Τράπεζες

Κόβονται με το καλημέρα από τα φθηνά δάνεια της ΕΑΤ 1 στις 4 ΜμΕ


Το 35% των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί αναμένεται να πάρει έγκριση για δάνεια συνολικού ύψους 1,5 δισ.

Μία στις τέσσερις μικρομεσαίες επιχειρήσεις «τρώνε πόρτα» από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα μέσα σε λίγα λεπτά από την υποβολή αίτησης στην ηλεκτρονική της πλατφόρμα και στερούνται της δυνατότητας να πάρουν δάνεια με πολύ χαμηλά επιτόκια.

Η λειτουργία της πλατφόρμας Know Your Customer (KYC) της ΕΑΤ (δείτε την εδώ) αναδεικνύει τα σοβαρά προβλήματα που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τα μη ρυθμισμένα χρέη τους κυρίως προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ και, δευτερευόντως, προς το τραπεζικό σύστημα, με συνέπεια μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων να αποκλείονται από εξαιρετικά ευνοϊκά προγράμματα χρηματοδότησης με ευρωπαϊκά εργαλεία.

Το πρόβλημα των αρρύθμιστων χρεών δεν φαίνεται, μάλιστα, ότι θα αντιμετωπισθεί επαρκώς με τις νέες ρυθμίσεις που είναι ενεργές αυτή την περίοδο (για 72 δόσεις ή για αναβίωση παλαιών ρυθμίσεων των 100 δόσεων), καθώς οι όροι τους δυσκολεύουν την ένταξη των επιχειρήσεων και η συμμετοχή παραμένει πολύ μικρή.

Η πλατφόρμα KYC κάνει ένα άμεσο «ξεσκαρτάρισμα» των αιτήσεων για συμμετοχή στα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΑΤ, διασταυρώνοντας μέσα από τα συστήματα της ΑΑΔΕ και του ΕΦΚΑ την ύπαρξη μη εξυπηρετούμενων οφειλών, ενώ παράλληλα «τσεκάρει» την εικόνα κάθε επιχείρησης μέσα από τον Τειρεσία, ώστε να απορρίπτονται αμέσως όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, πριν φθάσουν οι αιτήσεις τους στις τράπεζες.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο απελθών υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης και τα οποία αφορούν το πρώτο 10ήμερο λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας:

  • Μέχρι τώρα έχουν συνδεθεί στην πλατφόρμα KYC 17.101 επιχειρήσεις. Αμέσως κόπηκαν 3.237, δηλαδή το 19% του συνόλου, επειδή είχαν οφειλές προς το Δημόσιο. Άλλες 702 επιχειρήσεις (7,5%) «κόπηκαν» επειδή είχαν χρέη στον ΕΦΚΑ και διαπιστώθηκε αδυναμία έκδοσης ασφαλιστικής ενημερότητας. Οι επιχειρήσεις που είναι «μαυρισμένες» στον Τειρεσία και, ως εκ τούτου, αποκλείσθηκαν από τις χρηματοδοτήσεις ήταν μόνο 112 (1,2% του συνόλου). Έτσι, συνολικά απορρίφθηκε το 24% των αιτήσεων.

Κοντά στη χορήγηση δανείου βρίσκονται, από την άλλη, περίπου 6.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή περίπου 35% όσων κατέθεσαν αίτηση, οι οποίες πέρασαν τον αρχικό έλεγχο και θα αξιολογηθούν από τις τράπεζες. Εφόσον... φθάσουν στην πηγή, αυτές οι επιχειρήσεις θα λάβουν φθηνά δάνεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Δάνεια με το μισό επιτόκιο

Υπενθυμίζεται ότι τα προγράμματα που διαχειρίζεται η ΕΑΤ δίνουν τη δυνατότητα σε ΜμΕ να πάρουν δάνεια με το μισό επιτόκιο από τον μέσο όρο της αγοράς. Τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία έχουν συμβάλει καθοριστικά στο σπάσιμο του «εμπάργκο» χρηματοδότησης στις ΜμΕ, αν και παραμένει το γενικό πρόβλημα ότι είναι μικρός ο αριθμός των επιχειρήσεων που θεωρούνται από τις τράπεζες ως αξιόχρεες.

Όπως τόνισε πρόσφατα ο Γιώργος Ζαββός, προέδρος της ΕΑΤ, την περίοδο 2020 - 2022 χορήγησε περί τα 41.000 δάνεια, συνολικού ύψους περί τα 8,5 δισ. ευρώ, καλύπτοντας ένα σημαντικό χρηματοδοτικό κενό. Μεσοπρόθεσμος στόχος της είναι ο υπερδιπλασιασμός  του κύκλου των δανειοδοτούμενων ΜΜΕ.

Στα προγράμματα της ΕΑΤ, η ευνοϊκή τιμολόγηση έρχεται με ένα συνδυασμό παρεμβάσεων:

  • Για το 40% του δανείου, το επιτόκιο είναι μηδενικό, καθώς χρηματοδοτείται από την ΕΑΤ.
  • Με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, το επιτόκιο για το 60% του δανείου, το οποίο παρέχεται από την τράπεζα, μειώνεται κατά 0,25%.
  • Για τα δύο πρώτα χρόνια του δανείου, η ΕΑΤ παρέχει επιπλέον επιδότηση 3% στο μέρος του δανείου που παρέχεται από την τράπεζα. Σημειωτέον ότι αυτό ισχύει μόνο για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν πάρει άλλη χρηματοδότηση μέσω της ΕΑΤ.

Για το πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στις ΜμΕ, που αφορά τις ανάγκες των περισσότερων επιχειρήσεων, ο αρχικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 240 εκατ. ευρώ.

Συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής των Πιστωτικών Ιδρυμάτων κατά 60% σε κάθε χορήγηση θα κινητοποιηθούν πρόσθετα κεφάλαια 360 εκατ., διαμορφώνοντας συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους έως 600 εκατ. ευρώ.

Το ανώτατο ύψος των εμπράγματων εξασφαλίσεων που  μπορεί να ζητήσει το Πιστωτικό Ίδρυμα σε κάθε χρηματοδότηση δεν επιτρέπεται να υπερβεί το 100% του κεφαλαίου του δανείου.

Το ύψος του δανείου ανέρχεται από €10.000 έως €1.500.000. Η διάρκεια του δανείου μπορεί να είναι από δύο έως πέντε έτη με δυνατότητα λήψης περιόδου χάριτος κεφαλαίου έως 12 μήνες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις