Πολιτική

Κούλογλου: Μητσοτάκης ή πλαζ


«Ακούω τον κ. Μητσοτάκη να κάνει έκκληση ότι πρέπει να κατέβουμε να ψηφίσουμε διαφορετικά θα έχουμε πάλι εκλογές το Δεκαπενταύγουστο. Αυτό είναι μία κωμικοτραγική παραλλαγή του « Καραμανλής ή τανκς». Tώρα έχουμε το Μητσοτάκης ή πλαζ. Ή θα ψηφίσουμε Μητσοτάκη ή δεν θα πάμε στις παραλίες», σημείωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό TRT Θεσσαλίας ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου. 

Παράλληλα, ανέφερε: «Το δίλημμα του προέδρου της ΝΔ δεν έχει καμία βάση, γιατί αν η Νέα Δημοκρατία είναι το πρώτο κόμμα και δεν έχει αυτοδυναμία θα συνεργαστεί με το ΚΙΝΑΛ. Η κα Γεννηματά το έχει πει σε όλους τους τόνους. Μάλιστα έχει αναφέρει και τομείς στους οποίους θα μπορούσε να συνεργαστεί ακόμα και αν δεν την χρειάζεται η Νέα Δημοκρατία».

Η αποχή, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, δεν συμφέρει αυτούς που θα δεν θα πάρουν μέρος γιατί άλλοι θα αποφασίσουν για το δικό τους μέλλον. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί. Οι άνθρωποι πρέπει να κατέβουν να ψηφίσουν αφού μελετήσουν τα προβλήματα, δουν τι λέει ο καθένας - με μισόλογα ή όχι - και να πάρουν την απόφασή τους. Γιατί αυτό θα το ζήσουμε τα επόμενα τέσσερα χρόνια και υπάρχει ο κίνδυνος να τα ζήσουμε πολύ άσχημα.

Για τις προγραμματικές προτάσεις του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Κούλογλου επεσήμανε ότι οδηγούν κατευθείαν σε εποχή ΔΝΤ, με τις προτάσεις, παραδείγματος χάριν, για προσλήψεις 1/5 στο δημόσιο. «Ας πάρουμε  μία δημόσια υπηρεσία, από τις μη συμπαθητικές θα λέγαμε, όχι τον γιατρό που πασχίζει σε ένα δημόσιο νοσοκομείο. Ας πάρουμε αυτούς που επεξεργάζονται τις αιτήσεις για τις συντάξεις. Αυτές τις αιτήσεις πρέπει κάποιοι άνθρωποι να τις δουν, να τις εξετάσουν. Έχουμε σήμερα 95 χιλιάδες ανθρώπους να περιμένουν να επεξεργαστούν οι αιτήσεις τους για συνταξιοδότηση. Το 2015 είχαμε 400.000, μειώθηκε αυτός ο αριθμός και πάλι όμως είναι μεγάλος. Κανονικά θα έπρεπε να είναι μόνο δυο, τρεις χιλιάδες και να διεκπεραιώνονται άμεσα. Ποιος θα κάνει αυτή την επεξεργασία αν είναι 1 προς 5 οι προσλήψεις στο Δημόσιο;  Αυτή η καθυστέρηση σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν αρκετοί υπάλληλοι να επεξεργαστούν τις αιτήσεις. Ας πάρουμε επίσης το παράδειγμα των ΚΕΠ. Προσφέρουν μία πολύ σημαντική υπηρεσία και ήδη έχουν αποψιλωθεί από υπαλλήλους».

Οι δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να εκσυγχρονιστούν, να υπάρξει αξιολόγηση, πρέπει να γίνουν μία σειρά από αλλαγές. Δεν πρέπει όμως να τις καταστρέψουμε, δεν πρέπει μαζί με τα βρόμικα νερά να πετάξουμε στο ποτάμι και το μωρό. Το μωρό είναι ότι χρειαζόμαστε μία αποτελεσματική δημόσια διοίκηση. Όχι μεγάλη, όχι εκεί να καταλήγουν τα ρουσφέτια. Χρειαζόμαστε μία αποτελεσματική δημόσια διοίκηση. Αυτό γίνεται σε όλες τις χώρες. Εδώ στο Βέλγιο για παράδειγμα έχουμε κατά κεφαλήν περισσότερους δημοσίους υπαλλήλους από ότι έχουμε στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα ο αριθμός κάποτε ήταν υπερβολικός πριν τα μνημόνια. Τώρα έχει φτάσει στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο κ. Μητσοτάκης για παράδειγμα έχει πει ότι θα προσλάβει, αν γίνει κυβέρνηση,  1.500 αστυνομικούς. Αν από τις 2.000 θέσεις, που θα ανοίξουν από τις προβλεπόμενες αποχωρήσεις με την αναλογία 1/5, οι αστυνομικοί καταλάβουν τις χίλιες πεντακόσιες, θα μείνουν μόνο 500 θέσεις. Ενώ έχουμε ανάγκη 10.000 θέσεις για νοσηλευτές και εκπαιδευτικούς στα σχολεία μας, μετά από τις διαρκείς περικοπές που έχουν γίνει από τα μνημόνια.

Το ίδιο ισχύει και για το θέμα της ιδιωτικής ασφάλισης όπου υπάρχει τη γνωστή πρόταση να μπουν ιδιώτες.  Η ΝΔ είπε ότι στην πράξη θέλει να στήσει ένα ασφαλιστικό σύστημα τύπου Πινοσέτ. Ξέρετε τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Χιλή; Το 40% των συνταξιούχων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας με βάση ακριβώς αυτό το ασφαλιστικό Πιινοσέτ.

Έρχεται ο κύριος Μητσοτάκης και λέει ότι στα δημόσια νοσοκομεία θα βάλει ιδιώτες να τα διοικούν κλπ. Αυτοί οι ιδιώτες - πραγματικά θα ήθελα να το καταλάβω και θέλει να υποβληθεί αυτό το ερώτημα και σε κάποιους της Νέας Δημοκρατίας - θα μπουν στα νοσοκομεία για την ψυχή της μαμάς τους ή θα μπουν για να κερδίζουν και αυτοί από τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία έτσι κι αλλιώς έχουν περιορισμένο προϋπολογισμό; Ξέρετε τι είχε συμβεί την προηγούμενη περίοδο; Είχαν δώσει τον καθαρισμό των νοσοκομείων, τις καθαρίστριες, σε ιδιωτικά συνεργεία. Μόνο από ένα νοσοκομείο, τον Ευαγγελισμό, οποίος αποφάσισε και ξαναέφερε τις καθαρίστριες, επανήλθε  το παλιό σύστημα δηλαδή, αυτό το νοσοκομείο εξοικονομεί κάθε χρόνο δύο εκατομμύρια ευρώ. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό σε προσωπικό, σε υλικά, στα φάρμακα;», κατέληξε ο Στέλιος Κούλογλου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις