Τουρισμός

Kορονοϊός: Οι χώρες που «στερούν» τουρίστες για την Ελλάδα


Κρας τέστ για την οικονομία των χωρών που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό -και συνεπώς και για την Ελλάδα -αναμένεται να είναι το φετινό καλοκαίρι. Αξίζει να σημειωθεί πως η λειτουργία των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας -από την πρώτη Ιουνίου- θα αποτελέσει την πρώτη μεγάλη δοκιμασία για τον τουριστικό κλάδο, με τις εξελίξεις ωστόσο σε χώρες του εξωτερικού, οι οποίες διαχρονικά τροφοδοτούν την ελληνική αγορά, να μην αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Βρετανία, η οποία… κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά θανάτους από τον Covid – 19 και μέχρι το τέλος Ιουλίου δεν προβλέπεται να υπάρξει ζήτηση. Ωστόσο, οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου ευελπιστούν πως θα σωθεί κάπως η κατάσταση τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο.

Εξίσου άσχημα είναι τα νέα και σχετικά με τη τουριστική αγορά της Γερμανίας καθώς οι αρχές προτρέπουν τους πολίτες της Γερμανίας να μην ταξιδέψουν εκτός συνόρων και υπό το φόβο εισαγωγής νέων κρουσμάτων από άλλες περιοχές. Ωστόσο, μετά από δυο μήνες πλήρους διακοπής της αεροπορικής σύνδεσης Ελλάδας – Γερμανίας, η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε ότι από τις 18 Μαΐου θα ξεκινήσουν πτήσεις από τη Φρανκφούρτη με προορισμό την Αθήνα.

Τέλος μεγάλο πλήγμα θα είναι και η αγορά της Ρωσίας, στην οποία ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες πλησιάζοντας τις 200.000. Η ρωσική κυβέρνηση έχει απαγορέψει όλες τις διεθνείς πτήσεις από τις 27 Μαρτίου, ενώ η Αεροφλότ ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι αναστέλλει μέχρι νεωτέρας όλα τα δρομολόγια εξωτερικού έως τον Αύγουστο.