Αγορές

"Κοκκίνiσαν" τα ταμπλό στη Wall Street


Αρνητικό κλείσιμο στη Wall Street μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης Τραμπ ότι θα επιβάλει δασμούς σε επιπλέον $200 δισ. κινεζικών αγαθών.

Σε ανακοίνωσή του, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου έκανε λόγο περί νέων «εντελώς απαράδεκτων» αμερικανικών απειλών και εκτίμησε πως η «παράλογη» συμπεριφορά της κυβέρνησης του ρεπουμπλικάνου προέδρου Τραμπ θα βλάψει «την Κίνα, τον κόσμο, αλλά και τις ίδιες» τις ΗΠΑ.

O Dow Jones έκλεισε με απώλειες άνω των 200 μονάδων ή 0,88% στις 24.701 μονάδες, ο Nasdaq κινήθηκε 0,55% χαμηλότερα στις 7.716 μονάδες, ενώ ο S&P 500 εμφάνισε πτώση 0,71% στις 2.774 μονάδες.

Στα επιχειρηματικά νέα, η 21st Century Fox του Rupert Murdoch αύξησε την προσφορά της για την βρετανική Sky σε μία συμφωνία που αποτιμά τον όμιλο συνδρομητικής τηλεόρασης στα 32,5 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας προς το παρόν την προσφορά της ανταγωνίστριας Comcast.

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή Πληροφοριών ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επιβάλει ένα μικρό αλλά συμβολικό πρόστιμο στη Facebook για παραβίαση της νομοθεσίας για την προστασία των δεδομένων, μετά την πρόσβαση που απέκτησε η εταιρία Cambridge Analytica στα στοιχεία εκατομμυρίων χρηστών του μέσου κοινωνικής δικτύωσης χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Στα μάκρο νέα της ημέρας ελαφρώς μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ήταν η αύξηση στις τιμές παραγωγού των ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2018, κυρίως λόγω του αυξημένου κόστους σε υπηρεσίες και οχήματα, ενώ σε ετήσια βάση καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 6,5 ετών.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχώρησε σχεδόν 5% στα 70,7 δολάρια το βαρέλι, με τον ενεργειακό κλάδο στη Wall να κινείται ανάλογα, μετά και την αναπάντεχη μείωση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ.  

Ο χρυσός υποχώρησε 1% στα 1.242 δολάρια ανά ουγγιά.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινείται μία μονάδα βάσης υψηλότερα, στο 2,85%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διαγράφει τις απώλειες έναντι του ευρώ, ενώ ενισχύεται έναντι του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,1675 δολάρια/ευρώ από  1,1756 προηγουμένως.