Πολιτική

Κόκκινα Δάνεια: Στροφή σε μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις


Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ - σε ποιους κλάδους καταγράφονται τα υψηλότερα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα

Σταθεροποιητικές τάσεις με κάποια σημάδια ισχνής βελτίωσης καταγράφεται στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου των δανείων των τραπεζών για το α' εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με την Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής 2016 της ΤτΕ. Το αξιοσημείωτο στοιχείο που προκύπτει από την Έκθεση είναι η αύξηση κατά 7% περίπου αναφορικά με τις ρυθμίσεις μακροπρόθεσμου χαρακτήρα στις οποίες προέβησαν οι τράπεζες και ανέρχεται πλέον στο 40,2 στα τέλη Ιουνίου. 

Στο 9μηνο, το μερίδιο των ρυθμίσεων μακροπρόθεσμου χαρακτήρα ανήλθε στο 44% του συνόλου των ρυθμίσεων, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΤτΕ.

Αναφορικά με την "μακροπρόθεσμη λύση" βασικά εργαλεία είναι η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου, η μείωση του επιτοκίου, μερική διαγραφή οφειλών, "σπάσιμο" μέρους της οφειλής για αποπληρωμή, με το υπόλοιπο κομμάτινα μετατίθεται για το μέλλον ή την αναδιάρθρωση της επιχείρησης ώστε να καταστεί βιώσιμη ή εφικτή η αποπληρωμή των σχετικών δανείων κλπ.

Για τη φετινή χρονιά, στόχος είναι τα NPEs να πέσουν στα 105,8 δισ. ευρώ ή και σε χαμηλότερα επίπεδα και το 2017 να υποχωρήσουν κατά 7,6 δισ. ευρώ. Στο σύνολο του έτους οι ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται να ξεπεράσουν τις 200 χιλ.

Επι το συνόλω το εγχείρημα της διευθέτησης των κόκκινων δανειών παραμένει ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς εξαρτάται επίσης από την πορεία της οικονομίας, την περαιτέρω επιστροφή κεφαλαίων, την συσσώρευση νέων πιθανώς οφειλών κλπ.

Αυτό αποδεικνύεται και από το στοιχείο ότι στο 70%, παραμένει και το ποσοστό των δανείων που είχαν μεν τεθεί σε καθεστώς ρύθμισης, αλλά παραμένουν στην περίμετρο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την Έκθεση:

Το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων καταγράφεται στα δάνεια προς πολύ μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες (67,2%), στα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (59,9%) και στα καταναλωτικά δάνεια (55,3%). Χαμηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων καταγράφεται στα στεγαστικά δάνεια (41,8%) και στα δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις (29,1%).

Συνολικά στα δάνεια προς επιχειρήσεις το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαμορφώνεται σε 44,7%. Χειρότερη επίδοση εμφανίζουν οι επιχειρήσεις εστίασης (79,5%), κλωστοϋφαντουργίας (75,9%) και χάρτου / ξύλου (71,7%). Σχετικά υψηλά ποσοστά εμφανίζουν οι επιχειρήσεις κατασκευών (54%) και εμπορίου (48,8%), που αντιπροσωπεύουν και μεγάλο μερίδιο στο σύνολο των επιχειρηματικών δανείων. Το χαμηλότερο ποσοστό παρατηρείται στις επιχειρήσεις ενέργειας/πετρελαιοειδών (4,5%).

Αξιοσημείωτο στοιχείο, τέλος, είναι πως η διαχείριση στα δάνεια των οποίων οι συμβάσεις οποία έχουν καταγγελθεί προηγουμένως από τις τράπεζες είναι ακόμα πιο δύσκολη, και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ διαμορφώνονται στο 44% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις