Πολιτική

Κοτζιάς: Η ΝΔ διαπραγματεύθηκε για «Μακεδονία-Σκόπια» χωρίς erga omnes


Επικαλούμενος αποχαρακτηρισμένα έγγραφα του ΥΠΕΞ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αποκάλυψε ότι η ΝΔ που υποστηρίζει τώρα ότι το «Βόρεια Μακεδονία» παράγει αλυτρωτισμό, ως κυβέρνηση το 2009 είχε προτείνει αυτό το όνομα για την ΠΓΔΜ, ενώ διαπραγματεύθηκε και το  «Μακεδονία-Σκόπια» χωρίς erga omnes.

Η ΝΔ κυβέρνησε δέκα χρόνια και διαχειρίστηκε το σκοπιανό με επτά υπουργούς Εξωτερικών, είπε ο κ. Κοτζιάς. «Δεν μας λέει τη θέση της όμως. Ντρέπεστε για αυτά που κάνατε. Γιατί δεν μας δώσατε τον κατάλογο των ονομάτων που υποστηρίζατε;».

Υποστήριξε ότι υπήρξαν στιγμές «καλής» διπλωματίας και «κακής» διπλωματίας. Χαρακτήρισε καλή την περίοδο του Καραμανλή στο Βουκουρέστι, αλλά κακή μια επταετία που η χώρα διαπραγματεύονταν το όνομα «Μακεδονία-Σκόπια» ως διεθνές όνομα και προς εσωτερική χρήση το σκέτο «Μακεδονία». Τότε δεν υπήρχε Erga Omnes.

Κάνοντας χρήση αποχαρακτηρισμένων εγγράφων - τα οποία δεν θα τα δημοσιοποιήσει τώρα - ο υπουργός Εξωτερικών είπε:

* Τα ονόματα που έδωσε ο Νίμιτς ήταν το Βαρντάρσκα Μακεδονία που δεν ήθελε κανείς, το «Ανω Μακεδονία» που επίσης δεν ήθελε κανείς. Δεν θέλαμε το «Μακεδονία-Σκόπια» εμείς γιατί θα έμενε το Μακεδονία, ενώ η πΓΔΜ δεν ήθελε το Σκόπια-Μακεδονία γιατί θα έμενε το «Σκόπια». Πήγαμε στο «Βόρεια Μακεδονία». Λέει τώρα η ΝΔ ότι έχει αλυτρωτισμό. Ομως αυτή η πρόταση ήταν η «καλύτερη στιγμή» της ΝΔ στη διαπραγμάτευση. Η ελληνική κυβέρνηση τότε είπε ότι ήταν το πιο σωστό. Το 2009 η τότε ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη απάντησε στον κ. Νίμιτς «ασφαλώς αξίζει να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για αυτό το όνομα».

* Υπάρχουν στοιχεία - επίσημα τηλεγραφήματα και έγγραφα του ΥΠΕΞ ότι η τότε κυβέρνηση Καραμανλή  επέμεινε σε αυτό, αλλά είχε διαμηνύσει στον Νίμιτς ότι δεν μπορεί να το προχωρήσει σε προεκλογική χρονιά.

* Στο θέμα της γλώσσας σημείωσε ότι το 1954 αναγνωρίστηκε. Μετά ο κ. Αβέρωφ την αναγνώρισε δημοσίως. Το 1977 έγινε δεκτή η "μακεδονική γλώσσα με κυριλική γραφή" και αναρτήθηκε στις επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ. Το 1992 στον οργανισμό ISO απουσίαζε η ελληνική πλευρά.

* Αναφορικά με το erga omnes ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι σε πρώτη φάση ο Αντώνης Σαμαράς ήταν υπέρ της ονομασίας «Μακεδονία». Μετά είπε όχι και επέμεινε ενάντια στον Κων/νο Μητσοτάκη. Στη συνέχεια δεν υποστήριξαν το erga omnes αλλά να υπάρχει ένα όνομα μόνο για τις διακρατικές σχέσεις, «για πάσα διεθνή χρήση, όχι για πάσα χρήση».

Οσον αφορά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της συμφωνίας παρουσίασε επιστολή που έστειλε στον γγ. του Οργανισμού στην οποία υπενθυμίζει ότι ανεπικυρωθεί από τη Βουλή της πΓΔΜ, η χώρα θα δικαιούται να πάρει πρόσσκληση ένταξης. Δεν γίνεται μέλος, αρχίζει διάλογος. Μέλος θα γίνει εάν και όταν ικανοποιήσει τους όρους της Ελλάδος.

Κανείς άλλος από τους λαούς των Βαλκανίων δεν θέλει περισσότερο τη λύση, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών στη Βουλή, σημειώνοντας ότι κάποιοι θέλουν να προωθήσουν τον ισλαμισμό στην περιοχή.

Πρέπει να συζητήσουμε από ποιους κινδυνεύει η χώρα, είπε. Από αυτούς που δεν έχουν ούτε καν πολεμική αεροπορία ή από αυτούς που αγοράζουν F35;

«Μας λένε φέρνετε τετελεσμένα. Δεν μας λένε πόσα τετελεσμένα έγιναν τα τελευταία 29 χρόνια. Δεν μας λένε πόσα τετελεσμένα δημιουργούνται για τα Σκόπια που θα αλλάξουν Σύνταγμα και όνομα».

Ο Νίκος Κοτζιάς ξεκαθάρισε ότι μια διαπραγμάτευση περιλαμβάνει παραχωρήσεις. Καθολική νίκη έρχεται μόνο από πόλεμο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα