Πολιτική

Κόκκινα δάνεια: Βάζουν στο μάτι και τα ενήμερα δάνεια - Τι ζητούν οι δανειστές


Πλήρης άρνηση από τους δανειστές για το ζήτημα των εξαιρέσεων. Επί τάπητος η εξωδικαστική ρύθμιση χρεών προς τράπεζες

Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών για τα κόκκινα δάνεια. Η διαπραγμάτευση θα συνεχισθεί χωρίς την κατάθεση νομοσχεδίου για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς οι απόψεις δεν συγκλίνουν και τα ζητήματα που μένουν ανοιχτά είναι πολλά. Οι εκπρόσωποι των Θεσμών εμφανίζονται με  κοινή γραμμή και ζητούν πλήρη απελευθέρωση πώλησης των δανείων. Υπενθυμίζεται ότι, η πρόταση της ελληνικής πλευράς προβλέπει για τρία χρόνια εξαίρεση από την πώληση των στεγαστικών δανείων και όσων δανείων έχουν υποθήκη ή προσημειωμένη την πρώτη κατοικία και την διατήρηση της προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρηματικών δανείων με όρια έως 500.000 ευρώ των επαγγελματιών, με δάνεια έως 250.000 ευρώ και τα καταναλωτικά δάνεια με όριο τα 20.000 ευρώ.

Επί τάπητος έχει τεθεί και το ζήτημα της πώλησης σε μη τραπεζικά ιδρύματα και ενήμερων δανείων, κάτι που για πρώτη φορά παραδέχθηκε δημοσίως ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. «Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχουμε, μέχρι τις 22 Απριλίου θα καταλήξουμε σε λύση και στο θέμα των κόκκινων δανείων», σημείωσε ο κ. Σταθάκης, για να προσθέσει πως «βρισκόμαστε κοντά στην επίλυση των εκκρεμοτήτων».

Επί τάπητος η εξωδικαστική ρύθμιση χρεών προς τράπεζες

Ο κ. σταθάκης επιβεβαίωσε ότι στο τραπέζι των διαβουλεύσεων βρίσκεται και η εξωδικαστική ρύθμιση χρεών προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, στη λογική του «νόμου Δένδια».

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 4307/2014 –γνωστός ως «νόμος Δένδια»– αφορά την εξωδικαστική ρύθμιση χρεών προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία επιχειρήσεων με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ, και η ισχύς του έχει παραταθεί με σχετική τροπολογία έως τις 30 Ιουνίου 2016. Πάντως στην περίπτωση των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων δεν προτείνεται ενιαίο μοντέλο ρύθμισης των οφειλών, όπως αυτό που ισχύει για όσες εμπίπτουν ήδη στον νόμο 4307/2014, αλλά λύσεις α λα καρτ, αναλόγως των χαρακτηριστικών της κάθε επιχείρησης, με στόχο αυτές να καταστούν βιώσιμες. Ο κ. Σταθάκης έκανε λόγο για «μηχανισμό εθελούσιας συζήτησης όλων των πιστωτών μιας επιχείρησης», ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο στο πλαίσιο της ρύθμισης οφειλών να προβλέπεται και «κούρεμα» του αρχικού φόρου.

Το ακανθώδες ζήτημα των εξαιρέσεων

Σχετικά με το ακανθώδες ζήτημα των εξαιρέσεων από τη μεταβίβαση σε funds κόκκινων δανείων, ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε μόνο στην κατηγορία των στεγαστικών που αφορούν σε πρώτη κατοικία, κάνοντας λόγο για αναζήτηση μεταβατικού σταδίου πριν από την απελευθέρωση της πώλησής τους.

Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει εξαίρεση από την πώληση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων που αφορούν σε πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία έως 160.000 ευρώ, με τις ανάλογες προσαυξήσεις, βάσει της οικογενειακής κατάστασης του δανειολήπτη, κατά τα πρότυπα του «νόμου Κατσέλη» για την προστασία από τους πλειστηριασμούς.

Παράλληλα, έχει ζητήσει η εξαίρεση αυτή να ισχύσει έως τον Μάιο του 2018. Ωστόσο, οι δανειστές φέρεται να ζητούν η εξαίρεση αυτή να ισχύσει έως το τέλος του 2016.

Την πλήρη άρνηση των δανειστών φέρεται να συναντά η πρόταση του υπουργείου Οικονομίας για εξαίρεση από την πώληση και μερίδας «κόκκινων» καταναλωτικών δανείων, καθώς και δανείων που έχουν χορηγηθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Στην ουρά οι αγοραστές - Ενδιαφέρον από μεγάλα ονόματα
 
Μπορεί η υπόθεση των κόκκινων δανείων με τη δημιουργία δευτερογενούς αγοράς να καθυστερεί σημαντικά, ωστόσο, το ενδιαφέρον για τη σύσταση εταιρειών διαχείρισης είναι ήδη μεγάλο. Ξένοι ανοίγουν γραφεία στην Ελλάδα, αναζητούν στελέχη και βγάζουν αγγελίες στο τύπο ενώ έχουν έρθει σε επαφή και με τις τράπεζες αλλά και στελέχη της κυβέρνηση ώστε να είναι έτοιμοι για το… μεγάλο άνοιγμα του κλάδου,
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ονόματα που παίζουν μέχρι στιγμής για την ίδρυση εταιρειών διαχείρισης είναι οι εταιρείες Kohlberg Kravis Roberts & Co. (KKR), LoneStar, Fοrtress, Oaktree Capital και Blackstone, Apollo, η ισπανική Altamira, η βρετανική Kaican Llp, η Aktua κ.λπ.
 
Εκπρόσωποι των παραπάνω εταιρειών, αλλά και άλλων ακόμη, συζητούν με στελέχη της αγοράς ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης των κόκκινων δανείων. Στις συζητήσεις αυτό που φαίνεται είναι ότι ενδιαφέρονται κυρίως για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια αλλά και για όσα είναι συνδεδεμένα με κατοικίες, δεύτερες ή εξοχικές. Επίσης, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα δάνεια επιχειρηματιών που έβαλαν ενέχυρο ακίνητα και τα οποία τώρα είναι στον αέρα.
 
Οι εκπρόσωποι των ξένων εταιρειών καταθέτουν τις απόψεις τους για το πώς θα πρέπει να σχηματοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο ώστε να λειτουργήσει καλά η αγορά. Επίσης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλα δικηγορικά γραφεία, που έχουν μπει για τα καλά στο παιχνίδι, προκρίνουν την τιτλοποίηση των δανείων κι όχι την απευθείας μεταβίβαση στις εταιρείες διαχείρισης. Η δεύτερη επιλογή θεωρείται κοστοβόρα και άκρως γραφειοκρατική γι’ αυτό προτείνεται η τιτλοποίηση που θεωρείται ευκολότερη και με λιγότερο κόστος.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις