Τουρισμός

Κωνσταντινούπολη: Η Βασιλεύουσα των δύο ηπείρων


Ένα ταξίδι στην ιστορία και τη μεγαλοπρέπεια

Κωνσταντινούπολη. Όλα όσα θα δείτε σε αυτή την Πόλη φέρουν βαριά ιστορία και μεγαλοπρέπεια. Γι' αυτό και πάνω από 1.700 χρόνια από την ίδρυσή της συνεχίζουμε να την αποκαλούμε η Πόλη, η οποία -σε κάθε σπιθαμή της- μας δίνει μοναδικά σημάδια της δόξας και μεγαλοπρέπειας του Ελληνισμού.

Του Αν. Σ. Τσομπανίδη

Για τον προορισμό αυτό σημαντικά στοιχεία και φωτογραφίες μας παρείχε το πρακτορείο Joy Tours.

Βγαίνοντας από το αεροδρόμιο, ξεκινήσαμε το οδοιπορικό μας από την άλλοτε ελληνική συνοικία της Χαλκηδόνας. Εκεί χρειάζεται να επισκεφθείτε την Εκκλησία της Αγίας Ευφημίας, η οποία διατηρήθηκε από τις εκάστοτε τουρκικές επιδρομές. Στη συνέχεια θα δείτε την μικρή αλλά γραφική αγορά, όπου και μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας.

Συνεχίζοντας ξεκινούμε την ανακάλυψη των αξιοθέατων της Πόλης μέσα από τις πλούσιες εικόνες που θα μας δώσει το tour στην ιστορική θάλασσα του Βοσπόρου. Στο μεγαλύτερο μέρος αυτής της θαλάσσιας διαδρομής θα αναγνωρίζετε επιβλητικές παραθεριστικές κατοικίες των εύπορων Ελλήνων. Παρόλο, λοιπόν, ότι η συντριπτική πλειοψηφία εκδιώχθηκε, ο διαχρονικός ρυθμός των κατοικιών τους συνεχίζει να αναδεικνύει έναν περίτεχνο ρυθμό, καθώς και μία αρχοντιά που παραμένει αλώβητη στον χρόνο.

Βόσπορος

Πιο συγκεκριμένα, ο περίπλους ξεκινάει από το επιβλητικό Παλάτι του Ντολμά Μπαχτσέ που αποτελούσε την κατοικία των σουλτάνων. Την βασιλεία τους κατέλυσε ο πρώτος Πρόεδρος  της Τουρκικής Δημοκρατίας  ο Κεμάλ Αττατούρκ ο οποίος και επέλεξε αυτό το Παλάτι ως την πρώτη Προεδρική κατοικία.

Στην συνέχεια συναντάμε την περιοχή του Τσιραγά, όπου και δεσπόζει ένα ακόμη επιβλητικό παλάτι, το οποίο όμως, λόγω έργων, δεν είναι επισκέψιμο για το κοινό... Όμως όταν θα επισκεφθούμε την περιοχή από στεριάς θα θαυμάσουμε κτίρια του Πανεπιστημίου της Πόλης, καθώς και Μουσεία από τα οποία ξεχωρίσαμε το Μουσείο Θαλάσσιων Ειδών.

Εκεί σήμερα ζουν ελάχιστες οικογένειες με ισχυρό οικονομικό αποτύπωμα, που διατηρούν είτε τις κυρίες, είτε τις εξοχικές τους κατοικίες. Οι περιοχές αυτές που συνορεύουν με τον Βόσπορο είναι μεταξύ άλλων το Μεσοχώρι, το Μέγα Ρέμα, το Bebec και τα Θεραπειά. Περιοχές τις οποίες θα τις δείτε από το καράβι, αλλά που αξίζει και να τις περπατήσετε.

Σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων που κατέχουν τις παλιές ελληνικές ιδιοκτησίες είναι εύπορες τουρκικές οικογένειες.

Αφήνοντας το δυνατόν πίσω μας τους διωγμούς των Ελλήνων από την Πόλη συνεχίζουμε την πορεία μας με το καράβι και αντικρίζουμε δύο επιβλητικούς πύργους σε  δύο εκ διαμέτρου αντίθετα σημεία του Βοσπόρου. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα οχυρωματικά έργα στην Πόλη, με στόχο την προστασία των κατοίκων της από τους εκάστοτε επιβουλείς.

Σε συνέχεια της παρόχθειας πορείας μας στον Βόσπορο θα συναντήσουμε το μικρότερο μουσουλμανικό παλάτι ένα περίτεχνο κτίριο που κτίστηκε από δύο Αρμένιους μηχανικούς. Ετσι μετά αυτή την ημικυκλική πορεία ξαναγυρίζουμε στην στάση από την οποία ξεκινήσαμε.

Στη συνέχεια, με λεωφορείο του Joy Tours, θα φθάσετε στην Πλατεία Ταξίμ από όπου ξεκινούσε η ελληνική συνοικία του Πέραν που τώρα ονομάζεται Μπέιγιογλου..Ζωντανά μνημεία ελληνισμού και ορθοδοξίας που παραμένουν αλώβητα και αξίζει να τα επισκεφθείτε είναι οι εκκλησίες της Αγίας Τριάδας και των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Το ιστορικό τους στίγμα είχε να κάνει με το ότι αποτελούσε κέντρο προσευχής και συνάθροισης των Ελλήνων του Πέραν. Μιας ακμάζουσας κοινότητας, της οποίας οι κατοικίες εκτεινόταν από την Πλατεία Ταξίμ έως τον Κεράτιο Κόλπο, δίπλα στον οποίο ξεπροβάλει ο οικισμός του Γαλατά με την Πλατεία και τον φερώνυμο Πύργο.

Γαλατά

Από την Πλατεία Ταξίμ ξεκινάει ο πεζόδρομος Ιstinkall  που αξίζει να τον περπατήσετε συναντώντας εκατοντάδες μαγαζιά και να φθάσετε έως τον μικρό αλλά περίτεχνο Πύργο του Γαλατά όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας με θέα τον Κεράτιο Κόλπο.

Στην πεζοπορία αυτή η ξεναγός του Joy Tours μας συστήνει να επισκεφθούμε έναν φάρο του ελληνισμού που βρίσκεται μόλις 150 μέτρα από έναν κάθετο πολύ στενό δρόμο του κεντρικού πεζόδρομου της περιοχής του Πέραν. Πρόκειται για το Ζωγράφειο Λύκειο, που σήμερα έχει γύρω στους σαράντα μαθητές. Το σχολείο είναι επισκέψιμο και ο Διευθυντής του, Κος Δερμιτζόγλου η κάποιος συνεργάτης του, θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε την σημαντική του ιστορία, που αριθμεί πάνω από 100 χρόνια. Σας συστήνουμε να το επισκεφθείτε.

Η Πόλη, η πάλαι ποτέ Βασιλεύουσα έχει τέσσερις γέφυρες που συνδέουν την Ασιατική Κωνσταντινούπολη με την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή, με την τελευταία να περιλαμβάνει όλο το παλαιό μέρος της Πόλης, ενώ η Ασιατική Κωνσταντινούπολη είναι πυκνά δομημένη και σε σημαντικό μέρος της έχουν αναπτυχθεί αναρίθμητοι ουρανοξύστες. Ως εκ τούτου, σε αυτό το μέρος της Πόλης δεν υπάρχει κίνητρο για να επισκεφθεί κανείς κάποιο σημαντικό αξιοθέατο.

Η Πόλη βρέχεται από τρείς θάλασσες. Τον Βόσπορο, τον Κεράτιο Κόλπο και τη θάλασσα του Μαρμαρά. Με την τελευταία ως αφετηρία μπορούμε να επισκεφθούμε σε άλλο ταξίδι πρώην ελληνικές πόλεις με σημαντική αίγλη όπως η Νίκαια και η Νικομήδεια

Την επόμενη ημέρα θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε τα Πριγκιποννήσια. Ένα σύμπλεγμα τεσσάρων νησιών που έχει αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στην οικονομική και πολιτιστική  ιστορία  του ελληνισμού ακόμη και έως σήμερα.

Πριγκιποννήσια

Πρώτος σας σταθμός θα είναι το ιερό νησί της Χάλκης, όπου δεσπόζει  η Θεολογική Σχολή, που δυστυχώς, συμπληρώνοντας πάνω από 100 χρόνια από την ίδρυσή της, συνεχίζει να μην λειτουργεί. Όμως, η διατήρηση του αρχιτεκτονικού ρυθμού του κτιρίου, καθώς και ο πλούτος της βιβλιοθήκης της, που αριθμεί περί τους 80.000 τίτλους, αποτελούν ένα ζωντανό πολιτιστικό απόθεμα για εσάς που θα το επισκεφθείτε. Επισκέψιμο είναι το σχολείο, που λειτουργεί κυρίως με λίγους Έλληνες μαθητές και που μπορείτε να επισκεφθείτε σε ώρες που δεν υπάρχουν μαθήματα..

Στην συνέχεια θα επισκεφθείτε την Πριγκηπόνησο, το πιο εντυπωσιακό και κατάφυτο από τα τέσσερα νησιά στο οποίο δεσπόζουν τα πρώην αρχοντικά και θερινές κατοικίες των εύπορων Ελλήνων της Πόλης. Εκεί αξίζει να περπατήσετε, για να θαυμάσετε το πως η φύση συνταιριάζει αρμονικά με τον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ρυθμό, με βάση τον οποίον κτίσθηκαν οι πρώην βίλλες των Ελλήνων της Πόλης.

Για αυτούς που θέλουν να περπατήσουμε περισσότερο μπορούν να φθάσουν στον εμβληματικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Κουταλά.

Επιστρέφοντας στο λιμάνι, η Joy Tours θα σας παρέχει ένα γεύμα σε ένα εστιατόριο δίπλα στην θάλασσα και το γραφικό λιμάνι του Πριγκηπόνησου.

γεύμα με θέα

Η επόμενη ημέρα θα σας βρει σε αυτό το οικουμενικό σύμβολο της χριστιανοσύνης με ιστορία περί τους 18 αιώνες. Στην Αγία Σοφία, αν και πλέον είναι μουσουλμανικό τέμενος, όταν θα περιηγηθείτε θα βρείτε θησαυρούς που διατηρούν άσβεστη την ομορφιά και την δόξα αυτού του μνημείου. Για παράδειγμα στα υπόγεια του Ναού βρέθηκαν δύο εικόνες της Παναγίας με ανεκτίμητη αξία, που έχουν μεταφερθεί και είναι επισκέψιμοι στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πόλης.

Η Αγιά Σοφιά, όπως ονομάζεται, έχει, μεταξύ άλλων, ένα τέλειο σύστημα φωτισμού μέσα από τα 100 παράθυρα που διαθέτει ο Ναός, καθώς και ένα άρτιο σύστημα μετάδοσης του ήχου μέσα από τις οπές και τα ειδικά πιθάρια, που κατασκευάστηκαν ειδικά για τον σκοπό αυτό. Βέβαια η βεβήλωση της Αγίας Σοφίας ως τόπου χριστιανικής λατρείας διαφαίνεται απο τον σοβά με τον οποίο έχουν καλύψει την αγιογραφία του Χριστού Παντοκράτορα στον τρούλο του Ναού, καθώς και άλλες αναρίθμητες εικόνες και αγιογραφίες.

Βγαίνοντας από αυτό το Ιστορικό Μνημείο της ανθρωπότητας έχετε κάποιες πρόσθετες επιλογές. Μπορείτε να επισκεφθείτε Το Κάστρο του Τοπ Καπί με τα μοναδικά δωμάτια και τα ανεκτίμητα πλούτη που το κοσμούν λόγω του ότι ήταν καταφύγιο για τους πολέμαρχους σουλτάνους. Αλλωστε πήρε το όνομά του από τα κανόνια που διέθετε, με σκοπό την προστασία τους.

Τοπ Καπί

Άλλη μια επιλογή είναι η επίσκεψή σας στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πόλης. Θα θαυμάσετε τις ιδιαίτερες συλλογές της Αρχαίας Ελλάδας, καθώς και της Αρχαίας Αιγύπτου.

Στη συνέχεια και σε ιδιαίτερο βάθος σώζεται το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της Πόλης με τους επιβλητικούς κίονες και ένα άρτιο υπόγειο φωτισμό, που συνθέτουν ένα μοναδικό θέαμα με κυρίαρχο το υδάτινο στοιχείο.

Βγαίνοντας, θα ξεκινήσουμε έναν περίπατο με κατεύθυνση την Σκεπαστή Αγορά (Τοπ Καπί). Με τη βοήθεια της ξεναγού θα ανακαλύψουμε σημεία και διαδρομές του Ιπποδρόμου που φέρει ρωμαϊκές και βυζαντινές επιρροές. Πολύ κοντά μπορείτε, με δική σας επιλογή, να ξεναγηθείτε στο Μουσείο Ιστορίας της Αγίας Σοφίας, καθώς και στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης.

Μετά από περπάτημα 15 περίπου λεπτών θα βρεθείτε στην Κεντρική Πύλη της Σκεπαστής αγοράς (Τόπ Καπί). Θα αντικρίσετε ένα μοναδικό θέαμα, όπου πάνω από 1.000 έμποροι εκθέτουν μία απεριόριστη γκάμα προϊόντων, από τρόφιμα έως υφάσματα και άλλα διακοσμητικά και συσκευές. Ακόμη και εάν δεν θέλετε να ψωνίσετε, τα βιώματα που θα πάρετε από την επίσκεψη αυτή είναι μοναδικά. Σε περίπτωση αγορών θα είναι καλύτερο να έχετε ευρώ στην διάθεσή σας.

Καπαλί Τσαρσί

Στην επιστροφή προς το ξενοδοχείο θα σταματήσουμε δίπλα στον Κεράτιο Κόλπο και στο Μπλε Τζαμί και θα κάνουμε μια σύντομη επίσκεψη στην Αιγυπτιακή Αγορά. Η πολύ μικρότερη της Σκεπαστής Αγοράς φημίζεται για το μοναδικό εμπόριο του κάθε λογής τροφίμου που μπορεί να φανταστεί κανείς. Κύριο σημείο η καθαριότητα των μαγαζιών και οι περίτεχνες προθήκες τους.

Η τελευταία σας ημέρα θα μπορούσε να αποτελέσει ίσως την μεγαλύτερη πνευματική σας παρακαταθήκη μέσα από την επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Κτισμένο σε έναν από τους λόφους της Πόλης, υπάρχουν πολλά ερεθίσματα που μας φέρνουν πιο κοντά στην διαχρονική δόξα του Οικουμενικού Ελληνισμού. Η Μεγάλη του Γένους Σχολή ένα επιβλητικό κτίριο με κόκκινη όψη όπου σήμερα λειτουργεί ως Λύκειο, Το Ιωακείμειο Παρθεναγωγείο και φυσικά ο επιβλητικός Ναός του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος κάηκε δύο φορές, σήμερα είναι περίτεχνα αναστηλωμένος, ώστε να διατηρεί σε ένα βαθμό την αίγλη του παρελθόντος. Εαν βρεθείτε εκεί Κυριακή πρωί μπορείτε και να εκκλησιασθείτε.

Πριν ολοκληρωθεί η επίσκεψη, στην ευρύτερη περιοχή του Φαναρίου θα επισκεφθείτε τον Ναό της Ζωωδόχου Πηγής, στην περιοχή Μπαλουκλί, καθώς και την Παναγία των Βλαχερνών, έναν ναό με τεράστια ιστορική σημασία. Και αυτό γιατί ο Πατριάρχης Σέργιος διέταξε τη σύνθεση των βυζαντινών ύμνων προς την Θεοτόκο, ώστε να σωθεί η Πόλις από τους αλλόθρησκους επιδρομείς. Κάτι που έγινε, με αποτέλεσμα ο Ακάθιστος Ύμνος να ψάλλεται για πάνω από 1.500 χρόνια σε όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες σε μνήμη της προστασίας του πληθυσμού της Κωνσταντινούπολης.

Η γεμάτη πνευματικές εμπειρίες τελευταία ημέρα στην Πόλη θα μας προσφέρει εναλλακτικά την επίσκεψη στον λόφο Πιέρ Λοτί, στην κορυφή του οποίου μπορούμε να φθάσουμε με Τελεφερίκ. Είναι ένα σημείο όπου θα βιώσετε την  απεριόριστη θέα προς την Πόλη, αγναντεύοντας και τους υπόλοιπους λόφους πάνω στους οποίους είναι κτισμένη, καθώς και τις θάλασσές της.

Στην επιστροφή προς το ξενοδοχείο σας θα σταματήσετε στο “Pera Pallace Hotel” ένα ιστορικό ξενοδοχείο, με τους κίονες και εσωτερικά διακοσμημένα στοιχεία δανεισμένα από την Ελληνική Αρχαϊκή και Κλασσική περίοδο. Όλοι οι εσωτερικοί χώροι είναι περίτεχνα διακοσμημένοι και στην παραμικρή λεπτομέρεια και στο ισόγειο του ξενοδοχείου και με τον φυσικό ήχο του πιάνου μπορείτε να απολαύσετε καφέ κάθε είδους γλυκίσματα.

Πρόσθετες επιλογές:

  • Hatai Sofraci (Εστιατόριο με τοπική κουζίνα κοντά στην Πλατεία Ταξίμ)
  • Chai (Εστιατόριο με θαλασσινά στην περιοχή του Μπαλουκλί)
  • Divan (Aτμοσφαιρικό εστιατόριo δίπλα στον Βόσπορο στην περιοχή του Bebec)
  • Hafiz Mustafi και Mado (Ζαχαροπλαστεία με παραδοσιακά γλυκά της Πόλης. Βρίσκονται επί του εμπορικού πεζόδρομου Istikhal).
  • Cicek Pera (Παραδοσιακό καφέ στην περιοχή του Πέραν)
  • Galatasarai Hamami (Ένα από τα πιο παραδοσιακά Χαμάμ της Πόλης)
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις