Οικονομία

Κώτσηρας: H διαμεσολάβηση προσφέρει λύσεις με οφέλη σε επιχειρήσεις και κοινωνία


Η διαμεσολάβηση στην Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, στο οποίο το επόμενο βήμα απαιτεί αύξηση των υποθέσεων και ταυτόχρονη αύξηση της εμπειρίας των διαμεσολαβητών.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η εκδήλωση που οργάνωσε, πρόσφατα, ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Εταιριών & ΕΠΕ, με θέμα: «Ο νέος ρόλος της διαμεσολάβησης: εργαλείο ανάπτυξης και συνεργασίας», όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας, επεσήμανε ότι τα οφέλη της διαμεσολάβησης είναι η ευελιξία, ο σημαντικός περιορισμός των εξόδων και των επισφαλειών, η απλοποίηση της δικονομικής διαδικασίας και η αποφυγή περιττών διαδικασιών, η επίτευξη λύσεων συμβατών με την επιχειρηματικότητα και η διατήρηση των σχέσεων των εμπλεκόμενων μερών και σε συνάρτηση με τις πρωτοβουλίες του υπουργείου, μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της επιτάχυνσης της απονομής δικαιοσύνης και η βελτίωση της ποιότητας της.

Ο υφυπουργός τόνισε ακόμη, ότι ο θεσμός έχει προοπτική και οφείλει η πολιτεία να βοηθήσει στην εξέλιξη του, βάζοντας ως κοινό στόχο την αύξηση των υποθέσεων διαμεσολάβησης. Ο πρόεδρος του ΣΑΕ&ΕΠΕ, Σίμος Αναστασόπουλος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο χρόνος απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα μας, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Η διαμεσολάβηση, όπως είπε, μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική μορφή απονομής δικαιοσύνης και επίλυσης διαφορών.

Στη συζήτηση για την σημασία της διαμεσολάβησης στην επιχείρηση αναδείχθηκε το γεγονός ότι η διαμεσολάβηση εξασφαλίζει απόλυτη εμπιστευτικότητα στη διαδικασία, ενώ μέσω της διαμεσολάβησης υπάρχει και επόμενη μέρα στις σχέσεις των μερών της διαφοράς. Σημαντικό συμπέρασμα της συζήτησης ήταν η ανάγκη ύπαρξης διαμεσολάβησης εργασιακών διαφορών καθώς και ότι στη χώρα μας έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για να πλησιάσουμε το ευρωπαϊκό επίπεδο λειτουργίας της διαμεσολάβησης.

Ακόμη, από τη συζήτηση αναδείχθηκε ο ρόλος του νομικού συμβούλου ο οποίος, όπως επισημάνθηκε, είναι καθοριστικός αφού πρέπει να προάγει τη διαμεσολάβηση, να εκπαιδεύσει και να προετοιμάσει τη διοίκηση της επιχείρησης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις