Πολιτική

Κορυφώνεται η ένταση στο Χρηματιστήριο


 Ένα θετικό άνοιγμα αναμένεται μετά και την πορεία της χθεσινής συνεδρίασης και ειδικά την τελευταία ώρα όπου παρατηρήθηκε αντίδραση, ενώ και οι αποφάσεις του Eurogroup δίνουν καύσιμο στην ψυχολογία των ξένων επενδυτών. Στη σημερινή ατζέντα η γενική συνέλευση της ΕΧΑΕ, η τηλεδιάσκεψη της Φουρλής, ενώ μετά το κλείσιμο δημοσιεύουν αποτελέσματα πρώτου τριμήνου Motor Oil και Πειραιώς.

Η τεχνική ανάλυση, ωστόσο, διαχέει πιο καθησυχαστικά μηνύματα, με την παραδοχή ότι δεν θα συμβεί κάτι ακραίο. Η υπερπήδηση των 631 μονάδων διαμόρφωσε τις προϋποθέσεις να μετατεθεί η επόμενη αντίσταση στην περιοχή των 660 μονάδων κάνοντας ορατή και την περιοχή των 700 μονάδων. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελληνική Βουλή ψήφισε όλα τα προαπαιτούμενα και το μηχανισμό προληπτικής περικοπής δαπανών ώστε να μην απειλείται η εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων, δύσκολα μπορεί να υπάρξει εμπλοκή σήμερα.

Επομένως, θα ακολουθήσουν οι αποφάσεις της ΕΚΤ για τη βελτίωση της ρευστότητας διαμορφώνοντας προϋποθέσεις για ένα μίνι ράλι ανακούφισης.  Στη συνέχεια όμως  θα ξεκινήσει ο υφεσιακός απόηχος των μέτρων που ψηφίστηκαν καθώς στο σύνολό τους προκαλούν αφαίμαξη των ήδη ελαττωμένων εισοδημάτων των νοικοκυριών και των πενιχρών κερδών των επιχειρήσεων,  δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τη διαδικασία επανεκκίνησης της οικονομίας.

Θα χρειασθεί, επομένως άλλο πλέγμα δράσεων για να υπάρξει συνέχεια στην πλαγιοανοδική πορεία των τελευταίων ημερών στο χρηματιστήριο. Δράσεις που θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις για σημαντικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, προώθηση αποκρατικοποιήσεων, άμεσες ξένες επενδύσεις, που κάθε άλλο παρά αναμενόμενες είναι με το παρόν αρνητικό επιχειρηματικό περιβάλλον και ενόσω οι συζητήσεις περιλαμβάνουν μόνο τα του νέου ΕΣΠΑ και του πακέτου Γιούνκερ.

Στο μεταξύ, στο εξωτερικό συνεχίζεται η εικόνα χαμηλών προσδοκιών από τις διεθνείς  αγορές. Στο G7 του Τόκυο οι Υπουργοί Οικονομικών αναλώθηκαν σε εκατέρωθεν διαφωνίες, καθώς η μεν Γερμανία πιστή πάντα στον καλβινισμό της αρνείται να χρησιμοποιήσει δημοσιονομικά εργαλεία για να συμβάλλει στην τόνωση της οικονομίας και τη αποκόλληση της ευρωπαϊκής οικονομίας  από τον  επικίνδυνο αποπληθωρισμό.

Την ίδια ώρα, η Ιαπωνία υπερχρησιμοποιεί τη χαλαρή νομισματική πολιτική αποτρέποντας την ανατίμηση του γιεν ώστε να συντηρεί τις εξαγωγικές της επιδόσεις σε βάρος των υπολοίπων. Και οι περιφερειακές Κεντρικές Τράπεζες των ΗΠΑ, σε ρόλο γερακιού, απειλούν με αυξήσεις των παρεμβατικών επιτοκίων της Federal Reserve. Σε πλήρη ασυνεννοησία δηλαδή όσοι λαμβάνουν τις κρίσιμες αποφάσεις για την παγκόσμια οικονομία, διαμορφώνοντας κλίμα σκεπτικισμού για την μελλοντική πορεία των αγορών…

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις