή έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Παγκόσμια Χρηματοοικονομική Σταθερότητα (Global Financial Stability Report).

Ο επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοπιστωτικών Θεμάτων, Τομπίας Άντριαν, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, μίλησε για τις οι δημοσιονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας ότι η έκθεση περιγράφει το μεγάλο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και τους κινδύνους που εγκυμονούν για τις τράπεζες από μια ενδεχόμενη υποτίμηση ορισμένων κρατικών χρεογράφων.

Ο Άντριαν τόνισε πως υπάρχει πρόοδος στους κεφαλαιακούς δείκτες των τραπεζών και μπορούν να σημειωθούν κεφαλαιακές ζημίες σε τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες, σχετικά με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δάνειων και την πτώση της αξίας των κρατικών ομολόγων.

Παράλληλα, σημειώνει ότι θα μπορούσε να επαναληφθεί το σενάριο της μεταφοράς των περιορισμών του χρηματοπιστωτικού τομέα στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, μια εξέλιξη που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη.

Κλείνοντας, ο επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοπιστωτικών Θεμάτων επεσήμανε ότι «το ζητούμενο είναι η ταυτόχρονη αποκατάσταση των τραπεζικών ισολογισμών και των δημοσίων οικονομικών. Απαιτείται σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή για τη μείωση των αυξημένων κινδύνων».