Πολιτική

Κονδύλι 250 εκ. ευρώ για την σωστή διατροφή στα σχολεία της Ε.Ε


Πάνω από 30 εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρη την ΕΕ λαμβάνουν γάλα, φρούτα και λαχανικά στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕ για τα σχολεία. Για την περίοδο 2018-2019 τα σχετικά κονδύλια ανέρχονται στα 250 εκ. ευρώ. Συνέχεια του προγράμματος και το 2018 με πάνω από 4,7 εκατ. για την Ελλάδα. Πιο αναλυτικά:

Κατά το σχολικό έτος 2016-2017, πάνω από 12,2 εκατομμύρια παιδιά σε 79 000 σχολεία συμμετείχαν στο πρόγραμμα της ΕΕ για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στα σχολεία και περίπου 18 εκατομμύρια παιδιά συμμετείχαν στο πρόγραμμα της ΕΕ για την προώθηση της κατανάλωσης γάλακτος, όπως προκύπτει από τις τελευταίες εκθέσεις παρακολούθησης. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει 74 000 και πλέον τόνους φρούτων και λαχανικών και πάνω από 285 000 τόνους γαλακτοκομικών προϊόντων, που διανέμονται κατά κύριο λόγο σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 και 10 ετών.

Εκτός από τη διανομή των εν λόγω προϊόντων, το πρόγραμμα της ΕΕ για τα σχολεία προωθεί τη διαμόρφωση υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά και περιλαμβάνει την ανάπτυξη ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με τη σημασία της σωστής διατροφής και των τρόπων παραγωγής των τροφίμων.

Ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Φιλ Χόγκαν δήλωσε τα εξής: «Οι Ευρωπαίοι αγρότες μας παρέχουν υψηλής ποιότητας, ασφαλή και υγιεινά τρόφιμα, και μέσω του προγράμματος για τα σχολεία, οι νεότεροι πολίτες μας απολαμβάνουν τα οφέλη των εν λόγω προϊόντων για την υγεία, ενώ παράλληλα μαθαίνουν από μικροί την προέλευση των τροφίμων που καταναλώνουμε και τη σημασία της γεύσης και της διατροφής. Η Επιτροπή είναι υπερήφανη για τον ρόλο που διαδραματίζει στο πλαίσιο αυτής της εκπαιδευτικής διαδρομής. Η απρόσκοπτη συνέχιση του προγράμματος της ΕΕ για τα σχολεία κατά το σχολικό έτος 2018-2019 θα εξασφαλιστεί με ποσό ύψους 250 εκατ. ευρώ από την κοινή γεωργική πολιτική

Στο πλαίσιο του προγράμματος, κάθε σχολικό έτος διατίθενται 150 εκατομμύρια ευρώ για φρούτα και λαχανικά και 100 εκατομμύρια ευρώ για γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι εθνικές κατανομές για τα 28 κράτη μέλη που συμμετέχουν στο πρόγραμμα για το σχολικό έτος 2018-2019 μόλις εγκρίθηκαν και αναμένεται να εγκριθούν από την Επιτροπή έως τα τέλη Μαρτίου.

Ιστορικό

Οι χώρες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της ΕΕ για τα σχολεία πρέπει να ενημερώσουν την Επιτροπή πριν από το τέλος Ιανουαρίου υποβάλλοντας αίτημα για στήριξη. Η ενδεικτική κατανομή του προϋπολογισμού της ΕΕ σε κάθε κράτος μέλος βασίζεται στον αριθμό των μαθητών σε κάθε χώρα και, όσον αφορά το γάλα, στην απορρόφηση του προηγούμενου προγράμματος. Οι εθνικές αρχές είναι ελεύθερες να μεταφέρουν ποσοστό (20 % - 25 %) του προϋπολογισμού που έχει διατεθεί από τον ένα τομέα στον άλλο. Μπορούν επίσης να γνωστοποιήσουν την πρόθεσή τους να δαπανήσουν ποσό υψηλότερο από αυτό της αιτούμενης ενίσχυσης, εφόσον άλλα κράτη μέλη δεν επιθυμούν να απορροφήσουν το σύνολο του κονδυλίου τους.

Τα κράτη μέλη αποφασίζουν τον ακριβή τρόπο εφαρμογής του προγράμματος, για παράδειγμα επιλέγουν ποια θεματικά εκπαιδευτικά μέτρα θα χρησιμοποιηθούν ή ποια άλλα γεωργικά προϊόντα μπορεί να διανεμηθούν στα παιδιά σχολικής ηλικίας. Επιπλέον, έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώνουν την ενίσχυση της ΕΕ με εθνική ενίσχυση για τη χρηματοδότηση του προγράμματος.

Η επιλογή των προϊόντων που διανέμονται βασίζεται σε παραμέτρους που αφορούν την υγεία και το περιβάλλον, την εποχικότητα, την ποικιλία και τη διαθεσιμότητα. Τα κράτη μέλη μπορούν να ενθαρρύνουν τις τοπικές ή περιφερειακές αγορές, τα βιολογικά προϊόντα, τις βραχείες αλυσίδες εφοδιασμού, τα περιβαλλοντικά οφέλη, τα συστήματα ποιότητας για τα γεωργικά προϊόντα.

Κατά την περίοδο 2016-2017, τα φρούτα που διανεμήθηκαν περισσότερο ήταν τα μήλα, μαζί με τα αχλάδια, τα δαμάσκηνα, τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα πορτοκάλια, τις φράουλες και τις μπανάνες. Τα πιο δημοφιλή λαχανικά ήταν οι ντομάτες, τα καρότα, τα αγγούρια και οι πιπεριές. Στα εκπαιδευτικά μέτρα περιλαμβάνονταν επισκέψεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις, σχολικούς κήπους, μαθήματα και/ή διαγωνισμούς μαγειρικής, μαθήματα με διατροφολόγους, παιχνίδια, κλπ. Το γάλα, το αρωματισμένο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, ήταν οι δημοφιλέστερες κατηγορίες προϊόντων στο πλαίσιο του προγράμματος για το γάλα στα σχολεία· διανεμήθηκε, επίσης, ευρέως, τυρί.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις