Πολιτική

Κοινή γραμμή με την Γαλλία έναντι Σόιμπλε και Τόμσεν


Τι κρύβει η συνάντηση Τσακαλώτου - Σαπέν στο Παρίσι. Αναζήτηση κοινής ατζέντας ενόψει των συνεδριάσεων Euro Working Group και Eurogroup, ετοιμότητα για να αποφευχθούν γερμανικές παγίδες.

Μια ημέρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Euro Working Group, όπου αναμένεται να επιβεβαιωθεί και τυπικά η ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και να προετοιμασθεί η ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup στις 26 Ιανουαρίου, η κυβέρνηση ζητεί την υποστήριξη της Γαλλίας έναντι του «μετώπου» που έχουν συγκροτήσει ο Βόλφγαγγκ Σόιμπλε και ο Πόουλ Τόμσεν.

Στη συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη, στο Παρίσι, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, η ελληνική πλευρά επιδιώκει συμφωνία σε μια κοινή ατζέντα δύο σημείων:

  1. Όσον αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, παρότι θεωρείται ότι η επιστολή Τσακαλώτου έχει ανοίξει το δρόμο για την ενεργοποίησή τους, εκφράζονται φόβοι ότι ο εκπρόσωπος της Γερμανίας στο Euro Working Group θα επιχειρήσει να αναβάλει εκ νέου τις αποφάσεις, για να μεταφερθεί η συζήτηση και αυτού του θέματος στο Eurogroup, ώστε ο πολιτικός του προϊστάμενος, Β. Σόιμπλε, να έχει ένα ακόμη διαπραγματευτικό χαρτί. Ο Μισέλ Σαπέν είχε εκφρασθεί αρκετά έντονα κατά των πρωτοβουλιών Σόιμπλε για το μπλοκάρισμα των μέτρων και η ελληνική πλευρά περιμένει ότι θα κινηθεί για να αποφευχθούν πιθανές γερμανικές «παγίδες», ώστε την Πέμπτη να κλείσει οριστικά το θέμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων και η συζήτηση των υπουργών να επικεντρωθεί στη δεύτερη αξιολόγηση.
     
  2. Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, στόχος της Αθήνας είναι να υπάρξει σύγκλιση με το Παρίσι σε μια βασική θέση: ότι εφόσον η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα και δέχεται την επέκταση του «κόφτη», τουλάχιστον για τη διετία 2019-2020, οι εμπλοκές που υπάρχουν σε σχέση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ δεν θα πρέπει να λειτουργήσουν ανασταλτικά για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Όπως τόνισε σήμερα το sofokleousin, η ελληνική πλευρά έχει σαφή στόχο να συνεχισθεί το πρόγραμμα χωρίς νέο δάνειο και νέο πρόγραμμα από το ΔΝΤ, το οποίο θα μπορούσε να παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος, ή να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα παρακολούθησης της ελληνικής οικονομίας μετά τη λήξη του προηγούμενου δικού του προγράμματος (Post Program Monitoring). Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει στόχο να πείσει τον Γάλλο ομόλογό του να υποστηρίξει με καθαρότητα ότι, εφόσον η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις του ευρωπαϊκού προγράμματος, θα πρέπει και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να τηρήσουν τις δικές τους, χωρίς να επιτρέπουν στα προβλήματα που έχουν ανακύψει με τη συμμετοχή του Ταμείου να μπλοκάρουν την υλοποίηση του συμφωνημένου από το καλοκαίρι του 2015 προγράμματος.

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι αν υπάρξει συμπόρευση με την Γαλλία, θα έχει δημιουργηθεί ένα ισχυρό ευρωπαϊκό μπλοκ έναντι Σόιμπλε και Τόμσεν, στο οποίο αθροίζονται οι δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και αρκετών χωρών της ευρωζώνης, με πρώτη την Ιταλία.

Σε σχέση με το ρόλο του ΔΝΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, επανέλαβε σήμερα (συνέντευξη στο euro2day) ότι «το ΔΝΤ δεν είναι απαραίτητο για τη συνέχιση και την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος». Έστειλε μήνυμα, εξάλλου, στον Β. Σόιμπλε, λέγοντας ότι «αν κάποιοι από τους δανειστές επιμένουν για τη συμμετοχή του, θα πρέπει και να αποδείξουν ότι το ΔΝΤ μπορεί να έχει εποικοδομητικό ρόλο και ότι δεν προκαλεί ανούσιες αντιπαραθέσεις, που το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν άσκοπες καθυστερήσεις στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων».

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις