Αγορές

Κομισιόν: Πλαφόν στο αέριο μόνο υπό όρους, για να είναι αποτελεσματικό


Οι όροι που θέτει η Επιτροπή, "τορπιλίζουν" τις προσδοκίες για συμφωνία στην επιβολή πλαφόν

Ενώ η Ευρώπη αδυνατεί να βρει μια κοινή συνισταμένη στο πλαίσιο και στην εφαρμογή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, η Κομισιόν –στην οποία ανατέθηκε να βρει τη «χρυσή» τομή-περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση! Ενδεχομένως να το πράττει με δόλο και με σκοπό να προωθήσει-μέσω προσχημάτων και κεκαλυμένων δικαιολογιών- την πλευρά εκείνη εντός της ΕΕ, που δεν επιθυμεί την επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου.

Σε κάθε περίπτωση με τη στάση της, όπως αυτή εκφράζεται στο έγγραφο που απέστειλε στους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ που συνεδριάζουν σήμερα, «τορπιλίζει» τις προσπάθειες αλλά και τις προσδοκίες για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Στο έγγραφο, για το οποίο μιλούν ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει νέους και μάλλον ανεδαφικούς όρους-τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα- προκειμένου, όπως ισχυρίζεται, να εφαρμοστεί αποτελεσματικά το πλαφόν.

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει καταλήξει σε μια ενιαία πρόταση, η Κομισιόν βάζει στο παιχνίδι της συμμετοχής στο πλαφόν δύο χώρες εκτός της κοινότητας. Υποστηρίζει ότι το πλαφόν πρέπει επεκταθεί σε χώρες που εισάγουν ηλεκτρική ενέργεια, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο ή η Ελβετία, για να είναι αποτελεσματικό… Θέτει ως όρο και προϋπόθεση επιτυχίας του πλαφόν τη συμμετοχή δύο χωρών εκτός ΕΕ. Απαιτείται, δηλαδή, η πολιτική συναίνεση Ηνωμένου Βασιλείου και Ελβετίας και  ο καθορισμός του πλαισίου με τις σχετικές διαδικασίες που θα διέπουν ΕΕ και τις δύο χώρες, προκειμένου κατόπιν να εφαρμοστεί αποτελεσματικά το πλαφόν.

Στα όρια του ανέφικτου εδράζεται αυτό το σχέδιο, το οποίο προφανώς και δεν μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, δηλαδή γι’ αυτόν τον χειμώνα. Η Κομισιόν, όμως, το παρουσιάζει ως μονόδρομο υποστηρίζοντας ότι εναλλακτικά, η ΕΕ, θα έπρεπε να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια σε υψηλότερη τιμή από ό,τι στις εγχώριες συναλλαγές, μια κίνηση που απαγορεύεται σε μια σειρά διεθνών συμφωνιών με εταίρους.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες ευρωπαϊκές «πηγές» που μίλησαν στο Bloomberg, η Επιτροπή άρχισε να εργάζεται πάνω σε ένα πιο διαρθρωτικό και μακροπρόθεσμο μέτρο για την αποσύνδεση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Σημείωσαν, μάλιστα, ότι ορισμένα από τα στοιχεία του θα μπορούσαν να προωθηθούν άμεσα.

Ο χρόνος πάντως δεν είναι σύμμαχος των Ευρωπαίων, οι οποίοι αν συνεχίσουν με το ίδιο μοτίβο, προφανώς και δεν θα προλάβουν να θέσουν σε ισχύ τα ενεργειακά μέτρα, ενόψει του χειμώνα.  Οποιαδήποτε απόφαση για επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο απαιτεί το «πράσινο» φως από την Κομισιόν και ακολούθως την έγκριση από τα κοινοβούλια των 27 κρατών – μελών. Πρόκειται για μια διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει μήνες…

Πάνω από τα 100 ευρώ ανέβηκε η τιμή του φυσικού αερίου

Μετά τη διαρροή του εγγράφου της Κομισιόν στο Βloomberg, η τιμή του φυσικού αερίου πήρε πάλι την ανιούσα, ξεπερνώντας τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αυτή την ώρα κινείται στα 101 ευρώ, ενώ το πρωί το ολλανδικό συμβόλαιο αναφοράς Νοεμβρίου είχε υποχωρήσει στα 92,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα