Πολιτική

Κουβέλης: Θετική η συμφωνία για το Σκοπιανό


Ως "εξαιρετικά θετική", χαρακτήρισε τη "συμφωνία για το Σκοπιανό", ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας.

Ο Φώτης Κουβέλης με δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα, ανέφερε: "Εξασφαλίζεται η ονομασία με τον γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes, η απάλειψη των όποιων αλυτρωτικών διατάξεων του Συντάγματος της ΠΓΔΜ και θεωρώ πολύ σημαντικό ότι θα υπάρξει και αναθεώρηση του Συντάγματος".

"Αν τηρηθούν τα στάδια και τηρήσει τα συμφωνηθέντα η άλλη πλευρά, νομίζω ότι μέχρι τέλη του έτους θα πρέπει να οριστικοποιηθεί η συγκεκριμένη σύμβαση, εκτίμησε ο υπουργός.  Η ύπαρξη εν τέλει της συμβάσεως, η εφαρμογή και η δέσμευσή της θα εξαρτηθεί ακριβώς από την ψήφιση από την πλευρά της ΠΓΔΜ των διατάξεων που αναθεωρούν το Σύνταγμά της και συναρτάται αυτή η αναθεώρηση με το γεγονός αν η ΠΓΔΜ θα γίνει, ή όχι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, σημείωσε. Διότι υπάρχει η αιρεσιμότητα, πάντα με την αίρεση ότι όλα αυτά θα πληρωθούν", υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το αν έχει η κυβέρνηση τη νομιμοποίηση να προχωρήσει τη σύμβαση ο ΑΝΥΕΘΑ είπε ότι "η κυβέρνηση έχει την απόλυτη συνοχή της, αν κάποιος θέλει να την αμφισβητήσει μπορεί να καταθέσει μια πρόταση δυσπιστίας και να κρίνει αν υπάρχει, ή όχι η συνοχή της. Η άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης -υποστήριξε- να αποδεχθεί την δρομολόγηση αυτής της συμφωνίας δεν είναι τίποτα άλλο από ένα στοιχείο που εντάσσεται στο πλαίσιο μιας αντιπολίτευσης που προκαλείται από τη μεριά της και βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα και την λύση ενός προβλήματος που μας απασχολεί εδώ και χρόνια".

Ερωτηθείς για την στάση των ΑΝΕΛ, ο Φώτης Κουβέλης σημείωσε πως "δεν έχει δείγματα από την πλευρά των ΑΝΕΛ αναφορικά με την απόσυρση της στήριξής τους στην κυβέρνηση".

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο υπουργός είπε ότι "έχουμε κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία όχι μόνο σε επίπεδο της ρητορικής, αλλά και σε επίπεδο πρακτικών ενεργειών. Ένα περιστατικό που μπορεί να έχει σχέση με αναχαίτιση μπορεί να προκαλέσει ένα θερμό επεισόδιο, χωρίς να εκτιμά ότι αυτό θα θερμάνει για πολύ το Αιγαίο".

Αναφερόμενος στους δυο Έλληνες στρατιωτικούς κρατούμενους ο κ. Κουβέλης είπε ότι οι προσπάθειές μας εντείνονται συνεχώς και τις επόμενες μέρες προωθείται νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία οι δυο στρατιωτικοί μας μετατίθενται στο εξωτερικό στην Τουρκία, θα λαμβάνουν τις αποδοχές στρατιωτικών σε άλλη χώρα με βέβαιη σταθερή κατοικία, προκειμένου να αποφασίσει το δικαστήριο την άρση της προφυλάκισης.