Πολιτική

Κομισιόν: Τεράστια η μεταναστευτική πίεση στα ελληνικά νησιά


Απάντηση έδωσε ο αρμόδιος επίτροπος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με τη ραγδαία αύξηση προσφυγικών ροών που είχε παρατηρηθεί τον Φεβρουάριο του 2016 ακόμη και στο Καστελόριζο.

H Κομισιόν, μέσω του αρμόδιου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, δηλώνει ότι έχει γνώση της μεταναστευτικής πίεσης που δέχονται νησιά τα οποία βρίσκονται κοντά στα τουρκικά παράλια, όπως το Καστελόριζο. Ωστόσο, αποφεύγει να σχολιάσει την ξαφνική αύξηση των προσφυγικών ροών προς το Καστελόριζο και παραπέμπει στις εκθέσεις της Κομισιόν, που αφορούν την πρόοδο υλοποίησης της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Επίσης, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αβραμόπουλος αποφεύγει να απαντήσει επαρκώς στην ερώτηση του κ. Παπαδημούλη για τους τρόπους με τους οποίους η Κομισιόν σκοπεύει να ασκήσει πίεση προς την Τουρκία, ώστε να υλοποιήσει πιο αποτελεσματικά και άμεσα τα συμφωνηθέντα.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη ραγδαία αύξηση των προσφυγικών ροών προς το Καστελόριζο στις αρχές του χρόνου, είχε καταθέσει ερώτηση προς τον Αρμόδιο Επίτροπο της Κομισιόν, ζητώντας να λάβει μέτρα που θα πιέσουν τις τουρκικές αρχές να καταπολεμήσουν τα δίκτυα διακινητών, καθώς και να περιορίσουν τις προσφυγικές ροές, στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων με την ΕΕ.

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση και απάντηση:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-001651/2016 προς την Επιτροπή

Άρθρο 130 του Κανονισμού

Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL)

Θέμα: Ραγδαία αύξηση προσφυγικών ροών προς το Καστελόριζο

Πάνω από 600 πρόσφυγες έφθασαν στο ελληνικό νησί Καστελόριζο μέσα σε τρεις ημέρες (16-18.2.16). Το γεγονός αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά από τις αρχές του 2015 και τη ραγδαία αύξηση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

Η ξαφνική αυτή αύξηση δεν δικαιολογείται, τόσο γεωγραφικά όσο και στο πλαίσιο της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για τον περιορισμό των ροών και την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών.

Από γεωγραφικής σκοπιάς, η σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία των προσφύγων κατευθύνεται προς τα τουρκικά παράλια για να περάσει στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Το Καστελόριζο βρίσκεται σε μια τοποθεσία που δεν συνδέεται άμεσα τόσο με την ηπειρωτική όσο και την υπόλοιπη νησιωτική χώρα, δυσκολεύοντας τις μετακινήσεις, ενώ τα Δωδεκάνησα, αξίζει να τονίσουμε, έχουν εξαιρεθεί από τους τομείς περιπολιών του ΝΑΤΟ.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Πώς αξιολογεί και ερμηνεύει την ξαφνική αύξηση ροής προσφύγων προς το Καστελόριζο;

2. Με ποιον τρόπο σκοπεύει να πιέσει την Τουρκική Κυβέρνηση για την εφαρμογή της συμφωνίας για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών και την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών;

Απάντηση του κ. Αβραμόπουλου εξ ονόματος της Επιτροπής

(15.7.2016)

Η Επιτροπή γνωρίζει καλά την τεράστια μεταναστευτική πίεση στην οποία εκτίθενται τα ελληνικά νησιά, ιδίως εκείνα που βρίσκονται κοντά στις τουρκικές ακτές, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου.

Στις 29 Νοεμβρίου 2015, η ΕΕ και η Τουρκία συμφώνησαν στην έναρξη εφαρμογής κοινού σχεδίου δράσης που αποσκοπεί και στη μείωση των παράτυπων μεταναστευτικών ροών που κατευθύνονται από την Τουρκία στην ΕΕ. Με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016 συμφωνήθηκαν συμπληρωματικά μέτρα για την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ για την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης. Η δήλωση αυτή βρίσκεται σήμερα σε στάδιο υλοποίησης και η Επιτροπή έχει υποβάλει δύο εκθέσεις προόδου σχετικά με την εφαρμογή του. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις