MEDSin

Κλιματική αλλαγή, ενέργεια και... προβλήματα υγείας


Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σήμερα είναι η κλιματική αλλαγή, με τα κύματα καύσωνα και τη συνεχή άνοδο της θερμοκρασίας. Σύμφωνα με  έκθεση για το παγκόσμιο κλίμα, η μέση θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί μέχρι το 2100 κατά τέσσερεις έως επτά βαθμούς Κελσίου. Και τα κύματα καύσωνα μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο χιλιάδων, ακόμη και δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη μάλιστα δεν αποκλείεται η μέση θερμοκρασία να ανέβει τόσο πολύ, που θα είναι πλέον αδύνατο να κατοικούνται. Ενδεικτικό είναι ότι κύμα καύσωνα που έπληξε την Ευρώπη το 2003, ευθύνεται για το θάνατο 70.000 ανθρώπων.

Ένα από τα επακόλουθα του όλο και συχνότερου φαινομένου του καύσωνα είναι και η μετάδοση μολυσματικών ασθενειών στις χώρες του βορείου ημισφαιρίου. Μια από τις σημαντικότερες μολυσματικές ασθένειες παγκοσμίως είναι η ελονοσία, η οποία στοιχίζει ετησίως τη ζωή σε 600.000 ανθρώπους. Ακόμη και η διάρροια, η οποία μόνο προκαλεί το θάνατο περίπου 600.000 . Ο καύσωνας ευνοεί την μετάδοση των εν λόγω ασθενειών. Ενώ μέχρι πρότινος αυτές αφορούσαν ως επί το πλείστον τις τροπικές χώρες, σήμερα έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους και στην Ευρώπη.

Εκτιμάται ένας στους οκτώ θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο συνδέεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ κάθε χρόνο πεθαίνουν περίπου 7.000.000 άνθρωποι λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλούν τα ορυκτά καύσιμα. 

Από τους 30 μεγαλύτερους ρυπαντές της ατμόσφαιρας οι 26 είναι μονάδες παραγωγής ρεύματος, που λειτουργούν με άνθρακα. Εντοπίζονται κυρίως στη Γερμανία, την Πολωνία, την Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Ιδιαίτερα ρυπογόνες είναι και οι μονάδες χάλυβα και χημικής βιομηχανίας.

Στο πλαίσιο  έρευνας  καταγράφηκαν οι  εκπομπές ρύπων, αλλά και οι επιπτώσεις τους σε διάστημα 5 ετών. Στις κατοικημένες περιοχές γύρω από τις βιομηχανικές μονάδες καταγράφηκαν οι θάνατοι, το κόστος καρδιακών ή αναπνευστικών παθήσεων, καθώς και οι φθορές σε κτίρια.

Τα εργοστάσια καύσης άνθρακα φέρουν την κυριότερη ευθύνη για τις εκπομπές ψευδαργύρου στην ατμόσφαιρα. Το δηλητηριώδες αέριο, που ανήκει στα βαρέα μέταλλα, πλήττει το ανθρώπινο νευρικό σύστημα και το περιβάλλον, ενώ με τη βοήθεια του αέρα μεταφέρεται και εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα. Ο ψευδάργυρος μπορεί, μεταξύ άλλων, να προκαλέσει καρδιαγγειακές παθήσεις και βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο μαγειρεύουν με ξύλα στην ύπαιθρο. Έτσι πεθαίνουν ετησίως από τις δηλητηριώδεις ουσίες της αιθάλης 1,6 εκ. άνθρωποι.

premium.paratiritis.gr

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις