Την προετοιμασία της κυβέρνησης στο προσφυγικό, αλλά και την ρητορική κορυφαίων στελεχών της, σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο Kozani TV.
«Η κυβέρνηση έχει αιφνιδιαστεί και παίρνει μέτρα πανικού. Στην πραγματικότητα ο κ. Βορίδης και ο κ. Γεωργιάδης προτείνουν να κάνουν “face control” στους πρόσφυγες. Δηλαδή όσοι, με βάση το προφίλ τους, θεωρούνται παράνομοι μετανάστες να απελαύνονται πίσω στις χώρες τους. Αυτό είναι τελείως εναντίον των διεθνών κανόνων. Όταν ένας άνθρωπος από οποιαδήποτε χώρα θέλει να ζητήσει άσυλο, είσαι υποχρεωμένος να εξετάσεις το αίτημά του. Αν το αίτημα απορριφθεί σε πρώτο βαθμό είσαι υποχρεωμένος να το επανεξετάσεις αν γίνει έφεση», σχολίασε ο Σ. Κούλογλου και προειδοποίησε: «Αν τα μέτρα Βορίδη και Γεωργιάδη αρχίσουν να εφαρμόζονται και γίνουν επίσημη πολιτική, θα αρχίσουν οι καταγγελίες από την ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης για παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων και του διεθνούς δικαίου, αλλά και πρόστιμα σε βάρος της Ελλάδας. Πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά με το ζήτημα, διαφορετικά θα κάνουμε μια τρύπα στο νερό».
Eπιπλέον, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρει το σχετικό ανακοινωθέν, τόνισε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδείχθηκε τελείως απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει το προσφυγικό και άλλα ζητήματα. «Είχε απλώς υποσχεθεί ένα θαύμα. Ανάπτυξη 4%, η οποία φυσικά δεν έρχεται, αλλά και αυτά που προβλέπει ο προϋπολογισμός δεν θα μπορέσουμε να τα φτάσουμε. Μακάρι να μπορούσαμε να υλοποιήσουμε και τις άλλες υποσχέσεις και να μπορούσαμε να λύσουμε το προσφυγικό τόσο εύκολα, όπως έλεγαν, ότι έφταιγε η κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου που άφηνε τους πρόσφυγες να περάσουν. Στην πραγματικότητα το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ένα πολύ σύνθετο πρόβλημα, ένα γεωπολιτικό πρόβλημα και τώρα άρχισε και η ΝΔ να καταλαβαίνει και να ψελλίζει ότι πρόκειται για κάτι τέτοιο», ανέφερε ο Σ. Κούλογλου.
Σημείωσε, επίσης, ότι η κατάργηση του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής από την κυβέρνηση της ΝΔ και η ανάθεση του μεταναστευτικού στην Ελληνική Αστυνομία, ήταν μεγάλο λάθος. « Τα γεωπολιτικά προβλήματα δεν είναι προβλήματα του χωροφύλακα. Αυτή είναι όμως η νοοτροπία της δεξιάς παράταξης στην Ελλάδα, τουλάχιστον όπως εκπροσωπείται σήμερα από τη ΝΔ και τον Μητσοτάκη που υποτίθεται ότι ήταν πιο ανοιχτόμυαλος. Αποδεικνύεται ότι δεν είναι», σημείωσε.
«Το πρόβλημα είναι εν μέρει προσφυγικό και εν μέρει μεταναστευτικό», ξεκαθάρισε ο Σ. Κούλογλου. «Μια επίθεση της Τουρκίας στη Συρία θα δημιουργήσει νέα κύματα προσφύγων. Από την άλλη υπάρχουν και μετανάστες που προέρχονται από χώρες που υποφέρουν οικονομικά. Σε αυτές τις χώρες πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με στρατηγική, όπως έχουμε προτείνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - και εγώ, ως μέλος διάφορων επιτροπών. Πρέπει να χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξη των χωρών αυτών για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να μη φεύγει ο κόσμος. Κανείς δεν πάει να ξενιτευτεί διασχίζοντας πολύ επικίνδυνους δρόμους και διακινδυνεύοντας τη ζωή του ή ακόμη και τη ζωή των παιδιών του. Είναι άνθρωποι απεγνωσμένοι και αυτή η απόγνωση δεν μπορεί να λυθεί παρά με μακροπρόθεσμα μέτρα».
Τέλος, ο Σ. Κούλογλου υπογράμμισε την ανάγκη να επωμιστούν όλες οι χώρες της ΕΕ το βάρος των νέων προσφυγικών κυμάτων που καταγράφονται. «Δεν μπορεί μόνο η Ιταλία και η Ελλάδα να σηκώνουν τα βάρη. Πρέπει να μοιραστούν και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Όποια χώρα δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις πρέπει να υφίσταται κυρώσεις.», ανέφερε.
ΕΥΖην
Διαχρονική Αρετή: Πώς ο Κομφούκιος και ο Αριστοτέλης συναντώνται στο Τώρα
Ο Κομφούκιος και ο Αριστοτέλης στέκονται ως γίγαντες στην ιστορία της φιλοσοφίας, προσφέροντας βαθιές γνώσεις για την ανθρώπινη επιδίωξη της αρετής και της ηθικής ζωής. Παρά τα δια ...