Άμυνα & Διπλωματία

Κόκκινο «χτυπάει» η ένταση στο Αιγαίο


Μαζικές υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από το Καστελόριζο. Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα

Κόκκινο «χτυπάει» η ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με τους δύο πλευρές να έχουν επιδοθεί σε σφοδρούς λεκτικούς διαξιφισμούς, που έχουν ως σημείο αναφοράς την «κυριαρχία» στο Αιγαίο. Οι μαζικές υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από το Καστελόριζο και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, συνθέτουν το εκρηκτικό κλίμα που δημιουργείται ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα.

Τουρκικές προκλήσεις επί μακρόν και η ελληνική απάντηση

Τηρώντας κατά γράμμα την προσφιλή τουρκική τακτική, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, φιλο-ερντογανικά ΜΜΕ αλλά και στενοί νυν και πρώην συνεργάτες του «Σουλτάνου», έχουν επιδοθεί σε εμπρηστικές δηλώσεις με επίκεντρο το Αιγαίο. Η Άγκυρα ξεδιπλώνει ξανά το δόγμα πλήρους αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Ελλάδας στο Αιγαίο και της de facto κατοχύρωσης γκρίζων ζωνών σ’ αυτό.

Οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μαχμούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος χαρακτήρισε αδιευκρίνιστο το καθεστώς που διέπει τα Ίμια, αποτέλεσαν τη συνέχεια των προκλητικών τοποθετήσεων της τουρκικής ηγεσίας. Η Αθήνα απάντησε χθες και μάλιστα σε πολύ αυστηρό ύφος με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη να στέλνει μήνυμα στην Άγκυρα δηλώνοντας πώς «εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε. Και αυτό είναι μία κόκκινη γραμμή που ενστερνίζεται η κυβέρνηση».

Τουρκική αντίδραση και μαζικές υπερπτήσεις

Η Άγκυρα, ούσα μη… συνηθισμένη, εξοικειωμένη σε δυναμικές απαντήσεις,  εξέφρασε άμεσα την «δυσαρέσκειά» της. Πρώτα δια στόματος του υπουργού Αμυνας Χουλούσι Ακάρ και κατόπιν με τις μαζικές υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά μαχητικά εντός του FIR Αθηνών και πάνω από το Καστελόριζο, το οποίο βρίσκεται κυκλωμένο, εδώ και χρόνια, στην ατζέντα διεκδικήσεων της Άγκυρας.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αποκάλεσε «γαλάζια πατρίδα» το Αιγαίο και δήλωσε ότι η Άγκυρα θα συνεχίζει να την προστατεύει. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, δεν θα υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα του λαού μας, της Τουρκικής Δημοκρατίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα και δεν επιτρέπουμε κανένα τετελεσμένο».
 

Καμμένος: Τουρκικοί ψευτοτσαμπουκάδες

Λίγη ώρα μετά τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από το Καστελόριζο, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, έκανε λόγο «για «τούρκους ψευτοτσαμπουκάδες που αναχαιτίζονται αποτελεσματικά από τους πιλότους της Πολεμικής μας Αεροπορίας».

Νώντας Βλάχος
 

Διαβάστε επίσης