Τράπεζες

Κουρεύουν οι servicers τα δάνεια ελβετικού φράγκου


Σημαντικές διαγραφές και ρυθμίσεις με ευνοϊκούς όρους μέσω διαπραγμάτευσης με τους servicers

Σημαντικά κουρέματα του χρέους και ρυθμίσεις σε πολλές δόσεις επιτυγχάνουν το τελευταίο διάστημα δανειολήπτες στεγαστικών ελβετικού φράγκου που έρχονται σε διαπραγματεύσεις με servicers. Την ίδια ώρα, υπό προϋποθέσεις, μπορεί και ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός να δώσει λύσεις σε οφειλέτες δανείων ελβετικού με σημαντική διαγραφή χρέους.

Όπως αναφέρουν νομικοί, οι servicers αποφεύγουν πλέον τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις από τους δανειολήπτες ελβετικού φράγκου, που έχουν «καεί» από την ανατίμηση του ελβετικού νομίσματος έναντι του ευρώ, βλέποντας τα υπόλοιπα των δανείων τους να «φουσκώνουν», ακόμη και αν τα εξυπηρετούσαν κανονικά.

Κατά κανόνα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι servicers πλέον προσπαθούν να «στήσουν» ρυθμίσεις που θα τους αποφέρουν κάποιο cash flow τα επόμενα χρόνια, έστω και αν χρειασθεί να διαγράψουν ένα μεγάλο μέρος της απαίτησής τους, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι η οδός της αναγκαστικής εκτέλεσης (με πλειστηριασμό ενός ή περισσότερων ακινήτων) οδηγεί σε μεγάλες καθυστερήσεις και πρόσθετα κόστη, ενώ δεν βοηθά την προσπάθεια των servicers να επιτύχουν τους στόχους ανακτήσεων που προβλέπονται στα επιχειρησιακά πλάνα του σχεδίου «Ηρακλής».

Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις ρύθμισης δανείων ελβετικού φράγκου με μερική διαγραφή αναφέρονται το τελευταίο διάστημα από δικηγορικά γραφεία:

  • Στην πρώτη περίπτωση (δικηγορικό γραφείο Α. Κορέλα), σε οφειλή που ξεπερνούσε τα 300.000 ελβετικά φράγκα συμφωνήθηκε διαγραφή της τάξεως του 55%, παρότι μάλιστα ο οφειλέτης είχε μεγάλη ακίνητη περιουσία, που θεωρητικά έδινε στον servicer τη δυνατότητα να εισπράξει περισσότερα με αναγκαστική εκτέλεση. Σε αυτή την περίπτωση, ο οφειλέτης είχε δύο δάνεια (235 χιλ. + 65,7 χιλ. CHF) και υπήρχε προσημείωση όχι μόνο για την κύρια κατοικία του, αλλά και για άλλο ακίνητο. Παρά τις αρχικές απειλές από τον servicer για πλειστηριασμό ενός ή και των δύο ακινήτων, τελικά επήλθε συμφωνία με «κούρεμα» 55,3% στο σύνολο της οφειλής. Το ποσό που απομένει θα εξυπηρετηθεί με χαμηλά επιτόκια, κάτω από 2% και με προκαταβολή 4% επί της οφειλής.
  • Σε άλλη περίπτωση (δικηγορικό γραφείο Λεκκάκου & Συνεργατών) ρυθμίσθηκαν δύο στεγαστικά ενός ζευγαριού σε ελβετικό φράγκο με χαμηλή προκαταβολή, σημαντική διαγραφή της οφειλής και αποπληρωμής του υπολοίπου με πολύ ευνοϊκούς όρους, παρότι και σε αυτή την περίπτωση υπήρχε ακίνητη περιουσία σημαντικής αξίας, που υπερέβαινε κατά πολύ το ύψος των οφειλών. Η ζημιά που είχαν υποστεί οι δύο οφειλέτες από την ανατίμηση του ελβετικού έφθανε το 35%. Αυτό ήταν και το ποσοστό συνολικής διαγραφής στα δύο δάνεια (35%), με αποτέλεσμα από τα 229.000 ευρώ να πληρώσουν 150.000. Μάλιστα, αυτό το ποσό θα πληρωθεί σε 40 χρόνια (!), δηλαδή σε 480 μηνιαίες δόσεις, με επιτόκιο της τάξεως του 3% για τα πρώτα πέντε χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η διαδικασία ρύθμισης δανείων ελβετικού φράγκου μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού αρχίζει να κερδίζει έδαφος και σε ορισμένες περιπτώσεις ο αλγόριθμος ρύθμισης «βγάζει» διαγραφές χρέους που μπορεί να ξεπερνούν το 50%. Προς το παρόν οι σχετικές αιτήσεις είναι λίγες εκατοντάδες, αλλά αρκετές ρυθμίσεις που έχουν προταθεί ενσωματώνουν μεγάλο ποσοστό διαγραφής χρέους.

Κατά κανόνα, όπως λένε νομικοί, καλές προτάσεις για διαγραφή χρέους από τον Εξωδικαστικό θα πάρουν όσοι έχουν μικρή αξία ακίνητης περιουσίας σε σχέση με την οφειλή τους. Τις καλύτερες θα πάρουν όσοι έχουν μόνο μία κατοικία και η αξία της είναι χαμηλότερη από το ύψος της οφειλής. Αντίθετα, όσοι δανειολήπτες έχουν περιουσία που μπορεί να ρευστοποιηθεί για την πλήρη ικανοποίηση των πιστωτών, δεν θα πρέπει να περιμένουν μια καλή ρύθμιση από τον Εξωδικαστικό, ενώ πάντα οι πιστωτές έχουν τη δυνατότητα να απορρίψουν την πρόταση μέσω αλγορίθμου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις