Χρηστικά

Κουρεύονται έως και 5,8 μονάδες τα επιτόκια του εξωδικαστικού μηχανισμού


Καταργήθηκε το spread πάνω από το Euribor για τα χρέη προς το δημόσιο - ΕΦΚΑ και μειώνεται για τα κόκκινα δάνεια

Κουρεύονται έως και 5,8 εκατοστιαίες μονάδες τα επιτόκια για τα χρέη που πρόκειται να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη.

Πρόκειται για τη μείωση του spread που υφίσταται, πάνω από το επιτόκιο Euribor τριμήνου με βάση το οποίο βαρύνονται οι οφειλές που πρόκειται να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Ειδικότερα τα επιτόκια για τις οφειλές του Εξωδικαστικού Μηχανισμού αναπροσαρμόζονται από τις 16 Μαρτίου 2023 και προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα που δημιούργησαν οι απανωτές αυξήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι επιθετικές κινήσεις της ΕΚΤ, με πρόσχημα την καταπολέμηση του πληθωρισμού αποτέλεσαν τη θρυαλλίδα αύξησης δεκάδων επιβαρύνσεων που φέρνουν σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες με ενήμερες ή κόκκινες οφειλές.

Προκειμένου να μην επιδεινωθούν περαιτέρω οι συνθήκες για τους κόκκινους οφειλέτες των τραπεζών και του δημοσίου, από τις αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το «κούρεμα» των επιτοκίων

Οι μειώσεις των επιτοκίων για τις οφειλές που πρόκειται να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό είναι μεγαλύτερες για τα χρέη προς το δημόσιο και τον ΕΦΚΑ και μικρότερης έκτασης για τα χρέη προς τρίτους φορείς όπως τράπεζες και servicers.

Ειδικότερα, με την ΚΥΑ 40953 ΕΞ 2023, τροποποιείται η παλαιότερη απόφαση (67360 ΕΞ 2021) και προβλέπει ότι το επιτόκιο ρύθμισης που χρησιμοποιεί η αυτοματοποιημένη λύση εξαρτάται από το είδος της οφειλής.

Για τις οφειλές προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης λαμβάνεται υπόψη επιτόκιο ίσο με το σταθερό επιτόκιο τρία τοις εκατό (3%).

Με το προηγούμενο καθεστώς η προσαύξηση των οφειλών ήταν ίση με το επιτόκιο Euribor, προσαυξημένο κατά πέντε (5) εκατοστιαίες μονάδες.

Με τα σημερινά δεδομένα που το Euribor έχει φτάσει στο 2,8% η επιβάρυνση για τα χρέη προς το δημόσιο και τον ΕΦΚΑ έφτανε στο 8,8%, αλλά περιορίζεται στο 3%, δηλαδή μειώνεται κατά 5,8 μονάδες.

Για τις οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς (τράπεζες και servicers) λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα επιτόκια:

  • Για τις εξασφαλισμένες οφειλές ίσο με το επιτόκιο Εuribor τριμήνου, προσαυξημένο κατά δύο και 0,50 (2,50) εκατοστιαίες μονάδες. Με τα σημερινά δεδομένα το συγκεκριμένο επιτόκιο διαμορφώνεται στο 5,3%. Με το προηγούμενο καθεστώς το επιτόκιο για τις εξασφαλισμένες οφειλές ήταν ίσο με το επιτόκιο Εuribor τριμήνου, προσαυξημένο κατά 3,25 εκατοστιαίες μονάδες. Δηλαδή έφτανε μέχρι 6,05% και τώρα μειώνεται κατά 0,75 μονάδες.
  • Για τις ανεξασφάλιστες οφειλές, η προσαύξηση προκύπτει από το άθροισμα του επιτοκίου Εuribor τριμήνου, προσαυξημένο κατά τρεις (3) εκατοστιαίες μονάδες, δηλαδή θα διαμορφωθεί στο 5,8%. Με το προηγούμενο καθεστώς, για ανεξασφάλιστες οφειλές το επιτόκιο ήταν ίσο με το Euribor τριμήνου, προσαυξημένο κατά 4,5 εκατοστιαίες μονάδες, δηλαδή έφτανε στο 7,3% και θα μειωθεί κατά 1,5 μονάδα.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα