Πολιτική

Κούρσα για δύο οι εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ – Το πολιτικό και ιδεολογικό διακύβευμα


To διακύβευμα των εκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν περιορίζεται στην ανάδειξη του διαδόχου του Αλέξη Τσίπρα. Ακουμπάει στην πολιτική ρίζα, στην ιδεολογική φυσιογνωμία του κόμματος και της κατεύθυνσης που αυτό θα ακολουθήσει μετά την εκλογική διαδικασία. 

Η υποψηφιότητα Κασσελάκη «τάραξε τα νερά», έδωσε ενδιαφέρον στις εσωκομματικές εκλογές και προκάλεσε το ενδιαφέρον πολιτών που δεν ανήκουν στον στενό πυρήνα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Συν τοις άλλοις-που είναι και το σημαντικότερο- μετέβαλε τις ισορροπίες στην εκλογική μάχη για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Πριν την υποψηφιότητα Κασσελάκη, η Έφη Αχτσιόγλου φάνταζε ως το μεγάλο φαβορί για να κόψει πρώτη το νήμα, ακόμη και από τον πρώτο γύρο, με τους Τσακαλώτο και Παππά να αποτελούν τα ισχυρά αουτσάιντερ.

Σύμφωνα με την προ ημερών δημοσκόπηση της Metron Analysis, ο Στέφανος Κασσελάκης ανακάτεψε για τα καλά την τράπουλα των εκλογών. Όχι μόνο προσπέρασε και μάλιστα εύκολα τους έτερους υποψήφιους Παππά, Τσακαλώτο και Τζουμάκα, αλλά μετέτρεψε σε κούρσα για δύο την εκλογική μάχη για την ανάδειξη του νέου προέδρου. 

Ο όρος "ντέρμπι", όπως προκύπτει από τα δεδομένα της δημοσκόπησης προκάλεσε αίσθηση εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, αποτυπώνει πλήρως την εικόνα που διαμορφώνεται στο εσωκομματική εκλογική σκηνή, με την Αχτσιόγλου και τον Κασσελάκη να κινούν τα νήματα.

Στο ευρύ κοινό, η Έφη Αχτσιόγλου έχει καθαρό προβάδισμα, το οποίο ωστόσο μειώνεται στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ όταν ερωτώνται εκείνοι που θα πάνε να ψηφίσουν – και άρα θα κρίνουν το αποτέλεσμα – τότε ο Στέφανος Κασσελάκης προηγείται.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:

Στο σύνολο των ψηφοφόρων προηγείται επίσης η Έφη Αχτσιόγλου με 35% έναντι 19% του Στ. Κασσελάκη. Ακολουθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 12%, ο Ν. Παππάς με 4% και ο Στ. Τζουμάκας με 3%

Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ η Έφη Αχτσιόγλου προηγείται καθαρά με 41% έναντι 35% του Στέφανου Κασσελάκη. Ακολουθεί ο Ν. Παππάς με 8%, ο Ευ. Τσακαλώτος με 7% και ο Στ. Τζουμάκας με 1%.

Ωστόσο, στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που σίγουρα θα προσέλθουν να ψηφίσουν ο Στ. Κασσελάκης προηγείται με 39% έναντι 31% της Έφης Αχτσιόγλου. Τρίτος ο Ευκλ. Τσακαλώτος με 13% ενώ από 3% συγκεντρώνουν Ν. Παππάς και Στ. Τζουμάκας.

Σενάρια β’ γύρου

Σε περίπτωση που η εκλογή προέδρου κριθεί στον δεύτερο γύρο, τότε η έρευνα της Metron Analysis δείχνει τα εξής:

  • Στο σύνολο των ερωτηθέντων η Έφη Αχτσιόγλου συγκεντρώνει 52% έναντι 25% του Στ. Κασσελάκη.
  • Στους ψηφόρους του ΣΥΡΙΖΑ η Έφη Αχτσιόγλου συτγκεντρώνει 52%, έναντι 39% του Στ. Κασσελάκη.
  • Στους ψηφοφόρους που θα πάνε σίγουρα να ψηφίσουν ο Στ. Κασσελάκης προηγείται με 45% έναντι 44% της Έφης Αχτσιόγλου.

Διαφορετικές πολιτικές προτάσεις

Σ’ ό,τι αφορά στις ιδεολογικές και πολιτικές πλατφόρμες που εκφράζουν οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και δεν επιδέχονται παρερμηνειών.  

Ο Στέφανος Κασσελάκης επαγγέλλεται ένα κόμμα «σύγχρονης Αριστεράς», που θα υπερβαίνει ιδεολογικούς και ταξικούς διαχωρισμούς, και απευθύνεται σ’ ένα ευρύτερο εκλογικό κοινό. Οι εσωκομματικοί «εχθροί» του τον χαρακτηρίζουν αλεξιπτωτιστή, χωρίς πορεία και ανάλογα «παράσημα» στην Αριστερά, που θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ μακριά από τις πολιτικές του ρίζες.

Η Εφη Αχτσιόγλου έχει αριστερή ατζέντα, με έμφαση στα κοινωνικά ζητήματα και στα εργασιακά δικαιώματα, χωρίς αυτή η ιδεολογική της προσέγγιση να αποτελεί πρόσκομμα για την προσέλκυση ψηφοφόρων από τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο.

Πιο αριστερά από την Αχτσιόγλου κινείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος «μιλάει στην καρδιά» του πιο σκληρού ιδεολογικού πυρήνα και των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα ο Νίκος Παππάς τάσσεται αναφανδόν υπέρ του ανοίγματος προς την κεντροαριστερά, με διατήρηση των βασικών «αριστερών» χαρακτηριστικών του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι μέσω αυτή της επιλογής, το κόμμα θα διεκδικήσει και πάλι επί ίσοις όροις την εξουσία.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα