Πολιτική

Κούλογλου: Η άνοδος της ακροδεξιάς σημαίνει επιστροφή στον κοινωνικό μεσαίωνα


«Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη ευνοεί και την ακροδεξιά στην Ελλάδα», σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στην ανακοίνωση ίδρυσης κόμματος από τον Δημήτρη Καμμένο και τον Τάκη Μπαλτάκο.

«Και η υποκριτική, ψηφοθηρική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε το έδαφος ακόμη πιο πρόσφορο, όταν μιλούσε για προδοτική συμφωνία με την ΠΓΔΜ, ανεχόταν στελέχη της να απευθύνουν καλέσματα σε επιθέσεις εις βάρος στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και μελών της κυβέρνησης. Αν η Νέα Δημοκρατία εάν είχε κάνει μια εποικοδομητική κριτική απέναντι στην συμφωνία, αν είχε συμπεριφερθεί όπως κάθε σοβαρή ευρωπαϊκή αντιπολίτευση, αντί να υιοθετεί την ακροδεξιά ατζέντα, θα είχε εμποδίσει την εμφάνιση μιας “σοβαρής” Χρυσής Αυγής, αυτής των Δ. Καμμένου-Μπαλτάκου», επισήμανε ο Στέλιος Κούλογλου.
 
«Η δράση της ακροδεξιάς είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο. Χθες ο αναπληρωτής τομεάρχης Εθνικής Άμυνας και βουλευτής της ΝΔ αμφισβήτησε τη Συνθήκη της Λωζάνης. Αυτό είναι το καλύτερο δώρο στον Ερντογάν», τόνισε ο ευρωβουλευτής μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3 και την δημοσιογράφο Αναστασία Βούζη, σημειώνοντας ότι τον Νοέμβριο διοργανώνει μαζί με άλλους ευρωβουλευτές της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ένα συνέδριο με θέμα την αντιμετώπιση της ανόδου της ακροδεξιάς.

«Η ακροδεξιά στο Ευρωκοινοβούλιο παίρνει θέσεις οπισθοδρομικές σε βασικά κοινωνικά θέματα όπως τα δικαιώματα των εργαζόμενων, των μειονοτήτων ή των γυναικών», παρατήρησε ο Στ. Κούλογλου υπενθυμίζοντας ότι την περασμένη εβδομάδα η Χρυσή Αυγή μαζί με την Νέα Δημοκρατία ακολούθησαν στο Ευρωκοινοβούλιο την νεοφιλελεύθερη ακροδεξιά ατζέντα, ψηφίζοντας εναντίον του 8ωρου ημερήσιας εργασίας, του ορίου των 48ωρων εργασίας εβδομαδιαία, όπως και του διαλείμματος μετά από 4,5 ώρες οδήγησης για τους επαγγελματίες οδηγούς.
 
Όμως, όπως ανέλυσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «η λογική έχει χαθεί από την Ευρώπη. Γίνονται πολιτικά παιχνίδια συμβολισμών, τα οποία όχι μόνο δεν βάζουν εμπόδια στην άνοδο της ακροδεξιάς αλλά την ενισχύουν, καθώς η δεξιά ακολουθεί την ακροδεξιά  για να μην χάσει ψήφους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η διαχείριση του προσφυγικού στην Γερμανία. Η Μέρκελ είχε υιοθετήσει μια σειρά από σωστές θέσεις στο προσφυγικό για δικά της συμφέροντα, όπως η ενδυνάμωση της Γερμανίας με φτηνό εργατικό δυναμικό. Το προσφυγικό όμως εξελίχθηκε σε καταλύτη της ανόδου του ακροδεξιού κόμματος ‘Εναλλακτική για την Γερμανία’, που εκμεταλλεύτηκε το θέμα. Έτσι, βλέπουμε την Μέρκελ να υποχωρεί διαρκώς, υπό τον φόβο της επιπλέον ενίσχυσης της ακροδεξιάς. Όμως αυτές οι υποχωρήσεις τρέφουν την άνοδο αυτή».
 
«Πάνω στο προσφυγικό παίζεται αυτή την στιγμή ένα πολιτικό παιχνίδι συμβολισμών.. Η συμφωνία δεν έχει ουσιαστικό υλικό αντίκτυπο και οι αριθμοί είναι σχεδόν αμελητέοι.  Η Γερμανία έχει δεχθεί περίπου 1.100.000 πρόσφυγες. Υπάρχουν 2000 πρόσφυγες που μπήκαν από την Ελλάδα και πέρασαν παράνομα στην Γερμανία. Αυτούς θέλει να επιστρέψει, και ως αντιστάθμισμα έχει δεχθεί να διευκολύνει την επανένωση οικογενειών προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα και ζητούν να πάνε στην Γερμανία. Δεν θα αυξηθούν οι πρόσφυγες σε ελληνικό έδαφος. Στην πολιτική σκηνή όμως της Γερμανίας το να παίρνεις σκληρά μέτρα κατά των προσφύγων, αποφέρει πολιτικά κέρδη. Η λογική σιγά-σιγά χάνεται στην Ευρώπη. Επικρατούν συμβολισμοί και ακραίες παράλογες θέσεις. Η στροφή στην ακροδεξιά μας επιστρέφει στον μεσαίωνα του παραλόγου», κατέληξε ο κ. Κούλογλου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις