"Βγαίνουν μαχαίρια" στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς παλιοί και νέοι παίκτες προσπαθούν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που δημιουργεί η υποχρεωτική - βάσει κανόνων της ΕΕ και μνημονιακών όρων - συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ. Η μάχη θα κλιμακωθεί στις δημοπρασίες πώλησης ρεύματος από τη ΔΕΗ σε ιδιώτες ανταγωνιστές της, οι οποίες θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο.
Από την έκβαση των δημοπρασιών από το μερίδιο αγοράς που θα αποκτήσουν οι ιδιώτες "εμποροι"-διανομής ρεύματος θα εξαρτηθεί αν θα τεθεί τελικά σε εφαρμογή το σχέδιο της "μικρής ΔΕΗ" κι αν η δημόσια εταιρεία θα υποχρεωθεί να πουλήσει ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες της.
Αυτό θα συμβεί σε περίπτωση που οι ιδιώτες δεν αποκτήσουν το προβλεπόμενο μερίδιο αγοράς, επειδή δεν θα έχουν εγκαταστήσει το αναγκαίο παραγωγικό δυναμικό, ή εάν η τιμή διάθεσης του ρεύματος στις δημοπρασίες της ΔΕΗ δεν τους αφήνει σημαντικά περιθώρια ώστε να είναι ανταγωνιστικοί και να μπορούν να κερδίσουν.
Ρεύμα σε τιμή κόστους για να κερδίζουν...
Η τιμή εκκίνησης για τα δημοπρατούμενα προθεσμιακά προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας ορίστηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στα 37,37 ευρώ η μεγαβατώρα. Αυτό είναι σύμφωνα με τις μελέτες το κόστος παραγωγής της ΔΕΗ.
Η τιμή εκκίνησης είναι αρκετά χαμηλότερη από την ισχύουσα οριακή τιμή συστήματος (42-43 ευρώ), στην οποία πωλείται τώρα το ρεύμα στη χονδρική. Αυτό αποτελή κίνητρο συμμετοχής των ιδιωτών ανταγωνιστών της ΔΕΗ στην πρώτη δημοπρασία.
Στις δημοπρασίες η τιμή μπορεί να διαμορφωθεί αρκετά υψηλότερα, αν υπάρξει πραγματικός ανταγωνισμός μεταξύ των υποψήφιων αγοραστών και δεν γίνουν μεταξύ τους παρασκηνιακές συμφωνίες για "σικέ" προσφορές.
Σύμφωνα με τους όρους και τη διαδικασία της δημοπρασίας, οι υποψήφιοι αγοραστές μπορούν να κάνουν διαδοχικές προσφορές - περίπου όπως έγινε με τη τηλεοπτικές άδειες.
Σ' αυτό τον τρόπο δημοπράτησης αντιτίθενται μεγάλοι ηλεκτροπαραγωγοί και διανομείς ρεύματος, οι οποίοι θέλουν να κρατηθεί η τιμή χαμηλά, κοντά στην τιμή εκκίνησης. Πιέζουν λοιπόν να αλλάξει η διαδικασία και να επιτρέπεται μόνον μία προσφορά από κάθε συμμετέχοντα, χωρίς δυνατότητα να επανέλθει με υψηλότερη.
Σταδιακό ροκάνισμα μεριδίων της ΔΕΗ
Στόχος των δημοπρασιών είναι η μείωση του ποσοστού της ΔΕΗ στη λιανική αγορά κάτω από 50% μέχρι το 2020, όπως προβλέπει το Μνημόνιο. Αντίστοιχη υποχρέωση υπάρχει και για την παραγωγή. Εξαιτίας όμως της ενεργού παρουσίας ιδιωτικών μονάδων το μερίδιο της ΔΕΗ έχει πέσει ήδη στο 60% και σε συνδυασμό με τις αποσύρσεις δικών της παλαιών που δρομολογεί, ο στόχος θεωρείται ότι θα επιτευχθεί.
«Η συγκεκριμένη τιμή σαφώς ορίστηκε προκειμένου να βοηθήσει αυτή τη διαδικασία και πιστεύουμε ότι θα το κατορθώσει», δήλωσε σε συνέντευξη του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης.
Τους δύο τελευταίους μήνες η διαρροή πελατών από τη ΔΕΗ προς τον ανταγωνισμό έχει φρενάρει, εξαιτίας της έκπτωσης 15% που παρέχει η επιχείρηση στους συνεπείς καταναλωτές. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η πρώτη δημοπρασία αναμένεται να λειτουργήσει ως ο «επιταχυντής» για να αποκτήσει και πάλι δυναμική η αύξηση του μεριδίου των ανταγωνιστών της.
Κατ' εφαρμογήν μνημονιακών δεσμεύσεων έχει τεθεί στόχος να πέσει το ποσοστό της ΔΕΗ από 90,26% σήμερα στο 87% στο τέλος του 2016. Την επόμενη χρονιά θα ακολουθήσουν και άλλες δημοπρασίες καθώς το μερίδιο της ΔΕΗ στο τέλος του 2017 πρέπει να έχει μειωθεί περαιτέρω σε 75,24%.