Οικονομία

«Κλείδωσε» στο 3,9% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017


Βάσεις  δημοσιονομικής αξιοπιστίας έχει κτίσει η Ελλάδα, όπως προκύπτει και από τα οριστικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2017 και τα οποία επικυρώνονται χωρίς κανέναν αστερίσκο από την Eurostat.

Τα αναθεωρημένα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις, με οριακές αποκλίσεις που δικαιολογούνται από τη διαφορά μεθοδολογίας.

Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε το 2017 σε 3,9% του ΑΕΠ (7,01 δισ. ευρώ), έναντι αρχικής εκτίμησης για 4%. Σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης, το πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε 0,8% του ΑΕΠ, όπως και στην πρώτη εκτίμηση..
Αντίθετα, βελτιωμένη είναι η εκτίμηση για το χρέος, το οποίο προσδιορίζεται σε 176,1% του ΑΕΠ, έναντι 178,6% τπου ήταν η εκτίμηση του Απριλίου.

Η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει ότι "οι αναθεωρήσεις στο αποτέλεσμα των ετών 2015 - 2017 οφείλονται κυρίως σε επικαιροποιημένα στοιχεία, σε μεθοδολογικές αλλαγές στην ταξινόμηση κάποιων ειδικών συναλλαγών και στην αναθεώρηση του ΑΕΠ".

Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία ανακοινώνονται με βάση το ESA 2010 που χρησιμοποιεί η Eurostat και στο οποίο υπάρχουν διαφορές σε ό,τι αφορά τον ορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων έναντι του προγράμματος προσαρμογής. 

Πρόκειται για την καθιερωμένη ανακοίνωση ανά εξάμηνο των δημοσιονομικών επιδόσεων όλων των κρατών - μελών, στο πλαίσιο της "διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος" η οποία στο παρελθόν είχε αποκαλύψει τους "αστερίσκους" στα ελληνικά στοιχεία - με τις γνωστές δημοσιονομικές περιπέτειες στις οποίες είχε εισέλθει η χώρα.

Οπως επισημαίνεται στις σχετικές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, οι μετρήσεις σε όρους Eurostat και σε όρους Μνημονίου (ή αλλιώς μεταμνημονιακής Ενισχυμένης Εποπτείας αφού πλέον τα μνημόνια τελείωσαν), έχουν μια σειρά τεχνικές διαφοροποιήσεις στον τρόπο υπολογισμού του πλεονάσματος.  Μεταξύ άλλων, είναι διαφορετική η μέτρηση των επιστροφών φόρων, των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις, των εσόδων από τα κέρδη ομολόγων από κεντρικές Τράπεζες, των δαπανών για τη στήριξη των τραπεζών, των δαπανών για το προσφυγικό που δεν καλύπτονται από την ΕΕ.

Η πιστοποίηση γίνεται με βάση τα στοιχεία που έστειλε η ΕΛΣΤΑΤ στις αρχές Οκτωβρίου στη Εurostat. Η "διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος" ή αλλιώς EDP ελέγχει το κατά πόσο τα κράτη-μέλη διατηρούν κάτω του ορίου του 3% του ΑΕΠ το έλλειμμα, αλλά και κατά πόσο διατηρούν σε πτωτική πορεία το χρέος.

Η Eurostat πιστοποιεί τα στοιχεία και αυτά χρησιμοποιούνται στη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, με την Κομισιόν να περιμένει αυτές τις ημέρες τις απαντήσεις από τα 6 κράτη - μέλη στα οποία έστειλε επιστολές ζητώντας εξηγήσεις αναφορικά με τους στόχους του 2019 (σ.σ. με μεγάλο αγκάθι την Ιταλία).

Στην ελληνική περίπτωση η διαπραγμάτευση βρίσκεται ούτως ή άλλως σε εξέλιξη στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας. Τεχνικά κλιμάκια να πραγματοποιούν επισκέψεις στην Αθήνα, ενώ παράλληλα γίνονται αποστάσεως συζητήσεις και ανταλλαγή στοιχείων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα