Διεθνή

Στην Πόλη του Μεξικού έφθασαν οι 5.500 μετανάστες με προορισμό τις ΗΠΑ


το 86% αυτών είναι από την Ονδούρα, ενώ οι υπόλοιποι από τη Γουατεμάλα, τη Νικαράγουα, το Σαλβαδόρ, τον Παναμά και την Κόστα Ρίκα

Περίπου 5.500 μετανάστες που ξεκίνησαν στις 13 Οκτωβρίου από την Ονδούρα για να πάνε πεζή στις ΗΠΑ έφτασαν χθες Τετάρτη στην Πόλη του Μεξικού, ανακοίνωσε σήμερα η Μεξικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η πρόεδρός της Νασιέλι Ραμίρες ανακοίνωσε τον νέο αυτόν αριθμό σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από καταυλισμό που στήθηκε για τους μετανάστες αυτούς σε στάδιο της πρωτεύουσας.

Από αυτούς, το 86% των μεταναστών αυτών είναι από την Ονδούρα, ενώ οι υπόλοιποι προέρχονται από τη Γουατεμάλα, τη Νικαράγουα, το Σαλβαδόρ, τον Παναμά και την Κόστα Ρίκα.

Η επιτροπή και οι αρχές της Πόλης του Μεξικού ασχολούνται με τον συντονισμό της χορήγησης βοήθειας στους μετανάστες σε αυτόν τον καταυλισμό, ο οποίος είναι αυτήν την περίοδο υπερπλήρης.

Το μεγαλύτερο μέρος του καραβανιού που αναχώρησε στις 13 Οκτωβρίου από την Ονδούρα έχει φτάσει τώρα στο Μεξικό, ενώ κάποιες ομάδες που έχουν καθυστερήσει αναμένεται να φτάσουν εντός της εβδομάδας.

Δύο ακόμη καραβάνια, το καθένα με περίπου 2.000 μετανάστες, βρίσκονται καθ' οδόν προς το νότιο Μεξικό. Οι πρώτοι μετανάστες του δεύτερου καραβανιού μπορεί να φτάσουν στην Πόλη του Μεξικού το Σάββατο, διευκρίνισε η Ραμίρες.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν αυτοί που βρίσκονται ήδη στην Πόλη του Μεξικού θα συνεχίσουν την πορεία τους προς τα σύνορα με τις ΗΠΑ, όπου επιδιώκουν να ζητήσουν άσυλο.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο στάδιο που έχει διαμορφωθεί κατάλληλα, προσφέρονται στους μετανάστες τρόφιμα, ιατρική φροντίδα, προϊόντα υγιεινής και ρούχα.

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες από την κεντρική Αμερική που φτάνουν στην Πόλη του Μεξικού δηλώνουν αποφασισμένοι να φτάσουν στις ΗΠΑ παρά τις απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεσμεύτηκε να τους εμποδίσει να εισέλθουν στο αμερικανικό έδαφος και ανέπτυξε για τον σκοπό αυτόν περίπου 4.800 στρατιωτικούς στην μεθόριο με το Μεξικό.
Για να γλιτώσουν από τη φτώχεια και τη βία των εγκληματικών συμμοριών, περισσότεροι από ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι από την κεντρική Αμερική διασχίζουν κάθε χρόνο το Μεξικό με την ελπίδα να περάσουν τα σύνορα των ΗΠΑ.
 

Διαβάστε επίσης