Πολιτική

Κλιματική αλλαγή, τεχνολογία και δημογραφικό στο επίκεντρο της νέας ΕΕ


Σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε την ομάδα των επιτρόπων που θα την πλαισιώσουν, καθώς και τη νέα δομή της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η νέα Επιτροπή θα αντικατοπτρίζει τις προτεραιότητες και τις φιλοδοξίες που αποτυπώνονται στις πολιτικές κατευθύνσεις. Η Επιτροπή διαρθρώνεται σύμφωνα με τους στόχους τους οποίους έθεσε η εκλεγείσα πρόεδρος ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η νέα επικεφαλής της ΕΕ δήλωσε: "Στο επίκεντρο των εργασιών μας βρίσκεται η ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τις κλιματικές αλλαγές, την τεχνολογία και τη δημογραφία που μεταβάλλουν άρδην τις κοινωνίες και τον τρόπο ζωής μας. Οι υφιστάμενες δυνάμεις ακολουθούν νέα μονοπάτια, μεμονωμένα. Νέες δυνάμεις αναδύονται και εδραιώνονται. Αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει ένα αίσθημα ανησυχίας και άγχους σε πολλές κοινότητες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ευρώπη πρέπει να ηγηθεί της μετάβασης σε έναν υγιή πλανήτη και σε έναν νέο ψηφιακό κόσμο. Αυτό όμως μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν ενώσουμε τους ανθρώπους και αναβαθμίσουμε τη μοναδική στο είδος της κοινωνική οικονομία της αγοράς μας, ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές νέες φιλοδοξίες. Καθώς ξεκινάμε αυτό το ταξίδι, πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο όλα τα δυνατά χαρτιά, το ταλέντο και το δυναμικό μας. Πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στην ισότητα και στη δημιουργία ευκαιριών για όλους: γυναίκες και άνδρες, κατοίκους της Ανατολής, της Δύσης, του Νότου ή του Βορρά, νέους και ηλικιωμένους. Πρέπει να υπερασπιστούμε τις κοινές αξίες μας και να προασπίσουμε το κράτος δικαίου. Τα επόμενα 5 έτη όλοι οι θεσμοί της ΕΕ οφείλουν να συνεργαστούν στενά ώστε να καθησυχάσουν φόβους και να δημιουργήσουν ευκαιρίες".

Παράλληλα, ανέφερε: "Η ομάδα αυτή των επιτρόπων θα διαμορφώσει τον ευρωπαϊκό τρόπο δράσης: θα αναλάβουμε τολμηρή δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θα οικοδομήσουμε περαιτέρω την εταιρική μας σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα καθορίσουμε τις σχέσεις μας με μια πιο δυναμική Κίνα και θα ενεργήσουμε ως αξιόπιστος γείτονας, για παράδειγμα για την αφρικανική ήπειρο. Η ομάδα αυτή θα κληθεί να υπερασπιστεί τις αξίες μας και τα παγκόσμιας εμβέλειας πρότυπά μας. Επιθυμώ η Επιτροπή της οποίας θα ηγούμαι να κινείται με αποφασιστικότητα, να εστιάζει τη δράση της με σαφήνεια στα θέματα αυτά και να παρέχει απαντήσεις. Επιθυμώ η νέα Επιτροπή να είναι ισορροπημένη, ευέλικτη και σύγχρονη. Η ομάδα αυτή οφείλει πλέον να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Επιτροπή μου θα έχει γεωπολιτικό χαρακτήρα και θα είναι προσηλωμένη στην άσκηση βιώσιμων πολιτικών. Τέλος, επιθυμώ η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελέσει θεματοφύλακα της πολυμερούς προσέγγισης. Επειδή ακριβώς γνωρίζουμε ότι είμαστε ισχυρότεροι όταν συνεργαζόμαστε για να υλοποιήσουμε όσα δεν μπορούμε να επιτύχουμε μεμονωμένα".

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επίσης, δήλωσε: "Η ψηφιοποίηση έχει τεράστιες συνέπειες στον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και επικοινωνούμε. Σε ορισμένους τομείς, όπως είναι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες για καταναλωτές, η Ευρώπη πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες, ενώ σε άλλους, όπως στις επιχειρηματικές δραστηριότητες για επιχειρήσεις, είμαστε πρωτοπόροι. Πρέπει να ετοιμάσουμε την ενιαία αγορά μας για την ψηφιακή εποχή, να αξιοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη και τις τεράστιες ποσότητες δεδομένων και να εργαστούμε σκληρά για την τεχνολογική μας κυριαρχία", προσθέτοντας πως "διαθέτουμε μια μοναδική κοινωνική οικονομία της αγοράς. Αποτελεί την πηγή της ευημερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς είμαστε αντιμέτωποι με μια διττή πρόκληση: κλιματική και ψηφιακή. Ο κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις θα κατευθύνει τις εργασίες μας ώστε στην οικονομία μας να συμπορεύονται η διάσταση της κοινωνίας και της αγοράς".

"Θέλουμε να δώσουμε μια νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή δημοκρατία. Είναι κοινή μας ευθύνη. Η έννοια της δημοκρατίας υπερβαίνει την απλή συμμετοχή στις εκλογές κάθε 5 έτη. Δημοκρατία σημαίνει οι πολίτες να εκφράζουν τις απόψεις τους και να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στην οικοδόμηση της κοινωνίας", είπε η επικεφαλής της Κομισιόν, συμπληρώνοντας πως "η Επιτροπή θα κάνει τα λόγια έργα. Η δομή της εστιάζει στους στόχους και όχι στην ιεραρχία. Πρέπει να μπορούμε να φέρουμε αποτελέσματα στα σημαντικότερα θέματα το συντομότερο δυνατόν και με αποφασιστικότητα".

Η εκλεγείσα πρόεδρος επιθυμεί να προεδρεύσει μιας Επιτροπής προσηλωμένης στην Ευρώπη, που καταλαβαίνει τις ανάγκες της και αφουγκράζεται τις επιθυμίες των Ευρωπαίων. Γι' αυτό ακριβώς όλα τα μέλη του Σώματος των επιτρόπων θα επισκεφτούν όλα τα κράτη μέλη κατά το πρώτο ήμισυ της θητείας τους. Θα πρέπει όχι μόνο να γνωρίζουν τις πρωτεύουσες αλλά και να επισκεφτούν τις περιφέρειες στις οποίες ζουν και εργάζονται οι πολίτες της Ευρώπης. Οι συνεδριάσεις θα διεξάγονται πλέον χωρίς τη χρήση χαρτιού, μόνο με ψηφιακά μέσα. Σκοπός της νέας Επιτροπής είναι να κάνει ευκολότερη τη ζωή των πολιτών και των επιχειρήσεων. Κατά τη θέσπιση νέων νόμων και κανονισμών, η νέα Επιτροπή θα εφαρμόζει την αρχή ότι για κάθε μέτρο που θεσπίζεται ένα άλλο μέτρο θα καταργείται («One-in, one-out»), ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία.