Πολιτική

Κλιμακώνεται ο νομισματικός πόλεμος, αναποτελεσματικές οι παρεμβάσεις


Αυτή την περίοδο, οι κεντρικές τράπεζες δεν φαίνονται ικανές να μπορούν να παρέμβουν στην ισοτιμία των νομισμάτων των χωρών τους οδηγώντας τις τιμές εκεί που θέλουν.

Για παράδειγμα, το πέσο του Μεξικού έπεσε σε επίπεδα ρεκόρ, όμως η εταιρεία Cantor Fitzgerald επέκρινε τις προσπάθειες της χώρας για την ενίσχυση της συναλλαγματικής ισοτιμίας ως μάταιη. Επίσης, μια μελέτη της κεντρικής τράπεζας της Βραζιλίας την περασμένη εβδομάδα έβγαλε το συμπέρασμα ότι το πρόγραμμα παρέμβασής της δεν επηρέασε τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Τέλος, είνα συζητήσιμο αν η Riksbank, η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας μείωσε με σταθερότητα την ισοτιμία της κορώνας, μάλιστα η Citigroup, που είναι ο μεγαλύτερος έμπορος συναλλάγματος στον κόσμο, ανέφερε ότι αγορά της κορώνας μπορεί να είναι ευκαιρία γιατί η μείωση της τιμής δεν θα έχει διάρκεια.

Γιατί οι κεντρικές τράπεζες εμφανίζονται ανίκανες να επηρεάσουν τις ισοτιμίες; Επειδή απλά βρισκόμαστε σε μια περίοδο πολέμου συναλλαγματικών ισοτιμιών και οι ενέργειές τους αναιρούνται από τις κινήσεις που κάνουν άλλες τράπεζες.  

Οι προσπάθειες της Κίνας για υποτίμηση του γουάν έχουν κάνει ορισμένες χώρες να προσπαθούν να αποδυναμώσουν κι αυτές τα νομίσματά τους για να μη χάσουν σε ανταγωνιστικότητα. Άλλες πάλι προσπαθούν να ισχυροποιήσουν το νόμισμά τους για αυξήσουν την αγοραστική δύνμανη των πολιτών τους καθώς η βουτιά στις τιμές των εμπορευμάτων την υπέσκαψε. Δεν είναι λίγες οι κεντρικές τράπεζες που παρεμβαίνουν για να ενισχύσουν τα νομίσματα αντί να τα αποδυναμώσουν. Για παράδειγμα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κολομβίας, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι το πέσο υποχώρησε σε επίπεδα ρεκόρ, υπονοώντας ότι η τράπεζα πρέπει να παρέμβει για άνοδό του. 

Ο υπουργός Οικονομικών του Μεξικού Λουίς Videgaray είπε στις 7 Ιανουαρίου ότι η Κίνα  διακινδυνεύει να προκαλέσει ανταγωνιστικές υποτιμήσεις - δηλαδή γενικευμένο συναλλαγματικό πόλεμο.

«Υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό για την ικανότητα των κεντρικών τραπεζών, ιδιαίτερα στις μικρές, ανοιχτές οικονομίες, να επηρεάσουν πραγματικά τις συναλλαγματικές ισοτιμίες μέσω των παρεμβάσεων, εκτός βέβαια από μια βραχυπρόθεσμη μεταβολή», δήλωσε ο Ken Dickson, διαχειριστής νομισμάτων της Standard Life Investments που εδρεύει στο Εδιμβούργο και διαχειρίζεται 360 δις. δολ. 

Για παράδειγμα η σουηδική κορώνα έχει μειωθεί πάνω από 1% έναντι του ευρώ, δεδομένου ότι η Riksbank δήλωσε 30η Δεκ. του 2015 ότι ήταν έτοιμη να παρέμβει. Όμως η κορώνα ενισχύθηκε έναντι των περισσότερων άλλων μεγάλων νομισμάτων. 

«Είναι πολύ δύσκολο για μια κεντρική τράπεζα να διατηρήσει μια τεχνητή συναλλαγματική συναλλάγματος για μεγάλο χρονικό διάστημα," δήλωσε ο Peter Rosenstreich, επικεφαλής στρατηγικής στην ελβετική τράπεζα Swissquote. «Αυτό το είδαμε ξεκάθαρα στην Ελβετία. Οι παρεμβάσεις είναι εξαιρετικά δαπανηρές και δεν λειτουργούν καλά".

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις