Πολιτική

"Κόντρες" στη Βουλή για ΜΚΟ και ΕΥΠ


Στην Ολομέλεια συζητείται εδώ και λίγη ώρα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την προστασία του εθελοντισμού.

Ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Λοβέρδος επισήμανε πως από τη διαδικασία που προηγήθηκε στην επιτροπή δημόσιας διοίκησης, δημόσιας τάξης και δικαιοσύνης, κατέστη σαφές ότι είναι ένα νομοσχέδιο που, στις βασικές γραμμές του, συναντά ευρύτερη συναίνεση και η φιλοσοφία του κινείται στη θετική κατεύθυνση. Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε στην προσφορά των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και τόνισε πως η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θέλουν τη στήριξη και την ενίσχυσή τους, θέλουν τη συμμετοχή όλο και περισσότερων πολιτών στο έργο των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Ταυτόχρονα επισήμανε ότι υπήρξαν περιπτώσεις οργανώσεων που προκάλεσαν με τη συμπεριφορά τους, καχυποψία στους πολίτες και την αντίληψη ότι κάποιοι βγάζουν χρήματα με πρόσχημα τη δράση τους.

Όπως δε υπογράμμισε ενώ αυτές οι περιπτώσεις είναι λίγες, προκάλεσαν γενικευμένη καχυποψία στη συνείδηση των πολιτών και αυτό το φαινόμενο επιχειρεί να αντιμετωπίσει το νομοσχέδιο που εισάγει ένα συνεκτικό πλαίσιο με διαδικασίες διαφάνειας και λογοδοσίας. "Το κράτος έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τη διαφάνεια και τη λογοδοσία των οργανώσεων που ζητούν κρατική επιχορήγηση και φοροαπαλλαγές", είπε ο εισηγητής της ΝΔ αναφερόμενος στις προϋποθέσεις υπαγωγής στα δύο μητρώα που προβλέπει το νομοσχέδιο. Ιδίως δε για την εγγραφή οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στο βασικό μητρώο που είναι προϋπόθεση για κρατική επιχορήγηση έως 50.000 ευρώ, ο κ. Λοβέρδος είπε πως, κατά την γνώμη του, θα έπρεπε να τεθούν ακόμα πιο αυστηρές προϋποθέσεις από όσες προβλέπει το νομοσχέδιο. Όσο για την εγγραφή στο ειδικό μητρώο που δίνει δυνατότητα χρηματοδότησης μεγαλύτερης από 50.000 ευρώ κατ΄έτος, ο εισηγητής της ΝΔ επισήμανε ότι ορθά εισάγονται προϋποθέσεις που διασφαλίζουν την διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση. Σημαντικό χαρακτήρισε και το μέτρο για την υποχρεωτική δήλωση των εθελοντών στην ηλεκτρονική βάση ΕΡΓΑΝΗ, προκειμένου να ξεκαθαρίσει ποιος είναι εργαζόμενος και ποιος όχι.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο οποίος στην επιτροπή είχε δηλώσει επιφύλαξη για την τελική στάση του κόμματος του στην ολομέλεια, αν και εκ προοιμίου υπογράμμισε ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία τα κόμματα μπορούν να συμφωνούν, όπως το πεδίο ρύθμισης του πλαισίου λειτουργίας των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, δεν παρέλειψε να καταγγείλει τη στάση της ΝΔ που όπως είπε, ήταν στάση συκοφάντησης του έργου των ΜΚΟ ιδίως κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης. Στο κλίμα αυτό είπε ότι το νομοσχέδιο θα έπρεπε να προστατεύει τις ΜΚΟ από τη συκοφαντία, να διασφαλίζει την αυτοτέλεια τους, να καθιστά σαφές το πλαίσιο συνεργασίας του κράτους με τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών. Ο βουλευτής επισήμανε ότι μεγάλο μέρος κρίσιμων ζητημάτων για την λειτουργία των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών επαφίεται στην έκδοση των υπουργικών αποφάσεων και πρόσθεσε ότι αν και πάγιο αίτημα των εθελοντικών οργανώσεων είναι η μείωση της γραφειοκρατίας, τελικά αυτές θα αντιμετωπίσουν και γραφειοκρατικά, διοικητικά βάρη και υποχρεώσεις οικονομικές που θα καταστήσουν δύσκολη την εγγραφή τους στα μητρώα κρατικής επιχορήγησης. Ο κ. Μεϊκόπουλος χαρακτήρισε σκανδαλώδη την τροπολογία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ΕΥΠ, που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι ανατρέπεται το πλαίσιο αξιολόγησης που είχε θεσπιστεί για το προσωπικό της και η οποία επιστρέφει σε λογικές του 1961 την ΕΥΠ.

Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο "ένα ακόμα δείγμα κακής νομοθέτησης" διότι περιλαμβάνει διατάξεις για τις οποίες δεν έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση με τους αντίστοιχους φορείς, όπως είναι οι διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την ιθαγένεια. Ως προς το κύριο σώμα του νομοσχεδίου, αυτό του εθελοντισμού ο κ. Καμίνης είπε ότι το νομοσχέδιο φαίνεται να υπηρετεί αιτήματα κυρίως των μεγάλων οργανώσεων αν και ευρωπαϊκά, η τάση είναι η ενίσχυση των μικρών και των μικρομεσαίων οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Επισήμανε εξάλλου ότι το νομοσχέδιο δεν περιγράφει σαφές πεδίο της συνεργασίας του κράτους με τις οργανώσεις αλλά δίνει μεγαλύτερο βάρος στις υποχρεώσεις των οργανώσεων και κοινωφελών φορέων.

Σημαντική έλλειψη χαρακτήρισε ο κ. Καμίνης την απουσία κριτηρίων για την αξιολόγηση των οργανώσεων που θα λάβουν κρατική χρηματοδότηση. Αναφερόμενος στα κωλύματα για τη συμμετοχή στη διοίκηση των οργανώσεων εθελοντισμού, ο Γιώργος Καμίνης κάλεσε την κυβέρνηση να διατηρήσει τα αδικήματα οικονομικής φύσεως αλλά, όπως τόνισε, πρέπει να επανεξεταστούν τα ποινικά αδικήματα δεδομένου ότι η συμμετοχή σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών είναι πολλές φορές τρόπος για την ομαλή επανένταξη αποφυλακισμένων. Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής κατήγγειλε ότι η τροπολογία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που ρυθμίζει και θέματα της ΕΥΠ είναι καθαρή περίπτωση εκδίωξης των μη αρεστών στη διοίκηση της ΕΥΠ. Είπε επίσης ότι σαφής κατεύθυνση είναι ο κυβερνητικός έλεγχος της ΕΥΠ με συνθήκες κομματοκρατίας και αδιαφάνειας.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης ανέφερε πως το νομοσχέδιο κινείται στη βασική αντιλαϊκή κατεύθυνση της ΕΕ, επιβεβαιώνει τη συστηματική διαστρέβλωση της έννοιας του εθελοντισμού, μια διαστρέβλωση που απαλλάσσει το κράτος από την υποχρέωση κάλυψης βασικών αναγκών. Ο βουλευτής του ΚΚΕ επέκρινε και τις διατάξεις για την εθελοντική εργασία σημειώνοντας ότι οδηγούν σε απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, οδηγούν σε εργασία χωρίς δικαιώματα στους φορείς εθελοντικής απασχόλησης. Ο Μανώλης Συντυχάκης χαρακτήρισε προσχηματική τη συζήτηση για τη διαφάνεια λειτουργίας των οργανώσεων εθελοντισμού που στην πραγματικότητα είναι γέννημα των κυβερνήσεων, ως συνειδητή επιλογή που θέλει τον κρατικό μηχανισμό να περιορίζεται σε ρόλο συντονιστή και που εν τέλει αυτός ο εθελοντισμός, είναι ένας εθελοντισμός που βγάζει λάδι το ταξικό κράτος, που δεν έχει καμία σχέση με την προσφορά στον συνάνθρωπο, που κρύβει τις μαύρες εργασιακές σχέσεις. Παράλληλα επισήμανε πως οι 6 τομείς δράσης του εθελοντισμού που περιγράφονται στο νομοσχέδιο για τους φορείς του εθελοντισμού, είναι τομείς που θα έπρεπε να είναι αποκλειστικά στην ευθύνη της πολιτείας και πρόσθεσε πως με το σχέδιο νόμου υπηρετούνται επιδιώξεις επιχειρηματικών ομίλων για παχυλές χρηματοδοτήσεις και φορολοελαφρύνσεις ενώ δίνεται ακόμα μεγαλύτερος χώρος στις μεγάλες οργανώσεις σε βάρος των μικρότερων. Απαράδεκτη, αντιδραστική και κατάπτυστη χαρακτήρισε ο Μανώλης Συντυχάκης την τροπολογία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που καθιερώνει ενιαίο ψηφοδέλτιο για την ανάδειξη των εκπροσώπων στην ΕΛΑΣ και κάλεσε την κυβέρνηση να την πάρει πίσω.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έρχεται να μοιράσει χρήματα σε ΜΚΟ που δρουν ανεξέλεγκτα σε τομείς μάλιστα που θα έπρεπε να υπηρετούνται από το κράτος. Αν και διευκρίνισε ότι δεν "είναι στο ίδιο καζάνι" όλες οι ΜΚΟ, δεν παρέλειψε να καταγγείλει ότι "η συντριπτική πλειονότητα των ΜΚΟ που φύτρωσαν με αφορμή το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, κάνουν μπίζνες". Ο κ. Χήτας είπε ότι η Πολιτεία πρέπει πρώτα να εντοπίσει, να καταγράψει τις ΜΚΟ, να τις ελέγξει για όσα έχουν κάνει και όχι να ανοίγει διάπλατα την πόρτα σε οργανώσεις που έχουν μετατραπεί σε σκάνδαλο διαρκείας, που δεν είναι κοινωφελείς αλλά που με στόχο τον εθελοντισμό, βγάζουν χρήματα. Κατήγγειλε επίσης ότι η κυβέρνηση δίνει ασυλία και προνόμια σε ΜΚΟ που βγάζουν χρήματα στις πλάτες των φορολογουμένων και "κονομάνε" και πρόσθεσε πως ενώ "υπάρχουν λεφτά για τις ΜΚΟ", τα σχολεία μένουν βρώμικα διότι το κράτος δεν έχει χρήματα για να προσληφθούν καθαρίστριες. Αναφερόμενος στην τροπολογία του υπουργείου προστασίας του Πολίτη, ο κ. Χήτας είπε πως αν και περιλαμβάνει θετικές διατάξεις όπως αυτές για την καταβολή οδοιπορικών στην αστυνομία, η Ελληνική Λύση δεν μπορεί να την ψηφίσει εξαιτίας των διατάξεων που "βάζει σκούπα" στην ΕΥΠ για να την κάνει η κυβέρνηση "δικό της μαγαζί". Όπως δε είπε, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη πρέπει σήμερα να δώσει απαντήσει γιατί διώχνει όλα αυτά τα στελέχη από την ΕΥΠ.

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα έθεσε εκ προοιμίου το ζήτημα της τροπολογίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που αφορά, μεταξύ άλλων, την ΕΥΠ. Η βουλευτής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συστηματικά επιχειρεί να παρέμβει σε πολύ σοβαρά θέματα, χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση στο κοινοβούλιο. Ως προς το περιεχόμενο δε της τροπολογίας, παρατήρησε πως δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση επιδιώκει να φέρει στα μέτρα της μια υπηρεσία. Σε σχέση με το κύριο μέρος του νομοσχεδίου, αυτό του εθελοντισμού, η Φωτεινή Μπακαδήμα επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν άκουσε προηγουμένως την κοινωνία των πολιτών που έχει αναδείξει τα μελανά σημεία της νομοθετικής παρέμβασης από την οποία απουσιάζει ένα καθαρό πλαίσιο συνεργασίας του κράτους με τις οργανώσεις αυτές. Η κ. Μπακαδήμα κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να επανεξετάσει τα κωλύματα για τη συμμετοχή στη διοίκηση των οργανώσεων εθελοντισμού, προκειμένου να μπορούν να επανενταχθούν στην κοινωνία, άνθρωποι που κάποια στιγμή ξέφυγαν από τον δρόμο. "Το νομοσχέδιο αν και θα μπορούσε να λειτουργήσει θεραπευτικά και ενισχυτικά στον τομέα του εθελοντισμού, μοιάζει να αφήνει χωρίς στήριξη αυτούς τους πολίτες, μέλη της κοινωνίας των πολιτών, που πραγματικά προσφέρουν, και δυναμιτίζει την πορεία τους οδηγώντας τους μοιραία εκτός της προσπάθειας, με τα εμπόδια που τους βάζει", είπε η Φωτεινή Μπακαδήμα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις