TECHin

Κουνούπια: Ηχογραφήστε τα και μάθετε αν κινδυνεύετε!


Χρησιμοποιήστε το τηλέφωνό σας για να εντοπίσετε το είδος κουνουπιού που σας καταδιώκει, από τον ήχο του. Ενοχλητικός θόρυβος μεν, άλλα χρήσιμος επιστημονικά δε.

Ο ήχος ενός κουνουπιού δεν είναι απλώς ενοχλητικός, αποκαλύπτει και τις διαθέσεις αυτού του μικρού βρικόλακα. Στην καλύτερη περίπτωση, θα πάθετε άπλα μια φαγούρα ίσως και ένα μικρο σπυράκι, άλλα στη χειρότερη όμως ακόμα και ασθένειες όπως η ελονοσία ή τον Δάγκειο ιό, μια δυνητικά θανατηφόρα λοίμωξη. Αυτός ο ερεθιστικός θόρυβος είναι μια πηγή πληροφόρησης των ερευνητών που μελετούν τα έντομα, καθώς η συχνότητα του ήχου που παράγεται από τα πτερύγια τους μπορεί να δείξει κάτι χρήσιμο, το είδος του. 

Η σύνδεση μεταξύ των ειδών και του ήχου των φτερών είναι γνωστή στους επιστήμονες. Οι μηχανικοί του πανεπιστημίου του Στάνφορντ έκαναν μια ανάλυση των συχνοτήτων των κτυπημάτων από 20 διαφορετικά είδη. Αυτό μοιάζει ως σταγόνα στον ωκεανό, σε σύγκριση με τα 3.500 είδη, αλλά οι ερευνητές που συνέλεξαν τους ήχους επικεντρώθηκαν σε είδη που είναι βασικοί φορείς της ασθένειας, καθώς και σε αυτά που είχαν περισσότερες πληροφορίες.

Οι επιστήμονες του πρότζεκτ, ελπίζουν να καταγράφουν, παγκοσμίως, κουνούπια με επιθετικές διαθέσεις, μεσώ τηλεφώνων, στη συνέχεια θα ανεβάζουν τους ήχους online, ώστε να μπορούν να προσθέσουν στο κύριο σύνολο. Για να δημιουργήσουν την κύρια βάση δεδομένων, χρησιμοποίησαν πραγματικούς ήχους που κατεγράφησαν από ένα απλό κινητό, κάτι το οποίο δείχνει ότι ακόμη και ένα κινητό χαμηλής τεχνολογίας μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο συλλογής του εν λόγω ήχου.

Η Haripriya Mukundarajan, διδακτορική φοιτήτρια στο τμήμα μηχανικών του Στάνφορντ και  συγγραφέας μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα σχετικά με την εν λόγω έρευνα στο περιοδικό eLife, αναφέρει ότι έκαναν τις περισσότερες από τις ηχογραφήσεις τους στα εργαστήρια ελέγχου και πρόληψης ασθενειών. Αναφέρει επίσης ότι ο αλγόριθμός τους έχει περίπου 68% ακρίβεια όταν εντοπίζουν είδη κουνουπιών.

Δεδομένου ότι τα κουνούπια φέρνουν μαζί τους ασθένειες όπως η ελονοσία (η οποία πήρε 429.000 ζωές το 2015, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας), ο Zika και ο Δάγκειος ιός, θα είναι χρήσιμο να μάθουμε πού βρίσκονται τα διάφορα είδη. «Είναι πολύ σημαντικό να χαρτογραφηθούν τα κουνούπια σε ολόκληρο τον κόσμο, διότι εξαπλώνονται πλέον σε πολλά νέα οικοσυστήματα», λέει η, επισημαίνοντας ότι η γνώση των τοποθεσιών των ειδών θα βοηθήσει τους υπεύθυνους της δημόσιας υγείας να προσαρμόσουν προγράμματα εξάλειψης για τα έντομα. Αυτός είναι ο λόγος που η φοιτήτρια σκέφτεται να χρησιμοποιήσει τις ηχογραφήσεις, με τα δεδομένα που συγκεντρώνονται από ανθρώπους παγκοσμίως και θα βοηθήσουν στην κατασκευή ακρίβειας, χαρτών για κουνούπια.

«Ο ήχος είναι ο πιο μη επεμβατικός και εύκολος τρόπος για να εντοπίσετε ένα κουνούπι», σύμφωνα με την Mukundarajan. Η ομάδα έχει δημιουργήσει μια ιστοσελίδα για το πρότζεκτ, που ονομάζεται Abuzz, όπου οι άνθρωποι μπορούν να ανεβάζουν ηχογραφήσεις που έχουν κάνει με τα τηλέφωνά τους, είτε πρόκειται για ένα iPhone είτε για μια συσκευή παλιού τύπου.

Βεβαίως, υπάρχουν ήδη χάρτες κουνουπιών ανά είδος, καθώς μια μελέτη του 2012 έχει τέτοιες καταγραφές, αλλά η Mukundarajan λέει ότι ο στόχος τους είναι να δημιουργήσουν χάρτες υψηλότερης ανάλυσης βασισμένους σε περισσότερα δεδομένα.

Ένα από τα πιο επικίνδυνα είδη στον κύριο κατάλογό τους είναι το Aedes aegypti, το οποίο είναι φορέας για ασθένειες όπως ο κίτρινος πυρετός, ο δάγκειος πυρετός και ο Zika. «Είναι ιδιαίτερα τρομακτικό, διότι εξαπλώνεται σε νέες περιοχές αρκετά γρήγορα», ανέφερε χαρακτηριστικα. Το είδος αυτό είναι γνωστό ότι μπορεί να αναπαραχθεί σε μικρούς χώρους αστικών περιοχών. Ένα άλλο είναι το Anopheles gambiae, το οποίο φέρει την ελονοσία. Ο απώτερος στόχος είναι ότι μεσώ καλύτερης χαρτογράφησης, θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν καλύτερα τέτοιες περιπτώσεις κουνουπιών.

Οι συχνότητες προσφέρουν μεγάλη πληροφόρηση για τους ερευνητές, αλλά παίζουν και σημαντικό ρόλο στον κύκλο ζωής τους είδους. Η συχνότητα του φτερουγίσματος είναι πολύ χρήσιμη σε αυτά για την εξεύρεση ταιριού, λέει η Mukundarajan. Ο θόρυβος των θηλυκών είναι χαμηλότερος εν κινήσει, ενώ στα αρσενικά, υψηλότερα. "Το θηλυκό επιλέγει έναν σύντροφο βασισμένο στο πόσο καλά το αρσενικό μπορεί να συντονίσει την συχνότητα του στην δική της."

Η φοιτήτρια λέει ότι έχει λάβει περίπου 200 καταγραφές κουνουπιών μέχρι στιγμής, τα οποία και περνά στον αλγόριθμο που προσδιορίζει το ίδιο το κουνουπιών, χειροκίνητα. Προσβλέπει σε θορύβους κουνουπιών που έρχονται από μέρη όπως η Βραζιλία, η Ινδία και αγροτικές τοποθεσίες της Αφρικής, καθώς και σε μια πιο αυτοματοποιημένη διαδικασία.

Αν θέλετε να βοηθήσετε στην έρευνα, επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:

http://abuzz.stanford.edu

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις