Με Άποψη

Κωπηλατώντας κόντρα στο ρεύμα


Η ελληνική οικονομία έχει βγει από το τούνελ της ύφεσης και βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης. Το επιβεβαιώνουν τα  επίσημα στοιχεία, το λένε στις εκθέσεις τους η Κομισιόν, το ΔΝΤ και όλοι οι διεθνείς οίκοι.

Το επόμενο στοίχημα  είναι τώρα η προσέλκυση επενδύσεων και η επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης, που θα διασφαλίσει την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων τα επόμενα χρόνια και θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του μείζονος κοινωνικού προβλήματος της ανεργίας.

 Είναι μια δύσκολη προσπάθεια που απαιτεί συναινέσεις σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, συστράτευση σε έναν κοινό εθνικό στόχο. Δυσκολεύει ακόμη περισσότερο λόγω της διεθνούς οικονομικής συγκυρίας: Η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να κινηθεί κόντρα στο ρεύμα, επιτυγχάνοντας  υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης την ώρα που η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται και οι προβλέψεις για την πορεία της ευρωπαϊκής αναθεωρούνται επί τα χείρω.

Το είπε πολύ γλαφυρά ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την σύνοδο του ΟΟΣΑ που πραγματοποιείται στην Αθήνα:

«Κωπηλατείτε ενάντια στο ρεύμα και θα χρειασθεί να κωπηλατείτε όλο και πιο σκληρά, όλο και πιο πολύ…».

Η  επιβράδυνση του παγκόσμιου ΑΕΠ θα δυσκολέψει αναπόφευκτα την ελληνική προσπάθεια για ανάκαμψη. Είμαστε μιά μικρή ανοιχτή οικονομία με πολλά προβλήματα, που προσπαθεί να ξαναβρεί τον βηματισμό της. Ο,τιδήποτε συμβαίνει στη Γερμανία, στην Ιταλία, στις ΗΠΑ, στην Κίνα κλπ, θα μας επηρεάζει άμεσα.

Το μόνο παρήγορο είναι αυτό που είπε ο κ. Γκουρία, επισημαίνοντας πόσο αντίξοο είναι το διεθνές οικονομικό περιβάλλον:  «Η Ελλάδα βρίσκεται συγκριτικά σε καλύτερη κατάσταση και τα πηγαίνει καλύτερα από ό,τι οι γείτονες…».

Αυτό όμως δεν μας γλιτώνει από το… «κουπί».

Χ. Ν.

 

Διαβάστε επίσης