Επιχειρήσεις

Κορυφώνονται οι διαδικασίες για την πώληση Νηρέα - Σελόντα


Κορυφώνονται οι διαδικασίες στον διαγωνισμό για την απόκτηση των πλειοψηφικών συμμετοχών των τραπεζών σε Νηρέα και Σελόντα. Οι σύμβουλοι του διαγωνισμού και οι τράπεζες έχουν στα χέρια τους μια συγκριτική μελέτη επί των προσφορών που έχουν καταθέσει οι AMERRA Capital και Diorasis, οι υποψήφιοι επενδυτές. 

Την περασμένη Παρασκευή, άλλωστε, πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανάμεσα στους σύμβουλους (PwC, Alvarez & Marshal και Lazard) με στελέχη των 4 τραπεζών που ελέγχουν τις εταιρείες και επί τάπητος τέθηκαν όλα τα τελευταία δεδομένα, σύμφωνα με πληροφορίες.

Στον Νηρέα οι Eurobank, Τρ. Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank κατέχουν περί το 75% ενώ λίγο υψηλότερο είναι το συνολικό ποσοστό τους στην Σελόντα με 79,5%.

Υπό αυτό το πρίσμα, το διακύβευμα, μεταξύ άλλων, είναι να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες και να βρεθεί η «χρυσή τομή» όσον αφορά την διευθέτηση των δανειακών υποχρεώσεων («κουρέμα», αναδιάρθρωση κλπ) των 2 ομίλων.

Οι διεκδικητές έχουν γνώση του κλάδου, οι προτάσεις είναι ανταγωνιστικές έχουν όμως διαφορετικά χαρακτηριστικά, γεγονός που φέρεται πως θα αποτελέσει το στοιχείο – καταλύτη για την τελική επιλογή. Ο καθαρός δανεισμός και των δυο ομίλων υπολογίζεται περί τα 320 εκ. ευρώ

Επιτακτική μια βιώσιμη λύση με αναπτυξιακές προοπτικές

Πέραν του οικονομικού τιμήματος και της διαχείρισης των υποχρεώσεων το ζητούμενο είναι η «επόμενη μέρα» στις ιχθυοκαλλιέργειες. Αυτό σημειώνουν στελέχη που έχουν γνώση του κλάδου και έζησαν από κοντά την άνθιση του τις προηγούμενες δεκαετίες.

Όπως τονίζουν, κομβικοί παράγοντες θα πρέπει να θεωρούνται η δυναμική, η ευρωστία και το επενδυτικό πλάνο του νέου σχήματος που θα προκύψει υπό τον ανάδοχο του διαγωνισμού, ύστερα από την κάμψη των δυο ομίλων τα τελευταία χρόνια. Τα προβλήματα γνωστά: Υπερδανεισμός και κάποιες λανθασμένες στρατηγικά αποφάσεις απομάκρυναν τους εν λόγω ομίλους και την χώρα εν τέλει από την leading position. 

Οι νέες επενδύσεις κρίνονται αναγκαίες, πόσο μάλλον όταν η Τουρκία κατέχει πλέον την πρώτη θέση στα μεσογειακά είδη παγκοσμίως, έχοντας διπλασιάσει την παραγωγή της με πληθώρα επενδύσεων την τελευταία πενταετία.

"Η τεχνογνωσία υπάρχει και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας παραμένουν ισχυρά όπως και οι προοπτικές, αν αναλογιστεί κανείς πως ακόμα και στην αρχή της κρίσης οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες είχαν το μεγαλύτερο «εξαγωγικό αποτύπωμα» από τον χώρο των τροφίμων", συμπληρώνουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η επίσπευση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού είναι κάτι που επιθυμούν όλες οι πλευρές και σύντομα οι τράπεζες αναμένεται να καταλήξουν στην τελική επιλογή.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις