Επιχειρήσεις

«Κόκκινα» δάνεια: Πλήγμα στις τράπεζες από Κομισιόν!


Αυστηρό νέο καθεστώς: προβλέψεις 100% σε δύο χρόνια για «κόκκινα» χωρίς εξασφαλίσεις, σε οκτώ για δάνεια με εξασφαλίσεις

Σβήνουν οι ελπίδες των τραπεζιτών ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υιοθετούσε πιο «χαλαρή» γραμμή για τον υποχρεωτικό σχηματισμό προβλέψεων για τα νέα «κόκκινα» δάνεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρά το «ζωηρό» lobbying που έγινε από την Ιταλία.

Η ΕΚΤ έκανε ένα βήμα πίσω και «πάγωσε» το σχέδιό της για επιβολή νέων κανόνων, βάσει των οποίων οι τράπεζες θα ήταν υποχρεωμένες να σχηματίζουν προβλέψεις 100% για δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις εντός διετίας και εντός επταετίας για τα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, αναγνωρίζοντας ότι εκ του θεσμικού της ρόλου δεν έχει τη θεσμική δυνατότητα να διαμορφώνει το κανονιστικό πλαίσιο, κάτι που ανήκει στη σφαίρα αρμοδιοτήτων της Κομισιόν.

Όμως, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθετεί σχεδόν εξίσου σκληρή γραμμή με την ΕΚΤ, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η ιταλική εφημερίδα “Il Messaggero”.

Κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας, το σχέδιο που έχει ετοιμάσει η Κομισιόν προβλέπει 100% προβλέψεις για δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις εντός διετίας, με το 35% των προβλέψεων να σχηματίζεται τον πρώτο χρόνο, και 100% προβλέψεις για τα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις εντός οκταετίας (εδώ υπάρχει μια μικρή «υποχώρηση» από την Κομισιόν, έναντι του σχεδίου της ΕΚΤ, που προέβλεπε επτά χρόνια).

Για τις ελληνικές τράπεζες, το νέο καθεστώς θα έχει αρκετά υψηλό κόστος. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε πρόσφατη έκθεσή της, η  Bank of America είχε περικόψει έως και κατά 50% τις τιμές – στόχους για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, επικαλούμενοι και το κόστος από το νέο καθεστώς σχηματισμού προβλέψεων, έχοντας υπόψη τότε το σχέδιο της ΕΚΤ, που δεν διαφοροποιείται σημαντικά από το σχέδιο της Κομισιόν.

Ο αμερικανικός οίκος προσέγγισε στην ανάλυσή του το πρόβλημα με τις αυξημένες προβλέψεις σημειώνοντας ότι το νέο καθεστώς  θα έχει σοβαρές συνέπειες για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς το επιχειρησιακό σχέδιο για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων προβλέπει, όπως σημειώνει η BofA, ότι μεταξύ β’ τριμήνου 2016 και τέλους του 2019 θα εμφανισθούν στους τραπεζικούς ισολογισμούς «νέα» προβληματικά δάνεια ύψους 30,4 δισ. ευρώ. Μεγάλο μέρος αυτών θα εμφανισθούν από το 2018 και μετά, που θα έχει τεθεί σε ισχύ ο νέος κανονισμός.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, αυτά δεν θα είναι εντελώς… «νέα» προβληματικά δάνεια, αφού πολλά εξ αυτών θα προέλθουν από το στοκ δανείων που έχουν «κοκκινίσει» και θεραπευθεί στο παρελθόν, αλλά αναμένεται ότι και πάλι θα υπάρξουν προβλήματα στην εξυπηρέτησή τους.

Όπως και να έχει το θέμα , η επίδραση στην κεφαλαιακή θέση των τραπεζών θα είναι σοβαρή. Σε ακραία περίπτωση, οι  προβλέψεις μπορεί να αντιστοιχούν ακόμη και στο ένα τρίτο της κεφαλαιακής βάσης, σύμφωνα με υπολογισμούς της Bank of America.

Tο κόστος ρίσκου για τις ελληνικές τράπεζες στην εν λόγω έκθεση είχε αυξηθεί από την BofA κατά 20% (27% για την Πειραιώς), ενώ αντίστοιχα «κουρεύθηκαν» οι τιμές – στόχοι για τις μετοχές: Για την Alpha σε 1,3 από 1,83 ευρώ, για την Εθνική σε 0,21 από 0,32 ευρώ, για την Eurobank σε 0,58 από 0,94 ευρώ και για την Πειραιώς σε 2,31 από 4,62 ευρώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις