Επιχειρήσεις

Κομισιόν: Νέο σχέδιο για αγορά ρωσικού φυσικού αέριου χωρίς να παραβιάζονται οι κυρώσεις


Διέξοδο στις ευρωπαικές εταιρείες εισαγωγής φυσικού αερίου προσπαθεί να δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να μην διαταραχθεί η ροή ρωσικού αερίου αλλά και να μην παραβιάσουν τις κυρώσεις ενάνια στη Ρωσία, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος εξακολουθεί να πιέζει για πληρωμές σε ρούβλια.

Σύμφωνα με το Βloomberg, σε νέα οδηγία της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πει στις εταιρείες ότι πρέπει να κάνουν μία σαφή δήλωση πως θεωρούν εκπληρωμένες τις υποχρεώσεις τους μόλις πληρώσουν σε ευρώ ή δολάρια, όπως προβλέπουν οι τρέχουσες συμβάσεις.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές του πρακτορείου, η Κομισιόν ενημέρωσε τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών ότι η εν λόγω οδηγία δεν εμποδίζει τις εταιρείες να ανοίξουν λογαριασμό στην Gazprombank και θα τους επιτρέψει να αγοράζουν φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Ο Πούτιν ανακοίνωσε στις 31 Μαρτίου ότι όλες οι πληρωμές από «φιλικές χώρες» για το φυσικό αέριο θα πρέπει να γίνονται εφεξής σε ρούβλια, αλλιώς θα σταματήσουν οι εξαγωγές.

Λίγες ημέρες αργότερα διευκρινίστηκε ότι η διαδικασία θα προβλέπει το άνοιγμα ενός διπλού λογαριασμού στην Gazprombank, μέσω του οποίου θα κατατίθενται οι πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια όπως προβλέπουν οι τα συμβόλαια που είναι σε ισχύ, αλλά θα μετατρέπονται εσωτερικά στην τράπεζα σε ρούβλια.

Αρχικά η ΕΕ είχε εκτιμήσει ότι ο μηχανισμός πληρωμών που ζήτησε ο Πούτιν παραβίαζε τα υφιστάμενα συμβόλαια, αλλά κυρίως παρέκαμπτε τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει στη Μόσχα.

Σύμφωνα όμως με το δημοσίευμα, σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών την Παρασκευή η Κομισιόν είπε στα κράτη- μέλη πως η επικαιροποιημένη οδηγία της θα διευκρινίζει ότι οι εταιρείες μπορούν να ανοίξουν λογαριασμό σε ευρώ ή δολάρια στη Gazprombank, όπως είχε ζητήσει το Κρεμλίνο.

Οι λογαριασμοί σε ρούβλια είναι νόμιμοι στην ΕΕ;

Ωστόσο, το Bloomberg επισημαίνει ότι η Επιτροπή δεν προσδιόρισε και το εάν η ύπαρξη λογαριασμού και σε ρούβλια - όπως προβλέπει το ρωσικό διάταγμα - είναι σύμφωνη με τους κανονισμούς της ΕΕ.

Προηγουμένως, αξιωματούχοι είχαν υποστηρίξει ανεπίσημα ότι το άνοιγμα ενός τέτοιου λογαριασμού θα παραβίαζε τις κυρώσεις. Όπως είπαν δε οι πηγές του πρακτορείου, η επικαιροποιημένη οδηγία, με τον τρόπο που παρουσιάστηκε στα κράτη - μέλη, αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει αυτό το συγκεκριμένο σημείο.

Ένα άλλο βασικό σημείο στην οδηγία είναι ότι εφόσον οι ευρωπαϊκές εταιρείες πραγματοποιήσουν μια πληρωμή σε ευρώ ή δολάρια και δηλώσουν ότι η υποχρέωσή τους ολοκληρώθηκε, δεν πρέπει να απαιτούνται από τη ρωσική πλευρά περαιτέρω ενέργειες αναφορικά με την πληρωμή.

Η συνεδρίαση της Παρασκευής βρήκε τις κυβερνήσεις διαιρεμένες, σύμφωνα με έναν από τους ανθρώπους που μίλησαν στο Bloomberg υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Ενώ η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ιταλία και η Γαλλία ενέκριναν σε γενικές γραμμές το σχέδιο της Κομισιόν, η Πολωνία υποστήριξε οτι αποτυγχάνει να προσφέρει νομική σαφήνεια και ζήτησε να παραπεμφθεί το θέμα στους πρεσβευτές της ΕΕ. Άλλα κράτη είχαν μπερδευτεί από την απουσία συγκεκριμένης οδηγίας για το άνοιγμα λογαριασμών σε ρούβλια.

Η Γερμανία ανέφερε στη συνάντηση ότι συμβουλεύτηκε τις εταιρείες της για την πρόταση και έλαβε θετικά σχόλια, πρόσθεσε η πηγή. Το Βερολίνο διευκρίνισε επίσης ότι οι κυρώσεις της ΕΕ δεν απαγορεύουν το άνοιγμα πολλαπλών λογαριασμών στην Gazprombank.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις