Ενέργεια

Ενδείξεις για κοίτασμα-μαμούθ νότια της Κρήτης - Ξεθάβονται παλιές πληροφορίες


Γιγαντιαίο κοίτασμα φυσικού αερίου είναι πολύ πιθανόν να υπάρχει στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, όπου τα τελευταία χρόνια διενεργούνται έρευνες από εξειδικευμένες εταιρείες και από πετρελαϊκούς κολοσσούς.

Η επεξεργασία των στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί και τα πορίσματα  γεωλογικών ερευνών οδηγούν στην εκτίμηση ότι κάτω από τον βυθό του Λιβυκού κοντά στην Κρήτη, «κρύβονται» κοιτάσματα φυσικού αερίου της τάξης των 10 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών (280 εκατ. κ.μ.)  – υπερδιπλάσια από το κοίτασμα «Αφροδίτη» που έχει ανακαλυφθεί στην κυπριακή ΑΟΖ.

Προς το παρόν πρόκειται για ενδείξεις, που μένει να επιβεβαιωθούν με τη διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων που θα πιστοποιήσουν την ύπαρξη κοιτάσματος αλλά και το πραγματικό μέγεθός του

Αν πράγματι υπάρχει αυτό σούπερ-κοίτασμα, θα εκτείνεται στα δύο θαλάσσια «οικόπεδα», που έχουν παραχωρηθεί προς έρευνα-εκμετάλλευση σε κοινοπραξίες των εταιρειών Total, ExxonMobil και «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ).

Οι πρώτες ενδείξεις προέκυψαν από σεισμικές καταγραφές που διενήργησε το 2012-2013 η εξειδικευμένη νορβηγική εταιρεία PGS  στην περιοχή της Κρήτης. Αυτές απετέλεσαν δέλεαρ για συμμετοχή πολυεθνικών πετρελαϊκών εταιρειών στα projects έρευνας-αξιοποίησης-εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων που θα βρεθούν.

Η ελληνική πλευρά κινητοποιήθηκε το 2015, όταν διαπιστώθηκε ομοιότητα της γεωλογικής δομής νοτίως της Κρήτης με εκείνη της υποθαλάσσιας περιοχής στα ανοιχτά του Ισραήλ, όπου ανακαλύφθηκε το γιγαντιαίο κοίτασμα «Ζορ».

Ετσι προχώρησαν οι διαπραγματεύσεις με ξένους οίκους και η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κίνησε διαδικασία εκχώρησης αδειών έρευνας-εκμετάλλευσης.

Τώρα το θέμα "ξαναζεσταίνεται" και οι παλιές πληροφορίες επανέρχονται στο προσκήνιο, δημιουργώντας κλίμα οικονομικών προσδοκιών, ενώ ενδέχεται να επιχειρείται να λειτουργήσουν και ως αντίβαρο των οικονομικών δυσκολιών, που είναι ήδη ορατές.

Πάντως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες οι Total και Exxon αντέδρασαν αρνητικά στα δημοσιεύματα με αποτέλεσμα η διοίκηση των ΕΛΠΕ εντός της ίδιας μέρας να παρέμβει σε ραδιοφωνικό σταθμό και να κάνει διορθωτικές δηλώσεις.

Η είδηση περί πιθανού κοιτάσματος προέκυψε από την παρουσίαση του επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ Γιάννης Γρηγορίου στην κλειστή συζήτηση που διοργάνωσε χθες το think tank «Κύκλος Ιδεών» με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις ως προς τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες στις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες, μετά την κύρωση των σχετικών συμβάσεων.

Ο κ. Γρηγορίου παρουσίασε στη συζήτηση σεισμικές απεικονίσεις του κοιτάσματος Ζορ που ανακαλύφθηκε στην ΑΟΖ της Αιγύπτου το 2015 και άλλαξε τα ενεργειακά δεδομένα στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, οι οποίες είναι παρόμοιες με την αποκαλούμενη Δομή Τάλως, που ανέδειξαν τα σεισμικά δεδομένα των ΕΛΠΕ σε περιοχή που τους έχει παραχωρηθεί, την οποία δεν αποκάλυψε.

Πιθανή ύπαρξη ενός τέτοιου μεγέθους κοιτάσματος επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις που έχουν εκφραστεί στο παρελθόν για κοιτάσματα τύπου Zoρ στην ελληνική ΑΟΖ και αναβαθμίζει τις προοπτικές της εγχώριας αγοράς υδρογονανθράκων, στην οποία έχουν τοποθετηθεί ήδη μεγάλες πολυεθνικές, όπως η  ΕxxonMobil, η Total και η Repsol αλλά και μεσαίου μεγέθους, όπως η Εdison.

Ανακοίνωση των ΕΛΠΕ

Για τα δημοσιεύματα τοποθετήθηκαν τα ΕΛΠΕ, σημειώνοντας πως για να επιβεβαιωθεί ύπαρξη ή όχι εμπορικά εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων, χρειάζεται μια σειρά από χρονοβόρες εργασίες και αναλύσεις. Το σχετικό ανακοινωθέν του Ομίλου έχει ως εξής:

"Παρά το γεγονός ότι ενδείξεις ή εκτιμήσεις για φυσικό αέριο και πετρέλαιο πιθανόν να υπάρχουν σε πολλές περιοχές του κόσμου, το συμπέρασμα για την ύπαρξη ή όχι εμπορικά εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων, προϋποθέτει μια σειρά από σοβαρές εργασίες και αναλύσεις που απαιτούν σημαντικό χρόνο.

Σήμερα στην Ελλάδα, με τα δεδομένα που έχουμε, τα Ελληνικά Πετρέλαια δεν είναι ακόμα σε θέση να αναφερθούν στην ύπαρξη, το μέγεθος κοιτασμάτων και κατά πόσο αυτά είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα. Ας σημειωθεί δε, ότι σε αρκετές από τις περιοχές για τις οποίες υπάρχουν δημοσιεύματα, δεν έχουν καν ξεκινήσει οι έρευνες.

Είναι σύνηθες, σε διάφορα συνέδρια ή ημερίδες, να γίνονται αναφορές σε ενδείξεις και εκτιμήσεις για παρουσία υδρογονανθράκων, να ανταλλάσσονται απόψεις και εξετάζονται σενάρια, τα οποία όμως πρέπει να εκλαμβάνονται στη σωστή τους διάσταση και δεν μπορούν να αποτελούν βάση για ανακοινώσεις περί ύπαρξης κοιτασμάτων", σημειώνουν τα ΕΛΠΕ και καταλήγουν "σαν Ελληνικά Πετρέλαια, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό να επικοινωνούμε προς τους αρμόδιους φορείς της χώρας, τους επενδυτές και τους πολίτες βασισμένοι μόνο σε πραγματικά δεδομένα, προκειμένου να αποφεύγονται πρόωρες εκτιμήσεις και βεβιασμένα συμπεράσματα".

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα