Ελλάδα

Κορονοϊός: Νέες απαγορεύσεις εξετάζει η κυβέρνηση μετά τον περιορισμό στην κυκλοφορία


Στο Μέγαρο Μαξίμου προσανατολίζονται στο να κάνουν ακόμη πιο αυστηρό το πλαίσιο των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις, εάν τα πράγματα χειροτερεύσουν.

Αυτό, άλλωστε, δήλωσε ξεκάθαρα και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ενημέρωση της Τρίτης. «Αν ο ιός ξεφύγει, δεν θα είναι εύκολο να τον περιορίσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα από τις ισχύουσες απαγορεύσεις με στόχο, όπως διαμηνύουν, «να μην γίνει η Ελλάδα, Ιταλία». Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα νέα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι και εξετάζονται είναι τα εξής:

  • Πλαφόν στις μετακινήσεις για τα σούπερ μάρκετ ή τα άλλα ανοικτά καταστήματα και τις τράπεζες αλλά και χρονικός περιορισμός στις εξόδους για σωματική άσκηση. Αντί για ψώνια κάθε μέρα να επιτρέπεται η έξοδο για 3 με 4 φορές την εβδομάδα.
  • Περισσότερα SMS στο 13033 από αυτά που θα ορίζονται με τις νέες αποφάσεις (3 ή 4 την εβδομάδα για ψώνια) δεν θα γίνονται αποδεκτά και οι παραβάτες θα πληρώνουν το προβλεπόμενο πρόστιμο.
  • Το ενδεχόμενο πλήρους απαγόρευσης κατά τις βραδινές ώρες είναι κάτι που επεξεργάζονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
  • Η παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και μετά το Πάσχα θεωρείται δεδομένη και θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Όλα θα εξαρτηθούν από τις ανακοινώσεις των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες αλλά και από τη στάση που θα κρατήσουν όλοι οι πολίτες με τις άσκοπες μετακινήσεις και κυρίως την αποφυγή συνωστισμού εκεί όπου μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα ο κορονοϊός.

Για το λόγο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τους στενούς του συνεργάτες, επεξεργάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου τα επιπλέον μέτρα, προκειμένου να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις. Πάντως, αυτό που διατείνονται τα κυβερνητικά στελέχη είναι ότι όλα θα κριθούν το Πάσχα και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, ότι αυτός είναι ο λόγος που από την περασμένη Κυριακή έχει ξεκαθαριστεί ότι το φετινό Πάσχα δεν θα μας βρει στα χωριά και θα είναι τελείως διαφορετικό.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. «Οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Ο Απρίλιος είναι ιδιαίτερα κρίσιμος. Η κατάσταση είναι ακόμη ρευστή, και τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη. Γι αυτό και παρακολουθούμε στενά κάθε εξέλιξη, κάθε αλλαγή στα δεδομένα, και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού», είπε χαρακτηριστικά.