TECHin

Κόντρα Apple-FBI: Η θέση της Google


Χρόνια είναι η διαμάχη των αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίες με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, καθώς η δεύτερη επιθυμεί απεριόριστη πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών για νομικούς, και όχι μόνο σκοπούς.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό, είναι η διαμάχη του κολοσσού της τεχνολογίας Apple με το FΒΙ, το οποίο με εισαγγελική διαταγή ζήτησε από την Apple να ξεκλειδώσει το τηλέφωνο ενός από τους εμπλεκόμενους στο τρομοκρατικό χτύπημα του Δεκεμβρίου στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. 

Επί της ουσίας ζήτησε από την Apple να  δημιουργήσει μια “πίσω πόρτα”, μέσω της οποίας η μυστική υπηρεσία των ΗΠΑ θα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε σημαντικές απόρρητες πληροφορίες του εγκληματία. 

Διαβάστε αναλυτικά για την υπόθεση εδώ

Η Apple όπως ήταν φυσικό αρνήθηκε να συνεργαστεί με τις αρχές, επισημαίνοντας πως τα αιτήματα του FBI είναι αδύνατο να υλοποιηθούν καθώς κάτι τέτοιο αποτελεί παραβίαση των προσωπικών δεδομένων. Τόνισε παράλληλα, μέσω της ανοικτής επιστολής που δημοσίευσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τιμ Κουκ ότι σε περίπτωση που συνεργαστούν, το μόνο σίγουρο είναι πως θα διακινδυνεύσει την ασφάλεια των υπολοίπων πελατών της. 

Σήμερα, ήρθε να υποστηρίξει την θέση της Apple και η Google

Παρόλο, που θεωρητικά οι εταιρείες είναι ανταγωνίστριες, η στάση της Apple είναι κάτι το οποίο υποστηρίζει και η Google, ύστερα από μια σειρά tweets από τον CEO της, Sundar Pichai. Επίσης ο Sundar Pichai αναγνωρίζει πόσο δύσκολο είναι στα όργανα επιβολής της τάξης να προστατέψουν τον κόσμο από το έγκλημα και την τρομοκρατία.

Αναφέρει ότι εταιρείες σαν την Google είναι πρόθυμες να συμμορφωθούν με έγκυρα νομικά αιτήματα. Παρόλα αυτά τονίζει, ότι το να ζητάς από εταιρείες σαν την Apple να ανοίξουν μια πίσω πόρτα στα δεδομένα τους, δημιουργεί ένα πολύ ανησυχητικό προηγούμενο.

Ο Sundar Pichai επισημαίνει: «Αυτό είναι τελείως διαφορετικό, το να απαιτείς από εταιρείες να ενεργοποιήσουν το hacking συσκευών και δεδομένων των πελατών τους».

Ο CEO της Google δεν λέει κάτι διαφορετικό από αυτό που υποστηρίζεται εδώ και καιρό από πολλούς, ότι δηλαδή αν ανοίξει μια πίσω πόρτα για τους καλούς, αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να την χρησιμοποιήσουν και οι κακοί. Η στάση της Google μπορεί να θεωρηθεί αναμενόμενη αφού και η ίδια έχει υιοθετήσει παρόμοιες πρακτικές κρυπτογράφησης με την Apple.

Το θέμα είναι τι θα κάνει τελικά η Apple, αν θα συμμορφωθεί με την εντολή του εισαγγελέα και θα δώσει τη βοήθειά της στο FBI.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις