Πολιτική

Κοινή στρατηγική Ελλάδας και Κύπρου για τις αγροτικές ενισχύσεις


Την ενδυνάμωση της συνεργασίας Κύπρου και Ελλάδας για την προστασία των καταναλωτών, από προϊόντα μιμητισμού, αποφάσισαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης και ο Κύπριος ομόλογος του, Κώστας Καδής.

Συγκεκριμένα, συνάντηση πραγματοποίησε την Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου, ανάμεσα στον κ. Αραχωβίτη και τον κ. Καδή, κατά την οποία συζητήθηκαν τόσο διμερή θέματα όσο και η ευρύτερη συνεργασία των δύο χωρών ενόψει της διαμόρφωσης της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2021-2027.

Στο πλαίσιο αυτό, με αφορμή τις καταγγελίες για περιστατικά παραποίησης της προέλευσης πατατών άλλων χωρών και της πώλησής τους ως κυπριακών στην ελληνική αγορά, συμφωνήθηκε η ενδυνάμωση της συνεργασίας για την προστασία των καταναλωτών των δύο χωρών από προϊόντα μιμητισμού μέσω της κωδικοποίησης των ενεργειών για ανταλλαγή πληροφοριών και διενέργεια συντονισμένων ελέγχων από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Σε ό,τι αφορά τη νέα ΚΑΠ, οι δύο Υπουργοί προχώρησαν στη δημιουργία κοινού μετώπου κατά της εξωτερικής σύγκλισης των αγροτικών ενισχύσεων και τη διατήρηση του προϋπολογισμού, αν είναι εφικτό, στα σημερινά επίπεδα. Συμφώνησαν, επίσης, να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών των δύο Υπουργείων στην κατάρτιση των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων της νέας ΚΑΠ, με σκοπό την αντιμετώπιση της ερημοποίησης και την προσαρμογή της γεωργίας στην κλιματική αλλαγή. Στόχος των δύο χωρών είναι η ανάπτυξη στενής συνεργασίας στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων, καθώς αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου επηρεάζεται τα τελευταία χρόνια αρνητικά από την κλιματική αλλαγή και είναι επιτακτική η ανάγκη για προσαρμογή των γεωργικών πρακτικών στα νέα δεδομένα.

Τέλος, την Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου, οι κ.κ. Αραχωβίτης και Καδής επισκέφτηκαν βιοτεχνίες παραγωγής παραδοσιακών κυπριακών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας στον Αγρό και στο Μουσείο Κουμανταρίας στην Ζωοπηγή, ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Κύπρο ο κ. Αραχωβίτης.