Πολιτική

Κουρτς: Οι απειλές της Ελλάδας για βέτο είναι εκτός τόπου και χρόνου


Συνεχίζεται η πίεση προς την Αθήνα

Συνεχίζεται η πίεση της Αυστρίας προς την Αθήνα, μετά τον αποκλεισμό της Ελλάδας στη χθεσινή διάσκεψη στη Βιέννη  για τη στενή συνεργασία των χωρών του λεγόμενου «βαλκανικού δρόμου» στο πεδίο της διαχείρισης του προσφυγικο. 

Το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε δύο εξηγήσεις. Αφενός, ότι επρόκειτο για ένα σταθερό σχήμα διασκέψεων, το λεγόμενο σχήμα του Ζάλτσμπουργκ, όπου όμως στο παρελθόν σε ορισμένες από αυτές δεν μετείχαν πάντα οι ίδιες χώρες και αφετέρου ότι εκείνο που λείπει δεν είναι οι διασκέψεις, αλλά η βούληση για συνεργασία.

Ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Ζεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε χθες μετά τη διάσκεψη ότι η στενή συνεργασία με τις βαλκανικές χώρες δεν είναι προς το συμφέρον μόνο αυτών των κρατών, αλλά και ολόκληρης της ΕΕ προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις και να επιταχυνθεί μια ευρωπαϊκή λύση. Εννοούσε βέβαια πιέσεις προς την Ελλάδα.

Επ΄αυτού ο Ζεμπάστιαν Κουρτς είπε: «Απειλές για χρήση βέτο εναντίον της προσέγγισης των χωρών από τα Δυτικά Βαλκάνια στην ΕΕ ή αξιώσεων από την ΕΕ είναι εκτός τόπου και χρόνου». Και περιέγραψε δύο δρόμους για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης υπό μορφή διλήμματος: είτε την προώθηση των προσφύγων στην κεντρική Ευρώπη, όπως γίνεται μέχρι σήμερα σύμφωνα με την επιθυμία τους, είτε στο μέτρο του εφικτού τη διακοπή των μεταναστευτικών ροών. «Στόχος της διάσκεψης ήταν να δώσει μήνυμα ότι θέλουμε να σταματήσουμε κατά τα δυνατόν το μεταναστευτικό ρεύμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αυστριακός υπουργός.

Σε κάθε περίπτωση η απουσία της Ελλάδας επικρίθηκε από τη Γερμανία. Σε συνέντευξή του προς την Rheinische Post, όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ αποκάλεσε «αυταπάτη» τη στάση αυτή, εάν δηλαδή πιστεύει κανείς ότι μπορεί να λύσει το πρόβλημα χωρίς την Ελλάδα. «Για να επανακτήσει κανείς τον έλεγχο των προσφυγικών ροών η Ευρώπη χρειάζεται χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Συναντήσεις και αποφάσεις ερήμην αυτών των χωρών δεν μας φέρνουν πιο κοντά σε μια λύση». Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών είπε μάλιστα ότι στο πλαίσιο του πακέτου που διαπραγματεύεται η ΕΕ με την Τουρκία θα πρέπει να διατεθεί βοήθεια σε πόρους αλά και σε προσωπικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις