Με Άποψη

Κλονίζεται η «παντοκρατορία» της Μέρκελ


Οι πρόσφατες εκλογές στο κρατίδιο της Βαυαρίας πλήγωσαν ανεπανόρθωτα το γόητρο της κραταιάς Ανγκελα Μέρκελ, η οποία αμφισβητείται ανοιχτά και δημόσια. Πρόκειται για μια εξέλιξη που έμοιαζε με ευφάνταστο σενάριο στα  προηγούμενα χρόνια της παντοκρατορίας της Μέρκελ και της εδραίωσης της Γερμανίας ως κραταιά οικονομική δύναμη της Ευρώπης.

Την αμφισβητεί ο Σόιμπλε!

Ποιος θα φανταζόταν ότι ακόμη και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο πάλαι ποτέ στενός συνεργάτης της Μέρκελ και νυν πρόεδρος της Βουλής, θα την έστηνε στον «τοίχο», λέγοντας μεταξύ άλλων πως  «ο ρόλος της δεν είναι πλέον αδιαμφισβήτητος.  Οι εκλογές (στα κρατίδια) θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές και να έχουν και επιπτώσεις για την ομοσπονδιακή πολιτική και συνεπώς και για το κύρος της καγκελαρίου».

Η κριτική προς το πρόσωπο της Καγκελαρίου, έχει ενταθεί εντός του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, μετά την αναπάντεχη σφαλιάρα που δέχθηκε ο κυβερνητικός εταίρος CSU, στις εκλογές της Βαυαρίας.

Έμπειροι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν η επόμενη εκλογική αναμέτρηση, που θα διεξαχθεί στο Κρατίδιο της ‘Εσσης, λαμβάνει τη μορφή «τελικού» για την Μέρκελ και συνάμα για τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ενδεχόμενη νέα ήττα, που μεταφράζεται σε μη εκλογή του νυν πρωθυπουργού  του κρατιδίου και ανθρώπου του στενού περιβάλλοντος της Μέρκελ Φόλκερ Μπουφιέ, θα είναι καταστροφική για την Καγκελάριο. Δύσκολα θα επιβιώσει πολιτικά μετά από ένα νέο στραπάτσο, σημειώνουν Γερμανοί αναλυτές, που επισημαίνουν ότι ο κομματικός μηχανισμός του CDU, βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση, προκειμένου να αποφευχθεί το κακό…

Την ίδια στιγμή, όμως, έχουν ανοίξει οι συζητήσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος για τις πρόσφατες αποτυχίες, με την Μέρκελ να αποτελεί τον στόχο των επικρίσεων, μιας και ηγείται και έχει το γενικό πρόσταγμα. 

Σε συνάρτηση, βεβαίως, με τις εξελίξεις στις επερχόμενες εκλογές στην ‘Εσση, τίθεται σε αμφιβολία αν τελικώς η Μέρκελ κατέλθει ως υποψήφια για την προεδρία των Χριστιανοδημοκρατών, στο κομματικό συνέδριο που θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο. Μέχρι πρότινος φάνταζε ως το ακλόνητο φαβορί , τώρα όμως η «αύρα» της ανίκητης και άτρωτης Μέρκελ, δείχνει να ξεθωριάζει.

Νώντας Βλάχος
 

Διαβάστε επίσης