Άμυνα & Διπλωματία

Κοντά στην απόκτηση των βρετανικών Eurofighter η Τουρκία


Κοντά στην απόκτηση των βρετανικών Eurofighter Typhoon tranche 1 βρίσκεται η Τουρκία, όπως αποκαλύφθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γερμανία.

Ο Ερντογάν ζήτησε από το Βερολίνο την άρση του εμπάργκο για πώληση μαχητικών που δημοσίω φάνηκε ότι δεν έγινε δεκτό αλλά στο παρασκήνιο συνεχίζουνται οι διαπραγματεύσεις.

Η Βρετανία παρέλαβε συνολικά 53 Eurofighter Typhoon Tranche 1, από τα οποία παραμένουν στο απόθεμα 30. Από αυτά 20 βρίσκονται σε ενεργή υπηρεσία, ενώ τα υπόλοιπα 10 είναι αποθηκευμένα.  Η Τουρκία έχει διαρρεύσει ότι επιθυμεί 40 μαχητικά αλλά φαίνεται πως δεν μπορεί ο αριθμός αυτός να συμπληρωθεί μόνο από τα βρετανικά (να είναι ετοιμοπόλεμα). Επίσης δεν φαίνεται η Γερμανία και η Ισπανία σε αυτή τη χρονική περίοδο να δώσουν μαχητικά στην Άγκυρα.

Το μεγάλο ζήτημα όμως που επιδιώκει η Τουρκια είναι να λάβει τεχνογνωσία για το δικό της μαχητικό το TFX και αυτό θα επιδιώξει μέσω της αναβάθμισης των Eurofighter που θα λάβει. Οι βρετανικές εταιρίες φέρονται διατεθημένες να δώσουν στον Ερντογάν αυτό που θέλει δηλαδή των αναβάθμιση των παλαιών μαχητικών tranche 1 εντός του τουρκικού εδάφους με μεταφορά τεχνογνωσίας.

Ωστόσο η Τουρκία συνεχίζει το παζάρεμα με τις ΗΠΑ για την απόκτηση των 119 F-16V, (40 νέων και την αναβάθμιση 79) και όσο δεν ζητάει επίσημα πίσω από τη Lockheed Martin τα δισεκατομμύρια που κατέβαλε για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα του F-35 υπάρχει ακόμη η προσμονή επαναφοράς στο μαχητικό πέμτπης γενιάς.

Ειδικά μετά την απόκτηση των Rafale από την Ελλάδα η Τουρκία έχει εντείνει τις προσπάθειες απόκτησης μαχητικών 4ης+ γενιας αφού η πολεμική της αεροπορία αντιμετωπίζει πρόβλημα διαθεσιμότητας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα