Πολιτική

Κούλογλου σε Μογκερίνι: Το πετρέλαιο της Σ. Αραβίας βρίσκεται σε καλά χέρια, της Βενεζουέλας όχι


Διάλογο με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, είχε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στο  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την κατάσταση στη Βενεζουέλα και το προτεινόμενο ψήφισμα που προβλέπει περαιτέρω κυρώσεις.
 
«Πρόσφατα έγινε μια απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα. Γιατί δεν το καταδικάσατε; Είστε υπέρ κάποιων στρατιωτικών δικτατοριών; Τώρα που  επιτέλους έχουμε για τη Βενεζουέλα μια διαδικασία διαλόγου, στην οποία συμφώνησαν η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, υπό την αιγίδα της Νορβηγίας, γιατί αυτή η επιθετική στάση; Γιατί αυτό το επιθετικό ψήφισμα; Γιατί δεν δίνουμε μια ευκαιρία στο διάλογο και αντ’ αυτού πετάμε περισσότερο λάδι στη φωτιά;» διερωτήθηκε ο Σ. Κούλογλου και συνέχισε: «Αν ένας άλλος “Γκουαϊδό” εμφανιζόταν σε μια άλλη χώρα όπου γίνονται πολύ πιο σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τί θα κάνατε; Αν ένας άλλος “Γκουαϊδό” αυτοανακηρυσσόταν  πρόεδρος της Σαουδικής Αραβίας και προστάτης της δημοκρατίας θα τον αναγνωρίζατε; Όχι. Ας είμαστε ειλικρινείς κυρία Μογκερίνι. Το πετρέλαιο στη Σαουδική Αραβία είναι εξασφαλισμένο. Στη Βενεζουέλα όχι».
 
Η ΕΕ, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, απείλησε τις αρχές της Βενεζουέλας ότι θα προσθέσει νέα ονόματα στη μαύρη λίστα με τις κυρώσεις κατά προσώπων, αν οι διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση της πολιτικής κρίσης δεν προχωρήσουν. «Αν η επανεκκίνηση των συνομιλιών μεταξύ του καθεστώτος Μαδούρο και της αντιπολίτευσης δεν οδηγήσουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα, τότε η ΕΕ θα επεκτείνει περαιτέρω τα στοχευμένα μέτρα της», προειδοποίησε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.
 
«Η πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση της Βενεζουέλας καθώς και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση Μαδούρο δεν πρέπει να αποτελούν πρόσχημα για επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας", δήλωσε ο Σ. Κούλογλου και πρόσθεσε: «είναι ευκαιρία, τώρα που συμφώνησαν οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές, να βρεθεί μια διέξοδος και να αποπεμφθεί η αιματοχυσία και ο εμφύλιος πόλεμος».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις