Πολιτική

«Κοκκίνισε» το Χ.Α. ο Ντράγκι


Απογοήτευσαν τη χρηματιστηριακή αγορά οι δηλώσεις Ντράγκι, που είπε ότι η ΕΚΤ δεν έλαβε απόφαση για τα ελληνικά ομόλογα και το waiver, και ότι θα περιμένει να επιβεβαιωθεί η αξιολόγηση. Η εικόνα στο ΧΑ άλλαξε άλλαξε άρδην μέσα σε λίγα λεπτά και οι δείκτες "βούτηξαν" στο κόκκινο, χάνοντας ολα τα κέρδη. Προβληματισμό για την περαιτέρω πορεία  της ελληνικής αγοράς σε βραχυχρόνιο ορίζοντα εκφράζουν πολλοί αναλυτές.

Κατά τις εκτιμήσεις τους, η μεταβλητότητα θα αυξηθεί τις επόμενες μέρες και οι βασικοί δείκτες του ΧΑ θα τεστάρουν την αντοχή των επόμενων στηρίξεων, που βρίσκονται πολύ κοντά στα σημερινά επίπεδα.

 Σημαντικοί παράμετροι θα είναι η συμπεριφορά ξένων χαρτοφυλακίων και η εξέλιξη του ημερήσιου τζίρου.

Τις προηγούμενες εβδομάδες υπήρξε σταδιακή αύξηση της συναλλακτική δραστηριότητα. Ομως τις τελευταίες μέρες οι όγκοι έχουν περιοριστεί αισθητά με τα ξένα θεσμκά χαρτοφυλάκια να κάνουν συντήρηση δυνάμεων και να αναδιατάσσουν τις δυνάμεις τους. Κινητικότητα προκάλεσε η αλλαγή της σύνθεσης  δεικτών που αποτελούν "οδηγό" για πολλά χαρτοφυλάκια.

 Η στάση των διεθνών οίκων

Η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης-Θεσμών και η απόφαση εκταμίευσης 10,3 δισ. ευρώ μετά την προώθηση διορθωτικών νομοθετικών ρυθμίσεων, οδήγησε σε σημαντική άνοδο τον Γενικό Δείκτη μέσα στο Μάιο (+10,85%), ανάλογη με αυτή του Μαρτίου (+11,7%), με τη μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα να εκτινάσσεται κατά +77,5%, σε μηνιαία βάση, στα 103,1 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία του Μαϊου περιορίζει την αβεβαιότητα, όπως φαίνεται και από την υποχώρηση των αποδόσεων των εγχώριων κρατικών ομολόγων. Ομως πολλοί διεθνείς οίκοι διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, όσο δεν υπάρχει αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας. Η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. και η πληρωμή των υποχρεώσεων του Ιουλίου μπορεί να οδηγήσουν σε αναβάθμιση.

Η εικόνα της αγοράς

Μετά το ντεμαράζ του τελευταίου τριμήνου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη +2,5% από την αρχή του έτους, έναντι απωλειών, των βασικών δεικτών αναφοράς, στην Ευρώπη, με τις πιθανότητες συνέχισης της ανοδικής του πορείας να παρουσιάζονται αυξημένες βάσει τεχνικής ανάλυσης.

Για να πραγματοποιηθεί, ωστόσο, το τελευταίο, ο ΓΔ θα πρέπει να διασπάσει πειστικά την περιοχή αντίστασης των 660-666 μονάδων με αυξημένες συναλλαγές, το οποίο σε περίπτωση που συμβεί θα θέσει ως επόμενο στόχο την αντίσταση των 730 μονάδων (ελέω “ατυχήματος” λιγότερο στο εσωτερικό και περισσότερο στο εξωτερικό στην τρέχουσα φάση).

Οι ανησυχίες για την πορεία των Ξένων Αγορών σχετίζονται, πλην της πορείας της Κινεζικής Οικονομίας και με το περιβάλλον των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων, καθώς για το τελευταίο και ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε με έκθεσή του, ότι το αποτέλεσμα των χαλαρών νομισματικών πολιτικών μπορεί περισσότερο να βλάψει παρά να ωφελήσει την Παγκόσμια Οικονομία (αναθεώρησε προς τα κάτω τον ρυθμό ανάπτυξης της Παγκόσμιας Οικονομίας σε +3% από +3,3%).

Στατιστικά συνεδρίασης

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση -0,79% στις 640,01 μονάδες.  Απώλειες -1,3% ο FTSE 25 στις 176,35 μονάδες. Στα 37,6 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών. Πτώση -1,66% στα 2,37 ευρώ, -3,7% η Πειραιώς στα 0,26 ευρώ, -3,87% η Εθνική στα 0,273 ευρώ, -3,45% η Eurobank στα 0,951 ευρώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις